FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras da je jedini izlaz iz procedure prekomjernog deficita (EDP) vraćanje dugova, a jedini način za to je gospodarski rast. "Naš problem je u tome što smo nagomilali ogromne dugove koje treba vraćati, što imamo reforme - željeznice, brodogradnju zdravstvo. Da to ne radimo, deficit bi bio puno manji. Međutim, prethodna vlada je imala filozofiju da to ne radi, deficit se gomilao i dugove treba vraćati i to je moja poruka hrvatskim građanima", rekao je Milanović u razgovoru za HTV komentirajući današnju najavu Europske komisije da će Hrvatska zbog rasta deficita i javnog duga uskoro ući u postupak prekomjernog deficita. Upitan kako će država te dugove vraćati odgovorio je - "Rastom, jedino rastom". Ustvrdio je kako će biti potrebno dvije-tri godine da se država izvuče "iz ovog kovitlaca dugova u koje nas je netko doveo". "Treba nam dvije-tri godine, ali to ne znači da je Hrvatska u groznoj situaciji. Nije. Međutim, stvari treba nazivati pravim imenom", rekao je premijer. Država neće dirati radničke mirovine, istaknuo je premijer te potvrdio da u obzir dolazi smanjenje samo mirovina koje se dobivaju po posebnim propisima, kao i ono "što spada u visoku kategoriju", odnosno iznad nacionalnog prosjeka plaće.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja raspraviti prijedlog odluke da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani trebali odgovoriti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene. Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju. Većina u odboru za Ustav prošlog je tjedna Saboru odlučila predložiti raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj promjeni Ustava. Predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP) tada je protumačio da građani na referendumu ne mogu izravno promijeniti Ustav, nego da o tome u konačnici odlučuju zastupnici, koji, napominje, imaju neobvezujući mandat i ne može ih se prisiliti da prihvate referendumsku odluku. Na takvo je tumačenje reagirao Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje značilo promjenu Ustava s trenutačnim pravnim učinkom i da Sabor dalje o tomu nema što odlučivati.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smatra da je referendum o ustavnom uređenju braka kao zajednice muškarca i žene suvišan i da će se na njega potrošiti gotovo iznos jedne mjesečne potpore za socijalne naknade. "Ne bih dirala u poslove koji su pitanje parlamenta. Ljudi u parlamentu imaju svoju samostalnost i oni odlučuju. Mogu samo reći da mislim da je taj referendum suvišan i da ćemo na njega potrošiti gotovo iznos jedne mjesečne potpore za socijalne naknade", rekla je Opačić novinarima upitana kako komentira što su danas predstavnici LGBT zajednice zatražili od Sabora pokretanje postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja o braku.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" poslala je danas pismo svim saborskim zastupnicima u kojem ističe kako su legitimna očekivanja birača da Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana u razumnom roku raspiše referendum, kad taj rok već nije određen u Ustavu ni u Zakonu o referendumu, a u skladu s preporukama Europske komisije najkasnije u roku šest mjeseci od predaje potpisa, odnosno do 14. prosinca. Inicijativa smatra da su posljednjih dana "neki predstavnici aktualne vlasti zloupotrebljavali medijski prostor za iznošenje neistina o ljudskim pravima, diskriminaciji, Ustavu, stavu Europske komisije o izjednačavanju homoseksualne veze i braka i drugo. Vlada, ističe se, ne smije koristiti javna sredstva za referendumsku kampanju niti zlouporabljivati političku poziciju za jednostranu kampanju protiv referenduma kako bi građani mogli donijeti informiranu odluku o referendumskom pitanju. Inicijativa ističe da "izjednačavanje homoseksualne veze s brakom nije ljudsko pravo". Hrvatska je definiciju braka iskazala u postojećem Obiteljskom zakonu kao životnu zajednicu žene i muškarca. Podržavanje teze o kršenju ljudskih prava i diskriminaciji, značilo bi da Obiteljski zakon zadnjih 10 godina krši ljudska i građanska prava, ističe, uz ostalo, "U ime obitelji".

ZAGREB - Saborska oporba prozvala je poslijepodne Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) za rastrošnost, upozoravajući da pojedini čelnici Agencije imaju veće plaće od premijera i ministara. "Plaća predsjednika vijeća Agencije je 40.700 kuna bruto, premijerova plaća je 39.850 kuna, a ministarska 31.211 kuna bruto. Desetogodišnji najam pet tisuća kvadrata u onom neboderu je 111 milijuna kuna", upozorio je Josip Borić (HDZ). HAKOM je godinu završio s 13 milijuna kuna u plusu, a Borić je upozorio da je od 2008. ukupni višak Agencije iznosio blizu 100 milijuna kuna, koji su oročeni u banci. "Postavlja se smisao postojećih cijena koje plaćaju građani, ako znamo da se toliki novci drže na računu", rekao je Borić. Zastupnici su upozorili i da 41 posto kućanstava godišnje daje 440 milijuna kuna za internetske televizijske pakete, a kada se tomu pridoda pristojba koju plaćaju HRT-u, ispada da Hrvati godišnje na gledanje televizije potroše gotovo dvije milijarde kuna. "Moguće je da netko ne gleda programe HRT-a, a dužan je plaćati pristojbu televiziji koju može gledati i putem interneta, što znači da građani dva puta plaćaju istu naknadu", upozorio je Jozo Radoš (HNS). Zastupnike zabrinjava i ukidanje 84 poštanska ureda, većinom u ruralnim područjima.

ZAGREB - Ministarstvo uprave zasad nije zaprimilo nikakav zahtjev da ocjeni zakonitost izmijenjenog vukovarskog Statuta, a zaprimi li ga imat će osam dana da se o njemu očituje i, po potrebi, od Vlade zatraži da Statut pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, rekao je danas ministar uprave Arsen Bauk novinarima u Saboru. Procedura je propisana člankom 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kazao je Bauk. Ako Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara smatra da su općim aktom predstavničkog tijela narušena ustavna i druga prava, o tome će obavijestiti središnje tijelo, odnosno Ministarstvo uprave. Po zaprimanju obavijesti ministar uprave ima osam dana za donošenje odluke. Ako donese odluku da neke odredbe nisu u skladu s Ustavom i zakonom, o tome obavještava Vladu i ona u roku od 30 dana upućuje taj Statut, odnosno te odredbe Ustavnom sudu, čija je odluka konačna, objasnio je Bauk. Ako ministar i Vlada zatraže ocjenu ustavnosti Statuta, Statut se neće primjenjivati do konačne odluke Ustavnog suda. Dodao je da Statut još nije pročitao pa još uvijek ne zna što piše u pojedinim odredbama.

ŠIBENIK - Predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj uručili su danas u Skradinu šibensko-kninskome županu Goranu Pauku i skradinskome gradonačelniku Nediljku Dujiću potvrdu o razminiranosti Skradinskoga polja, istočno od Gračaca, naselja u skradinskome zaleđu. Potvrda je dokaz je da je 526 tisuća kuna potrošeno na razminiranje gotovo 52 tisuće metara četvornih u skradinskome zaleđu. Novac za razminiranje, istaknuto je na današnjoj svečanosti, prikupljen je lani na humanitarnoj gala večeri "Večer za sigurne korake" na kojoj je najveći donator bila vlada SAD-a. U sklopu istoimenog projekta, rečeno je danas u Skradinu, od 2001. godine prikupljeno je oko sedam milijuna kuna za razminiranje Hrvatske. Sudjelovanje Američke gospodarske komore u razminiranju Hrvatske samo je dokaz senzibiliteta te zemlje prema problemu vezanom uz mine u svijetu, rekla je zamjenica veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Margaret Nardi. Podsjetila je kako je SAD još 1999. osigurao 30 milijuna dolara za razminiranje Hrvatske, čime je izvađeno oko 3500 mina. Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec podsjetio je kako i danas u Hrvatskoj mine ugrožavaju 12 posto stanovnika.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je danas kako očekuje da će bolničkim liječnicima, koji 49 dana štrajkaju, i listopad biti plaćen na jednak način kao i rujan, kada je štrajk počeo. Očekujem da se postupi po zakonu, odnosno da svim liječnicima koji dolaze u bolnice i obavljaju poslove koji se ne smiju prekidati i listopad bude plaćen, rekao je Babić novinarima nakon kolektivnih pregovora u Ministarstvu zdravlja koji ni danas nisu doveli do konačnog dogovora. Po Babićevu tumačenju, plaća može biti uskraćena samo onim koji zbog štrajka ništa nisu radili. To je, napominje, moguće samo u onim bolničkim ustanovama, ako takve postoje, u kojima su imenovani izvršitelji poslova tijekom štrajka. Kakav je stav Vlade o tome danas se nije moglo doznati jer ministar zdravlja Rajko Ostojić danas nakon pregovora nije dao izjavu. Babić kaže i da ministar tijekom pregovora nije komentirao njegovu jučerašnju prijetnju "kuvertiranim liječničkim otkazima". Pregovori se nastavljaju sutra.

RIJEKA - U policijskoj akciji pod nazivom "Žetva" jučer je u Rijeci zaplijenjeno više od 12,5 kilograma marihuane i 677 grama kokaina, izvijestila je danas na konferenciji za novinstvo primorsko-goranska policija, koja vrijednost droge na crnom tržištu procjenjuje na oko milijun kuna. U akciji, kojom je prekinut krijumčarski lanac preprodaje marihuane i kokaina između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uhićena su trojica muškaraca, hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i bosanskohercegovačko državljanstvo. Svi su predani pritvorskom nadzorniku. Droga - 12,519 grama marihuane i 677 grama kokaina, 1149 grama praškaste materije koja se koristi za povećanje mase droge, digitalna vaga, dva pištolja i streljivo, pet mobitela, prijenosno računalo i 18.050 eura, pronađeni su u pretragama automobila i stana obavljenoj po nalogu Županijskog suda u Rijeci. To je najveća zapljena droge ove godine u Primorsko-goranskoj županiji.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izvijestio je danas kako je javna ustanova Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), koju je osnovalo pet slavonskih gradova, izgubila sudski spor protiv austrijskih tvrtaka "Strabaga" i "Saubermachera" zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada te da bi gradovi zato trebali platiti oko 80 milijuna kuna odštete. Riječ je o Vukovaru, Vinkovcima, Belom Manastiru, Županji i Osijeku, Zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod osječkog prigradskog naselja Antunovca, posebice zbog nedobivanja građevinske dozvole u predviđenom roku, ugovor je raskinut u siječnju 2009., nakon čega su "Strabag" i "Saubermacher" pokrenuli sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit. Na izvanrednoj konferenciji za novinare Vrkić je izvijestio kako je od zagrebačkoga Trgovačkog suda danas dobio rješenje kojim se potvrđuje prvostupanjski pravorijek arbitražne komisije na temelju kojega bi pet gradova trebalo platiti oko 80 milijuna kuna za posao koji nikada nije odrađen, a nije ni počeo. Najavio je kako će Gradska uprava poduzeti sve pravne radnje jer ima pravo na žalbu kojom će pokušati osporiti sadržaj toga sudskog rješenja.

ZAGREB - Europski centar za romske studije bit će otvoren u Zagrebu, jedan je od zaključaka simpozija "Svjetski dan romskoga jezika" na koji je na današnjoj svečanosti u povodu 5. studenoga - Svjetskoga dana romskog jezika, ukazao dr. Ljatif Demir koji na zagrebačkome Filozofskom fakultetu predaje dva kolegija - Uvod u književnost i kulturu Roma i Uvod u romski jezik. Trodnevni simpozij "Svjetski dan romskoga jezika" počeo je 3. studenoga u organizaciji Romskoga nacionalnog vijeća (RNV) - krovne organizacije romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i udruge za promicanje obrazovanja Roma "Kali Sara". Ovogodišnji simpozij, peti je za redom, a u njegovu organizaciju bili su uključeni i Filozofski fakultet u Sveučilišta u Zagrebu, Matica hrvatska, kazališne ustanove Grada Zagreba, kao i Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava pri Vladi Republike Hrvatske. Na simpoziju su se okupili jezikoslovci iz dvadesetak europskih i svjetskih zemalja, istaknuo je, uz ostalo, Ljatif Demir.

SPLIT - Dvanaest osoba, među kojima i dvojica policajaca, uhićeno je na širem području Splitsko-dalamtinske županije zbog krijumčarenja cigareta, a desetorica njih sumnjiče se da su kaznena djela činili kao zločinačka organizacija, dok se policajci sumnjiče za zloporabu položaja i ovlasti, priopćio je večeras MUP. Zločinačka organizacija cigarete je krijumčarila od 4. ožujka do 4. studenoga, kada je razotkrivena, a do tada je ilegalno u Hrvatsku unijela 33.294 šteke i državni proračun oštetila za šest milijuna kuna. Kako je priopćio MUP na internetskim stranicama, akciju hvatanja dvanaestorice osumnjičenih, među kojima su i policajci, vodili su policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta Split (SSKOK Split), u suradnji s dubrovačko-neretvanskom, splitsko-dalmatinskom i zadarskom Policijskom upravom.

ZAGREB - Đana Atanasovska, majka nedavno preminule djevojčice Nore Šitum, predala je državnom odvjetništvu dokumentaciju kojom potkrepljuje sumnju da je udruga "Hrabro dijete" nezakonito zadržala ili nenamjenski potrošila donacije skupljane za Norino neuspješno liječenje u Americi. Odvjetnik Dean Španović koji zastupa Norinu majku Hini je potvrdio da su državnom odvjetništvu predani dokumenti što ukazuju da je udruga nezakonito zadržala novac prikupljen humanitarnim akcijama. Iako nema točnih podataka, procjenjuje se da je riječ o oko 3,5 milijuna kuna. Španović tvrdi da je udruga zadržala novac kojim su Norini roditelji, kao zakoniti nasljednici, željeli pokrenuti zakladu za liječenje teško oboljele djece. Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu naložilo je krajem listopada ministarstvima financija i uprave da obave nadzor nad udrugom "Hrabro dijete", a tamošnjoj policiji da obavi dodatne izvide, nakon što su roditelji Nore Šitum upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙