FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 31. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američka Nacionalna sigurnosna agencija NSA opovrgava da je prisluškivala Vatikan, o čemu je pisao talijanski list Panorama, "Nacionalna sigurnosna agencija nema Vatikan kao svoj cilj. Tvrdnje da je NSA usmjeravala svoje aktivnosti prema Vatikanu, objavljene u časopisu Panorama, netočne su", stoji u priopćenju glasnogovornice NSA Vanee Vines. Američke špijunske službe prisluškivale su i Vatikan i Papu, navodi talijanski tjednik Panorama, koji pripada obitelji Berlusconi. "Strahujemo da je američko 'veliko uho' nastavilo prisluškivati razgovore crkvenih dužnosnika do početka konklave 12. ožujka, kada je izabran papa Franjo, uključujuči i razgovore u i iz rezidencije Rima gdje su živjeli kardinal Jorge Mario Bergoglio, sadašnji papa Franjo i drugi crkveni dostojanstvenici", piše tjednik. Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi je minimalizirao važnost te informacije.

MOSKVA - Francuski premijer Jean-Marc Aurault je ocijenio u četvrtak za ruski ruski dnevni list Komersant da je zadatak međunarodne zajednice da mirovna konferencija Ženeva 2 o Siriji bude uspješna i završi postavljanjem prijelazne vlade s punim ovlastima. "Nakon što je režim u Damasku upotrijebio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda, Francuska i veliki broj partnera, drže da treba reagirati", rekao je francuski premijer koji je u četvrtak počeo dvodnevni posjet Rusiji. On je dodao da je cilj međunarodne zajednice da konferencija Ženeva 2 bude uspješna, a da to uključuje stvaranje uvjeta da sirijska nacionalna koalicija sudjeluje na konferenciji koja bi trebala završiti pokretanjem procesa uspostave prijelazne vlade punih izvršnih ovlasti. "Francuska je spremna raditi s Rusijom i razgovarat ćemo s Dmitrijem Medvedevim", naglasio je Ayrault, koji će u četvrtak razgovarati sa svojim ruskim kolegom.

PEKING - Kineski državni mediji pozvali su u četvrtak da se teško kazne one koji stoje iza napada na Trgu nebeskog mira u kojem je poginulo pet a ozlijeđeno 38 osoba. Kineska policija privela je u srijedu petoricu osumnjičenih nakon "terorističkog napada" u ponedjeljak na Trgu Tiananmenu u Pekingu. Vlasti su u utorak objavile da je incident bio samoubilački napad koji su počinila trojica muškaraca iz regije Xinjiang. Službeno glasilo kineskih vlasti, dnevnik Renmin Ribao kaže da je taj napad zločin protiv čovječnosti i da vlasti ne bi trebale štedjeti na naporima da zaštite glavni grad. Čelnica Ujgura iz Xinjianga, koja se nalazi u izbjeglištvu u SAD, Rebya Kadeer zatražila je neovisnu istragu o incidentu i ocijenila da u Kini ne postoji nikakav organiziran pokret islamskih militanata.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙