FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 1. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LOS ANGELES - Muškarac koji je u petak otvorio vatru u zračnoj luci u Los Angelesu (LAX) je uhićen, priopćili su službeni izvori, a informacije o eventualnim žrtvama i ranjenima još uvijek su različite. Policija je priopćila da je napadač ranjen i uhićen, ali nije objavila njegov identitet. On se navodno služio jurišnom puškom i djelovao je sam. List Los Angeles Times piše da je u pucnjavi ubijen agent američke agencije za sigurnost prometa (TSA), što javlja i ABC News. "Časnik TSA ustrijeljen je i ubijen na mjestu gdje se obavlja sigurnosna provjera putnika", piše LA Times, navodeći policijski izvor. Drugi izvori kažu da je sedam ljudi ozlijeđeno, od kojih je šest hospitalizirano.

SARAJEVO - Najmanje 40 osoba ozlijeđeno je u petak u sudaru dva tramvaja u Sarajevu, potvrdili su policija i bolnički izvori. Nesreća se dogodila oko 14 sati kada je tramvaj koji se kretao iz pravca starog dijela grada Baščaršije udario u tramvaj koji je skretao ka Željezničkom kolodvoru. Glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) Selma Muhić potvrdila je kako je nakon nesreće liječničku pomoć u njihovoj službi hitne pomoći potražilo 28 osoba no među njima nije bilo nikoga s ozljedama opasnim za život. Najmanje još dvanaest ozlijeđenih medicinsku je pomoć potražilo u općoj bolnici.

MOSKVA - Bivši suradnik američke tajne službe i bjegunac Edward Snowden poručio je Njemačkoj da računa na međunarodnu potporu kako bi se zaustavio progon Washingtona protiv njega zbog objave zaštićenih podataka, prenose u petak svjetske agencije i dodaju da Snowden ne može putovati u Njemačku kako bi svjedočio u istrazi o prisluškivanju, ali s njemačkim tužiteljima može razgovarati u Rusiji. U otvorenom pismu vlastima Njemačke, koja se nalazi u središtu međunarodnog skandala zbog američkog prisluškivanja saveznika, Snowden je rekao da su njegova otkrića pomogla "osvijestiti problem zloupotrebe povjerenja javnosti", navodi Reuters. Žaleći se na to da Washington nastavlja "tretirati neslaganje kao dezerterstvo" i govoreći o "nastavku kampanje progona" zbog koje je morao zatražiti azil u Rusiji, Snowden ističe da "govoriti istinu nije zločin".

ZAGREB - Otkriće golemih razmjera prisluškivanja što ih je provodila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) uzbunila su šefove vodećih svjetskih tehnoloških tvrtki koji su ponovno zatražili oštra zakonska ograničenja rada te tajne službe, piše u petak The Washington Post. Nakon što su mjesecima tek pozivali vladu da bude transparentnija u vezi s programom prisluškivanja, čelnici tvrtki počeli su tražiti nova značajna ograničenja metoda kojima NSA prikuplja i koristi gomilu informacija prikupljenih diljem svijeta, uključujući i one dobivene iz servera američkih kompanija.

ATENA - Dvije osobe poginule su a jedna je teže ranjena u petak navečer u pucnjavi do koje je došlo u blizini ureda neonacističke stranke Zlatna zora u Ateni, priopćila je policija. Vatru su otvorile dvije osobe koje su se nalazile na motoru koji je prolazio ispred ureda Zlatne zore, u zapadnom predgrađu Atene, dodala je policija. Policija još nije provjerila identitet žrtava, a Zlatna zora, treća grčka najpopularnija stranka po istraživanjima javnog mišljenja, priopćila je na svojoj web stranici da su žrtve imale 20 i 23 godine.

PESHAWAR - Vođa pakistanskih talibana Hakimulah Mehsud ubijen je u petak navečer u napadu američke bespilotne letjelice u plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, doznaje se od više izvora. "Hakimulah Mehsud ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice" u kojemu su u petak ubijene četiri osobe u Sjevernom Waziristanu, talibanskom uporištu blizu afganistanske granice, rekao je za AFP visoki dužnosnik pakistanske obavještajne službe koji je htio ostati anoniman. Za Sjedinjene Države Mehsud je bio jedan od najtraženijih muškaraca u Pakistanu.

SARAJEVO - Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija odbacio je u petak tvrdnje kako su on i njegova stranka trenutačno glavna zapreka postizanju dogovora o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i iznio novi prijedlog po kojemu bi se rješenje našlo tako da se ubuduće biraju četiri člana Predsjedništva BiH umjesto sadašnja tri. "Birao bi se jedan koji je dobio najviše glasova iz Republike Srpske, jedan koji je dobio najviše glasova iz Federacije BiH i još po jedan (iz svakog entiteta) koji ima najveći broj glasova a dolazi iz reda ona dva naroda ili ostalih iz kojih nisu dva pobjednika", pojasnio je taj prijedlog Lagumdžija.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u petak da će hrvatske stranke inicirati rješavanje hrvatskog pitanja radi pune jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima ukoliko propadnu pokušaji da se u okviru presude Suda za ljudska prava "Sejdić-Finci" ne omogući Hrvatima da biraju svoga člana Predsjedništva BiH, a ne da im ga biraju Bošnjaci. Kako su u petak dan nakon neuspjelih razgovora bošnjačkih i hrvatskih političara u Budimpešti s povjerenikom za proširenje EU-a Štefanom Fueleom prenijeli lokalni mediji, Čović je nagovijestio kako bošnjačke stranke SDA, SDP BiH i Savez za bolju budućnost ne žele odustati od toga da Hrvatima nametnu člana Predsjedništva BiH.

MOSKVA - Trideset članova posade Greenpeacea pritvorenih nakon akcije na naftnoj platformi u Arktiku trenutno je na putu iz Murmanska u zatvor u Sankt Peterburg, izvijestila je u petak nevladina organizacija koja ne zna koji su razlozi njihova premještaja. "Greenpeace International doznaje iz diplomatskih izvora da se trideset muškaraca i žena koji su u Rusiji u pritvoru nakon mirne akcije na naftnoj platformi u Arktiku, premješta iz pritvora u Murmansku u zatvor u Sankt Peterburgu", ističe ta organizacija u priopćenju. "Odvjetnici Greenpeacea nisu upoznati s razlozima tog premještaja", dodaje.

JERUZALEM - Izraelci su rekli kako neće dopustiti da sofisticirano oružje padne u ruke Hezbolaha, nakon napada na Siriju u kojemu je, kako tvrdi oporba pogođena baza zračnih vojnih snaga u kojoj su se navodno nalazile rakete ruske izrade namijenjene ovoj militantnoj grupi. Izraelci imaju jasnu politiku prema Siriji i nastavit će s njom, kazali su u petak dužnosnici, nakon što su američki izvori objavili da je Izrael ponovno napao tu susjednu zemlju. Službeni Tel Aviv odbio je komentirati curenje informacija američkim medijima prema kojima su izraelski zrakoplovi pogodili sirijsku bazu u blizini Latakije, gađajući rakete za koje se vjeruje da su namijenjene Hezbolahu.

ANKARA - U parlamentu je prevladala volja naroda s obzirom na to da su zastupnice konzervativne stranke Pravda i razvoj (AKP), na vlasti u Turskoj od 2002., prvi put u četvrtak sjedile u parlamentu noseći marame koje im pokrivaju glavu, rekao je u petak premijer Recep Tayyip Erdogan. Erdogan je ozračje u parlamentu nazvao povijesnim, nakon što su u prostoriju ušle četiri zastupnice s hidžabom. Svim je zastupnicima pred novinarima čestitao na zrelosti njihove odluke, s obzirom na to da nisu, kao ranije, prosvjedovali zbog dolaska zastupnica čije su glave pokrivene maramama.

TOKIO - Japanski i ruski čelnici dogovorili su se u petak u Tokiju da će pregovore o mirovnom ugovoru i o teritorijalnom sporu u vezi s Kurilskim otocima organizirati krajem siječnja i početkom veljače sljedeće godine. Japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida, u nazočnosti ruskog kolege Sergeja Lavrova, rekao je da će se dvije zemlje ponovo sastati početkom 2014. na razini zamjenika ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o tim pitanjima. "Rusko-japanske veze u zadnje vrijeme obilježava pozitivno ozračje, što nam omogućuje da nastavimo pregovore radi postizanja mirovnog ugovora", rekao je pak Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙