FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 4. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi, kojeg je egipatska vojska svrgnula s vlasti 3. srpnja nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine, u ponedjeljak je stigao u policijsku akademiju u Kairu gdje će mu se suditi zbog poticanja na nasilje, javlja egipatska agencija Mena. Mursiju će se suditi zajedno s još 14 visokih članova Muslimanskog bratstva a budu li proglašeni krivima, prijeti im smrtna kazna ili doživotni zatvor. Egipatska agencija Mena kaže da je Mursi do akademije prebačen helikopterom. Na istom se mjestu inače održavaju i ročišta u procesu protiv drugog bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka. Promatrači strahuju da bi suđenje moglo produbiti neprijateljstva između Muslimanskog bratstva i prijelazne vlade koju podupire vojska, u trenutku dok se bori uspostaviti stabilnost u zemlji.

BEOGRAD - Lista Građanska inicijativa “Srpska”, koju podupire vlada Srbije, proglasila je u nedjelju navečer izbornu pobjedu na Kosovu u svih šest srpskih općina južno od Ibra, dok je su nevladine udruge u Prištini priopćile da oporbeni Demokratski savez Kosova vodi u Prištini, Peći i Gnjilanu. Lista “Srpska” je, prema priopćenju, i u ostalih 14 kosovskih općina u kojima je sudjelovala na izborima dobila najviše glasova od svih srpskih lista. Dužnosnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) opovrgnuli su u nedjelju navečer tvrdnje o navodom zahtjevu za poništavanje lokalnih izbora u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i istaknuli da se izborni materijal iz tri sjeverne općine Kosova nalazi pod nadzorom OSCE.

KABUL - Do eliminacije šefa pakistanskih talibana Hakimulaha Mehsuda, kojega je u petak usmrtila američka bespilotna letjelica, došlo je u loše odabranom trenutku, ocijenio je afganistanski predsjednik Hamid Karzai, nadajući se da ta smrt neće naštetiti pokušajima smirivanja u regiji. Uloga Pakistana, utjecajna susjeda koji je priznao talibane kad je bio na vlasti u Kabulu između 1996. i 2001. godine, smatra se ključnom za izbjegavanje novog građanskog rata u Afganistanu nakon povlačenja snaga NATO-a 2014. Hakimulaha Mehsuda, 30-godišnjaka promovirana u šefa TTP-a (Tehreek-e-Taliban Pakistan) 2009., usmrtila je s još četiri bliska suradnika u petak bespilotna letjelica blizu Miranšaha, središta Sjevernog Vaziristana, plemenskog okruga na sjeverozapadu Pakistana, epicentra džihadističkog djelovanja u regiji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙