FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

DEN HAAG - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u srijedu u Den Haagu da bi nakon objavljenog mišljenja Ustavnog suda pravno pitanje razumijevanja referenduma trebalo biti riješeno. "Ustavni sud je izrazio svoje mišljenje, nije presudio, ali mislim da je nakon toga stanovišta Ustavnog suda pravno pitanje razumijevanja referenduma apsolvirano i da ga se treba držati", rekao je Josipović novinarima na kraju dvodnevnog radnog posjeta Nizozemskoj.

DEN HAAG - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u srijedu u Den Haagu kako bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga trebao biti dan nacionalnog jedinstva i usprotivio se mogućnosti da gradom prođu dvije povorke sjećanja. Predsjednik Josipović se na kraju svoga dvodnevnog radnog posjeta Nizozemskoj u razgovoru s novinarima izjasnio protiv toga da se sjećanje na žrtvu Vukovara, koji je već neko vrijeme u središtu političke pozornosti zbog postavljanja i skidanja ćiriličnih ploča, obilježava u dvije odvojene povorke.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić (SDP) pridružio se danas zastupničkim pohvalama rada Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, ocijenivši da problem leži u zakonu o javnoj nabavi i da ga treba promijeniti. Taj je zakon (bio) idealan pravni akt za korupciju i pljačku biblijskih razmjera, velika domovinska pljačka izvedena je po zakonu o javnoj nabavi, rekao je Stazić navodeći gradnju auto-cesta, bojanje tunela, Fimi mediju.

ZAGREB - HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh ustrajao je danas na tumačenju da bi Sabor od Ustavnog suda trebao zatražiti da se izjasni o ustavnosti referendumskog pitanja građanske inicijative 'U ime obitelji. Ustavni sud je prije dva dana protumačio da bi se, u slučaju da građani na referendumu potvrdno odgovore na pitanje žele li da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene, ta definicija bez daljnje rasprave imala ugraditi u članak 62. Ustava. Beus Richembergh je, međutim, danas podsjetio da je još u srpnju Odboru za Ustav predlagao da zatraži očitovanje Ustavnog suda o tome je li referendumsko pitanje postavljeno u skladu s Ustavom, s obzirom da se građani, potpisujući inicijativu, nisu izjasnili o tome na kojem bi točno mjestu u Ustavu trebala stajati definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

NOVA GRADIŠKA - HDZ-ov Odbor za regionalni razvoj i EU fondove smatra da su predložene izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju štetne za budući regionalni razvoj Hrvatske i izrazito nepovoljne za male općine i slabije razvijena područja. "Prijedlog Zakona o regionalnom razvoju nije usklađen s odredbama Zakona o proračunu kao ni sa višegodišnjom perspektivom strateških dokumenata EU, te nepotrebno uvodi nove birokratske prepreke u proces povlačenja sredstava iz EU fondova", ističe u priopćenju predsjednica tog stranačkog Odbora Ivana Maletić nakon sjednice održane u Novoj Gradiški.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) ističe da je dogovor s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) još uvijek moguć, te stoga za sada ne želi komentirati današnju najavu sindikata da će krenuti u štrajk prihvati li Vlada prijedlog ministra Željka Jovanovića o raskidanju GKU-a. Upitano za komentar najave NSZSŠH-a, Ministarstvo podsjeća da su pregovori s tim sindikatom tekli od svibnja "sve do trenutka kada je postalo razvidno kako postoje neusklađeni stavovi, posebice u pogledu prijevoza zaposlenika, odnosno kako nije moguće postići dogovor".

ZADAR - Potpredsjednik HDZ-a i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta danas je protiv predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića podnio tri kaznene prijave, kojima tog sindikalca tereti da ga je oklevetao u javnosti dovodeći ga u vezu s navodnim financijskim malverzacijama u cestogradnji. "Danas sam napisao kaznenu prijavu protiv sindikalista Mijata Stanića i poslao poštom državnim institucijama. Ne mislim se njim prepucavati preko medija, dosta je toga. To on radi, ja neću", izjavio je Kalmeta.

VINKOVCI - Suočen s kritikama zbog najavljene nabavke novoga službenog automobila, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić (HDZ) danas je izjavio kako nije riječ ni o kakvoj rastrošnosti već o prijekoj potrebi obnove voznoga parka Grada, no gradska oporba taj njegov čin smatra "apsolutnom bahatošću", neprimjerenim ocjenjujući kupnju skupoga automobila u vrijeme krize. Karlić je istaknuo kako bi novi automobil trebali koristiti njegovi zamjenici, koji sada voze automobil star osam godina i čija je vrijednost oko 20.000 kuna, a ovih dana samo za popravak na tom automobilu treba dati 11.000 kuna.

ZAGREB - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) najavio je danas da će krenuti u štrajk ako Vlada prihvati prijedlog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o raskidanju Kolektivnih ugovora za zapsolene u srednjem školstvu. Predsjednik NSZSŠ-a Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare rekao je da je ministar Jovanović jednostrano prekinuo pregovore o Kolektivnom ugovoru (KU), a Vladi predložio da jednostrano raskine Kolektivne ugovore za zaposlene u srednjem školstvu, ocjenivši takvu Jovanovićevu odluku "politikom spaljene zemlje" zbog koje je sindikat uputio pismo Vladi.

ZAGREB - Korupcija i dalje predstavlja značajan teret ekonomskom razvoju u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje "Izloženost poslovnog sektora korupciji i kriminalu u Hrvatskoj: Utjecaj korupcije i drugih oblika kriminala na privatne tvrtke", koje je danas predstavio Ekonomski institut. Poslovni subjekti mišljenja su kako je u Hrvatskoj korupcija treća po važnosti prepreka poslovanju, odmah iza visokih poreza i složenih poreznih propisa.

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu naložilo je ministarstvima financija i uprave da obave nadzor nad udrugom Hrabro dijete, a tamošnjoj policiji da obavi dodatne izvide, nakon što su roditelji djevojčice Nore Šitum jučer upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u. Tužiteljstvo podsjeća da je još u lipnju, temeljem anonimnih podnesaka u kojima je izražena sumnja u nezakonitost poslovanja i nenamjensko korištenje sredstava u toj udruzi, naložilo policiji u Slavonskom Brodu da prikupi potrebne obavijesti i obavi izvide kako bi se utvrdilo eventualno postojanje kaznenog djela.

PULA - Prema dogovorenim kriterijima iz socijalnog sporazuma, koji je nedavno potpisan između Uljanik grupe i tamošnjih sindikata, tijekom studenog i prosinca iz brodogradilišta će uz poticajne opremnine otići 600 radnika, i to 400 radnika iz riječkog 3. maja i oko 200 radnika iz pulskog Uljanika, potvrdio je direktor tvrtke Uljanik poslovno-informacijski sustavi Hrvoje Markulinčić, koji je vodio pregovarački tim Uljanik grupe.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić uručio je danas Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) 31 automatski vanjski defibrilator (AVD), aparate koji omogućavaju oživljavanje srca kod iznenadnog zastoja srčanog rada. U sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce - spasi život", od ukupno 31 defibrilatora, 11 ih je dodijeljeno interventnim vatrogasnim postrojbama, a 20 uređaja vatrogasnim postrojbama na otocima.

DUBROVNIK - Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić otvorio je danas 6. Sajam poslova koji se u organizaciji dubrovačkog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) održava u auli Sveučilišta u Dubrovniku. Na ovogodišnjem Sajmu poslova sudjeluje oko četrdesetak poslodavaca iz raznih područja i djelatnosti, kao i brojne obrazovne institucije. Sudjeluju i gosti iz BiH i Crne Gore, pa će i ovaj Sajam imati međunarodni karakter.

ZAGREB - Bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica Deša Mlikotin-Tomić, kao i većina ostalih optuženih u slučaju Indeks 3, danas su na ponovljenom suđenju u Zagrebu odbacili optužbe kojima ih se tereti za kupoprodaju ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Iako je glavni posrednik Milan Ćevid, kojem su studenti, po tvrdnjama iz optužnice, za prolazak na ispitu plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura, na prvom suđenju priznao krivnju danas je na ponovljenom suđenju pred izmjenjenim sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda rekao da nije kriv.

ZAGREB - Snježana Pintarić, dosadašnja ravnateljica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) imenovana je za vršiteljicu dužnosti tog muzeja najduže do godinu dana, odnosno do imenovanja ravnatelja na temelju ponovljenog natječaja, koji bi se trebao uskoro objaviti. Ravnateljica tog muzeja potvrdila je danas da ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imenovao kao vršiteljicu dužnosti, ali do idućeg natječaja koji će se, najavila je za Hinu, raspisati 3. studenog, bit će otvoren trideset dana, a i ona će se na njega prijaviti.

ZAGREB - Knjigu politologa Krešimira Petkovića "Država i zločin" u kojoj analizira stvaranje kaznene politike i nasilne zločine u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja do danas, objavila je nedavno zagrebačka izdavačka kuća "Disput". Petković u knjizi (408 str.) kroz tri cjeline odgovara na pitanja o tome kako se rat odrazio na razinu nasilja u društvu i javnopolitičke mehanizme koji ga obično nastoje kontrolirati te kako je kasnija promjena poretka moći, povezana s procesom pristupanja euroatlanskim integracijama, utjecala na razinu i tumačenje nasilnih zločina.

ZAGREB - Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade predstavilo je danas devet novih knjiga, među kojima su već afirmirani, ali i mladi autori i ilustratori, a koje će se u projektu "Slova u gostima" kasnije pojedinačno promovirati u knjižnicama diljem Hrvatske. Među njima su nova djela Melite Rundek, Jelene Pervan, Nade Mihaljević, Ksenije Kušec, Davora Šunka, Lane Bitenc, Julijane Adamović, Ivone Šajatović te Ratka Bjelčića i Silvije Šesto, koja pokrivaju razne teme, od dječje svakodnevnice i hrvatske stvarnosti do bijega u svijet mašte.

ZAGREB - Gotovo devedeset godina nakon što je Arthur Conan Doyle napisao posljednji roman o Sherlocku Holmesu, najveći detektiv svih vremena vratio se u knjizi "Kuća svile" iz pera engleskog romanopisca Anthonyja Horowitza, a hrvatski prijevod toga romana prevoditeljice Gige Gračan bio je tema današnje tribine u Hrvatskom društvu književnika u Zagrebu.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙