FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 28. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Tri osobe su poginule nakon što se njihovo vozilo zabilo u turiste i nakon toga zapalilo na Trgu nebeskog mira u Pekingu, javljaju u ponedjeljak kineski mediji. "Vozač terenskog vozila i dva suputnika su mrtvi", javila je agencija Xinhua koja dodaje da je ozlijeđeno "nekoliko turista i policajaca". Vozilo se zabilo u kameni most pokraj ulaza u Zabranjeni grad, prenose mediji. Pristup trgu, koji je 1989. godine bio poprište demokratskih prosvjeda ugušenih u krvi, je blokiran. Reuters, pozivajući se na izjavesvjedoka, javlja da su na trg stigla vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći i brojni policijski automobili. Kineske vlasti nisu objavile nikakvu službenu informaciju o ovom događaju.

BUENOS AIRES - Stranka predsjednice Cristine Kirchner ostaje prva politička snaga Argentine nakon djelomičnih parlamentarnih izbora u nedjelju, dok najvećim pokrajinama jačaju oporbene stranke, pokazuju prvi neslužbeni rezultati. Po prvim podacima ministarstva unutarnjih poslova nakon prebrojanih 72 posto listića Fronta za pobjedu (FPV, peronisti) koju vodi Cristina Kirchner zadržava aposlutnu većinu u Zastupničkom domu (131 mjesto od 257). Bio je očekivan gubitak FPV-a u pokrajini Buenos Airesa (blizu 40 posto biračkog tijela) u kojoj je Fronta obnove koju vodi Sergio Massa pretekla kandidata FPV-a za 13 posto. Pobjedom u tom okrugu, ključnom izbornom uporištu vlasti, Massa, bivši šef kabineta predsjednice dolazi u položaj peronističkog kandidata za predsjedničke izbore 2015. Po nepotpunim i neslužbenim podacima oporba je pobijedila i u okruzima Santa Fe, Cordoba i Mendoza.

VARŠAVA - Tadeusz Mazowiecki, prvi šef nekomunističke vlade u Poljskoj i u komunističkom istočnom bloku, umro je u ponedjeljak u Varšavi u 86. godini, objavila je katolička novinska agencija KAI. "Bio je jedan od tvoraca poljske slobode i neovisnosti", nakon 50 godina komunizma, rekao je na radiju TOK FM ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Mazowiecki je bio imenovan na čelo poljske vlade nakon izbora 4. lipnja 1989. na kojima je pobijedila oporba okupljena oko sindikata Solidarnost koji je pokrenuo gospodarske i političke promjene u Poljskoj i pad komunističkog režima. Na položaju premijera ostao je do 1001. godine a do tada je njegova vlada usvojila brojne reforme kako bi Poljska iz socijalizma prešla u višestranački sustav s tržišnim gospodarstvom. Tijekom rata na području bivše Jugoslavije Mazowiecki je od 1992. bio i posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava. Priznavši nemoć dao je ostavku na tu funkciju nakon srpskog pokolja muslimana u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙