FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PEKING - Hrvatska treba zauzeti proaktivni stav prema Kini, postati ulazna točka za kineske turiste u Europu i ukloniti prepreke ulaganjima zbog kojih nije ostvarena nijedna veća kineska investicija u Hrvatskoj, izjavila je u utorak u Pekingu potpredsjednica vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić. "Nužno je učiniti Hrvatsku vidljivom kao destinaciju, kao točku za investiranje i vrlo praktično sagledati poteškoće zbog kojih dosad nije realizirana nijedna velika kineska investicija u Hrvatskoj", izjavila je Pusić koja boravi u višednevnom posjetu Kini. Nakon razgovora s visokim kineskim dužnosnicima, Pusić je istaknula da su obje strane zainteresirane za ulaganja u turizam i infrastrukturu, uključujući Pelješki most i luku Rijeka za koju će uskoro biti raspisan međunarodni natječaj. Hrvatska ministrica se drugog dana posjeta Kini sastala s kineskim kolegom Wang Yiem i predsjednicom vanjskopolitičkog odbora kineskog parlamenta Fu Ying.

KIJEV - Ukrajinsko-hrvatski gospodarski odnosi trenutno su relativno skromni, i u izvozu i u uvozu, kao i u međusobnim ulaganjima, rekao je u utorak u Kijevu potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvitka i fondova EU-a Branko Grčić. "Naš je cilj da probudimo te odnose", rekao je Grčić, koji s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom sudjeluje na ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu. Grčić je naglasio da je Hrvatska zainteresirana i za vrlo konkretne projekte s Ukrajinom prije svega u energetici. "Tu je projekt koji već mjesecima spominjemo, LNG terminal, gdje Ukrajinu vidimo kao potencijalno tržište za dio plina koji bi se skladištio i distribuirao iz LNG terminala".

SARAJEVO - Ravnatelji uprava policije iz Hrvatske, BiH i Crne Gore razgovarali su u utorak u Laktašima kod Banje Luke o daljoj suradnji na planu borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma te su se suglasili da nastave s uspješnom razmjenom podataka kakva je funkcionirala u dosadašnjem razdoblju. Ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić potvrdio je ovom prigodom kako je ulazak u Europsku uniju samo dodatni razlog da se s dosadašnjom uspješnom regionalnom suradnjom nastavi. "Učimo jedni od drugih", kazao je novinarima Dominić dodajući kako pomoć država regije doprinosi da Europa bude stabilnija i učinkovitije se suprotstavi kriminalu jer kriminalci ne poznaju granice.

SARAJEVO - Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je usvojio novi zakon o jedinstvenom matičnom broju čime je okončana višegodišnja rasprava koja je u lipnju ove godine dovela i do masovnih prosvjeda u Sarajevu prouzročenih činjenicom da novorođena djeca zbog matičnog broja nisu mogla dobiti putne dokumente ili zdravstvene knjižice. Od petnaest zastupnika za usvajanje zakona je glasovalo njih deset i on je stupio na snagu jer ga je ranije usvojio Zastupnički dom. Novim zakonom registracijska područja u kojima se izdaju matični brojevi prilagođena su teritorijalnoj organizaciji kakva je uspostavljena Daytonskim sporazumom na čemu je inzistirala Republika Srpska. To znači kako će registracijska područja ubuduće biti strogo podijeljena entitetskom granicom a upravo ta činjenica bila je razlogom zbog kojega su se iz bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) protivili promjenama upozoravajući kako se njima nepotrebno "cementira" daytonski ustroj države. Jedna djevojčica beba umrla je u lipnju nakon što njezini roditelji nisu dobili putne dokumente za nju za operaciju u inozemstvu.

ŽENEVA - Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi rekao je da na pregovorima s ruskim i američkim predstavnicima održanim u utorak u Ženevi "nažalost" nije dogovoreno kada će se održati mirovna konferencija, takozvana Ženeva 2.

Brahimi je rekao kako se nada da će se nadnevak znati "do konca godine" i najavio je novi trostrani sastanak u Ženevi 25. studenoga. "Završili smo naporan posao i nadamo se konferenciji do kraja godine", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Istaknuo je da je od sirijske oporbe zatražio da "dođe s vjerodostojnim izaslanstvom". "Različite sastavnice sirijske oporbe međusobno kontaktiraju, to je jedna od stvari o kojima moraju odlučiti", rekao je misleći pritom na sudjelovanje i na izbor izaslanstva za tu konferenciju na kojoj se treba naći političko rješenje za sukob.

"Ne smije biti preduvjeta za održavanje konferencije", istaknuo je diplomat.

VARŠAVA - Američki državni tajnik John Kerry u utorak je u Varšavi pozvao europske čelnike da ne dopuste da polemike o optužbama koje se odnose na američku špijunažu spriječe raspravu o trgovinskoj razmjeni između EU-a i SAD-a i stvaranju zone slobodnog tržišta. Ovi pregovori predstavljaju sasvim odvojeno pitanje, istaknuo je. "Odnose se na zaposlenja, ekonomiju, konkurentnost u svjetskoj ekonomiji koja uključuje vrlo diskutabilna i osjetljiva pravila konkurencije. Ovo ne bi trebalo miješati sa svim legitimnim pitanjima koja se postavljaju kada je riječ o aktivnostima NSA", rekao je na konferenciji za novinare. Kerry, koji je u Poljsku stigao u ponedjeljak navečer, istaknuo je kako bi pregovori s EU-om o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu trebali završiti stvaranjem "jedne od najmoćnijih gospodarskih sila na planetu".

BEJRUT - Sirijski kurdski borci osvojili su još dio teritorija na sjeveroistoku Sirije koji su dosad držali islamistički pobunjenici, objavila je kurdska militantna grupa u ponedjeljak, stežući obruč u regiji u kojoj pokušavaju uspostaviti autonomnu vladavinu. Kurdi tvrde da su protivnike u posljednja tri dana bitke natjerali u bijeg, a islamistički izvori govore o taktičkom povlačenju. Sirija, zemlja prepuna raznih regionalnih sukoba, rastrzana je mnoštvom etničkih i sektaških žarišta koji mijenjaju ravnotežu snaga nekih od njezinih bliskoistočnih susjeda. Sirijski Opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su Kurdi osvojili najmanje 19 gradova u regiji.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da će u srijedu u Bruxellesu tražiti poništenje izbora na sjeveru Kosova, objavio je u utorak beogradski portal telegraf.rs. Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci sastat će se u srijedu s visokom predstavnicom za vanjsku politiku Europske unije Catherine Ashton, a kako se očekuje, pridružit će im se i srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić. Razgovori Ashton-Dačić-Thaci planirani su još ranije, a srbijanski premijer izjavio je da će jedna od tema sutrašnjeg sastanka u Bruxellesu biti poništenje izbora na sjeveru Kosova, gdje je u nedjelju grupa maskiranih srpskih huligana upala na nekoliko biračkih mjesta, polupala glasačke kutije, uništila dio izbornog materijala i ozlijedila dvije osobe.

BERLIN - Njemačko ministarstvo vanjskih poslova zamolilo je veleposlanika Velike Britanije Simona McDonalda da dođe na razgovor, nakon informacija u tisku o postojanju tajnog sustava špijuniranja u britanskome diplomatskom predstavništvu u Berlinu, izvijestila je njemačka vlada. Ministarstvo je veleposlanika McDonaldsa zamolilo da objasni izvješća u britanskim medijima o sustavu špijuniranja te upozorilo da prisluškivanje s prostora neke diplomatske misije predstavlja kršenje međunarodnog prava. Zahtjev za objašnjenjem ministarstva vanjskih poslova je manje ozbiljan diplomatski potez od pozivanja veleposlanika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙