FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB uspostavio trajne swap aranžmane s pet vodećih središnjih banaka

Autor: vmom
FRANKFURT/ZAGREB, 31. listopada 2013. (Hina) - Šest najvećih središnjih banaka u svijetu, uključujući Europsku središnju banku (ECB) i američki Fed, postiglo je dogovor da će se ubuduće na trajnoj osnovi međusobno opskrbljivati potrebnim iznosima svojih valuta.

Kako je danas objavila ECB na svojim službenim stranicama, Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, Europska središnja banka, američka središnja banka Fed i Švicarska narodna banka u četvrtak su objavile da će njihovi postojeći privremeni bilateralni ugovori o razmjeni likvidnosti (swap aranžmani) biti zamijenjeni trajnim ugovorima, što znači da će biti na snazi do daljnjega.

Trajni ugovori tvorit će tako svojevrsnu mrežu bilateralnih swap aranžmana između šest središnjih banaka, navodi se u priopćenju ECB-a.

"Postojeći privremeni sporazumi pomogli su smanjiti pritiske na financijskim tržištima i ublažiti njihov utjecaj na stanje u gospodarstvu. Trajni sporazumi i dalje će služiti kao svojevrsne linije za likvidnost", dodaje se u priopćenju.

Upravno vijeće ECB-a donijelo je odluku o uspostavi trajnih ugovora u suradnji s pet navedenih središnjih banaka. To će omogućiti Eurosustavu da nastavi pribavljati eure svojim kolegama na njihov zahtjev, a po potrebi im omogućiti i jene, funte, švicarske franke i kanadske dolare, povrh postojećih linija za likvidnost u američkim dolarima, objavila je ECB danas na službenim stranicama.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙