FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15.30 sati.

BEČ - Novi iranski prijedlog inspektorima Ujedinjenih naroda praktičan je i želi "riješiti problem", rekao je iranski izaslanik uoči utorka i drugog dana pregovora, a to se tumači kao signal da će Teheran početi više surađivati u istrazi o mogućem iranskom pokušaju da proizvede nuklearno oružje. Na nizu sastanaka od početka 2012. nije postignut nikakav dogovor koji bi Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) omogućio pristup lokacijama, dokumentaciji i dužnosnicima koji su povezani s istragom. No na lipanjskim je izborima izabran novi, umjereni predsjednik pa su se otvorila vrata pregovorima u dobroj vjeri.

NEW YORK - Stanovnici desetak obalnih gradova New Jerseyja planiraju večeras baterijama osvjetliti nebo kako bi obilježili prvu godišnjicu superoluje Sandy, koja je poharala američku istočnu obalu čiji se dijelovi ni do danas nisu posve oporavili od nanesene štete. Mnoga obalna naselja u najviše pogođenim istočnim državama New Jerseyju, New Yorku i Connecticutu i dalje osjećaju posljedice oluje i čekaju obećanih 48 milijardi dolara savezne pomoći za obnovu porušenih domova.

ŽENEVA - Među djecom u sjeveroistočnoj Siriji potrđena je epidemija dječje paralize i postoji opasnost od širenja po cijeloj regiji, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Dvadeset i dvoje djece u pokrajini Dei al-Zoru u listopadu je oboljelo od akutne flakcidne paralize, a riječ je o simptomima koje mogu izazvati i druge bolesti, ali je WHO-ov laboratorij u Tunisu u uzorcima s deset žrtava otkrio virus dječje paralize.

SARAJEVO - Na oko 150 osoba u utorak se povećala skupina prosvjednika koji već više od tri tjedna u Sarajevu pred sjedištem Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) provode dane i noći tražeći da se bošnjačkoj djeci u školama na teritoriju Republike Srpske omogući učenje tzv. nacionalne skupine predmeta. Stotinjak muškaraca, žena i djece iz dvaju sela u istočnoj Bosni doputovalo je u utorak u Sarajevo kako bi se pridružilo skupini roditelja i đaka iz mjesta Konjević-polje u okolici Srebrenice, koji su prije 20 dana pred sjedištem OHR-a podignuli šatorsko naselje pokušavajući tako prisiliti međunarodnu zajednicu da reagira.

PEKING - Kineske vlasti pretpostavljaju da je incident na trgu Tiananmenu u Pekingu, u kojemu su terensko vozilo zabilo u pješake pri čemu je poginulo pet osoba, bio samoubilački napad koji su počinila trojica muškaraca iz regije Xinjiang. Policija pretražuje hotele i vozila diljem Pekinga u potrazi za dvojicom osumnjičenih, za koje se vjeruje da su Ujguri, muslimanska manjina iz Xinjianga na dalekom zapadu Kine.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙