FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Zbog iskustva totalitarnih režima Europljani su osjetljiviji od Amerikanaca na ugrožavanje privatnosti, piše u utorak američki diplomat Peter Galbraith začuđen šokiranošću Europe jer i ona prisluškuje, dok na temelju vlastitog iskustva veleposlanika u Hrvatskoj u doba Domovinskog rata ocjenjuje da su znanje i prisutnost na terenu važniji od količine prikupljenih podataka. "Razumijem da su Europljani zgroženi otkrićem da je NSA nadziranjem stotina milijuna telefonskih poziva ugrozio njihovu privatnost... Europljani su zbog svoje povijesti svjesniji od Amerikanaca kako su totalitarni režimi otvarali dosjee o svojim građanima i, što je još važnije, kako su se koristili prikupljenim podacima. Neoprezan komentar u presretnutom telefonskom razgovoru mogao je završiti odlaskom u koncentracijski logor, gulag, ili još gore", napisao je Galbraith u tekstu objavljenom u britanskom dnevniku The Guardian.

WASHINGTON - Telefonska prisluškivanja u Francuskoj i Španjoskoj koje europski tisak pripisuje američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) provodile su francuske i španjolske obavještajne službe i zatim ih podijelile s američkom agencijom, napisao je u utorak dnevnik Wall Street Journal (WSJ). Na temelju dokumenata koje je medijima dostavio bivši konzultant NSA-e Edward Snowden, francuski dnevnik Le Monde i španjolski El Mundo zadnjih su dana pisali da je američka agencija zadužena za nadzor komunikacija u jednome mjesecu prisluškivala više od 70 milijuna telefonskih komunikacija u Francuskoj te 60 milijuna u Španjolskoj. "Američki dužnosnici tvrde da su dokumenti koje je dostavio Snowden loše protumačeni i odnose se zapravo na telefonsko praćenje koje su obavljale francuske i španjolske obavještajne službe koje su ih podijelile s NSA", piše WSJ.

ZAGREB - Čelnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Keith Alexander odbacio je u utorak optužbe da je njegova agencija prisluškivala milijune telefonskih razgovora europskih građana, a izvješća temeljena na otkrićima odbjeglog bivšeg konzultanta Edwarda Snowdena nazvao je "potpuno lažnima", piše dnevni list The Washington Post. Europske obavještajne agencije presretale su telefonske snimke u ratnim zonama i drugim područjima izvan svojih granica i podijelile te podatke s NSA, rekao je svjedočeći pred kongresnim Odborom koji razmatra mogućnost promjene 35 godina starog zakona o prisluškivanju. "To nisu informacije koje smo prikupljali o europskim građanima", rekao je Alexander pred Stalnim odborom za obavještajne poslove i dodao: "To su podaci koje smo mi i naši saveznici u NATO-u prikupljali u obrani naših zemalja i kao podršku vojnim operacijama".

DAMASK - Rijedak trenutak spremnosti na koordinaciju između sirijske vlade i pobunjenika omogućio je da u utorak 1.800 stanovnika napusti grad pod opsadom u okolici Damaska, no još su tisuće ostale u njemu s nedovoljno hrane, vode ili lijekova. Izvor iz sirijskog ministarstva socijalne skrbi rekao je da je evakuacija iz Mouadamije provedena uz pomoć sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca i nekih građanskih udruga. Snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu tijekom građanskog rata služile su se opsadama kako bi iz stambenih četvrti protjerale pobunjenike.

OFER, Izrael - Izrael je u noći na srijedu oslobodio novih 26 palestinskih zatvorenika, što je druga faza ograničene amnestije čiji je cilj pomoći mirovnim pregovorima. Svi osim jednog zatvorenika bili su osuđeni na najmanje jednu doživotnu kaznu za ubojstvo Izraelaca. Ovo je druga faza od ukupno četiri u okviru kojih će u roku od devet mjeseci na slobodu biti puštena 104 Palestinca. Njihovo puštanje bio je uvjet koji su postavili Palestinci za obnovu mirovih pregovora s Izraelom.

LONDON - Britanska vlada u utorak je odbila prijedlog da osnuje fond za tisuće veterana britanskog programa ispitivanja nuklearnog oružja koji kažu da im je zdravlje narušeno zbog izlaganja zračenju pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Britanska je vlada također otklonila pozive premijeru Davidu Cameronu da im službeno oda priznanje za ulogu koju su imali u razvoju britanskih sredstava odvraćanja od nuklearnog sukoba u doba kada posljedice zračenja nisu bile toliko poznate. "Argument za uspostavu fonda od 25 milijuna funti za odštetu veteranima i članovima njihovih obitelji pogođenih ionizirajućim zračenjem manjkavi su", rekla je parlamentu u raspravi o tom pitanju Anna Soubry, državna tajnica ministarstva obrane.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙