FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Kineska vlada vjeruje da je incident na trgu Tiananmenu u Pekingu, u kojemu su terensko vozilo zabilo u pješake pri čemu je poginulo pet osoba, bio samoubilački napad, rekli su u utorak izvori za Reuters. U incidentu koji se dogodio u ponedjeljak poginulo je pet, a ozlijeđeno najmanje 38 osoba, ali zasad nije bilo službenog objašnjenja vlade o tome je li riječ o nesretnom slučaju ili napadu. Među poginulima u incidentu su i tri osobe koje su se nalazile u vozilu. "Izgleda kao planirani samoubilački napad", rekao je jedan dobro obaviješteni izvor za Reuters, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi izbjegao moguću kaznu zbog razgovora sa stranim medijima. Dok se još uvijek istražuju okolnosti nesreće i utvrđuje identitete triju osoba poginulih u automobilu, pekinška policija u ponedjeljak navečer je objavila da traži dvojicu sumnjivaca iz nemirne zapadne kineske pokrajine Xinjianga zbog povezanosti s "velikim incidentom".

SYDNEY

Australski premijer Tony Abbott najavio je prigodom posjeta Afganistanu završetak "najdužeg rata u povijesti" njegove zemlje s "gorko-slatkim" povlačenjem do Božića australskog kontingenta s tisuću pripadnika. "Najduži rat u povijesti Australije se završava, ne pobjedom, ne porazom, nego s Afganistanom boljim zbog našeg prisustva, nadamo se", izjavio je konzervativni čelnik u bazi Tarin Kot, u pokrajini Oruzgan.

Povlačenje australskog kontingenta "slatko je jer će se stotine vojnika vratiti kućama za Božić. Gorko jer se neće sve australske obitelji susresti sa svojim sinovima i očevima", kazao je Abbott. Više od 20.000 Australaca služilo je u međunarodnim snagama NATO-a u Afganistanu od 2001. Četrdeset vojnika poginulo je u borbi a 260 ih je ranjeno.

WASHINGTON

Hrvatska je u izvješću „Doing Business“ Svjetske banke o uvjetima poslovanja ove godine skliznula s 84. na 89. mjesto, pri čemu je u pet područja postigla napredak, dok je u pet nazadovala. U utorak je Svjetska banka predstavila izvješće „Doing Business 2014: Razumijevanje propisa za male i srednje poduzetnike“, koje prati napore država na jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa. U tom izvješću, u kojem se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative, Hrvatska je ove godine na 89. mjestu među 189 zemalja svijeta, dok je u lanjskom izvješću bila 84. među 185 zemalja. No, u izvješću se navodi i da je Hrvatska po ukupnom broju osvojenih bodova u 10 područja napredovala za 0,9 bodova, s lanjskih 63,7 na 64,6 bodova, od mogućih 100. Također, napominje da je ustvari ove godine Hrvatska pala samo za jedno mjesto na listi, s obzirom da bi nakon korekcije podataka i dodatne četiri zemlje u izvješću, lani bila plasirana na 88. mjestu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙