FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske su 21 sat:

ZAGREB - Saborski zastupnici podijelili su se poslijepodne oko pitanja uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru - dok su vladajući isticali nužnost provođenja zakona, oporba je isticala pravo vukovarskih stradalnika da upozore na negativne emocije koje im izaziva ćirilica. "Nema više ili manje važnih zakona, zakone ne možemo staviti sa strane, nema frižidera za zakone", upozorio je HNS-ov Petar Baranović u raspravi o izvješću o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2012. godini. Dražen Đurović (HDSSB) upozorio da Stožer za obranu hrvatskog Vukovara čine vukovarski stradalnici i branitelji, optuživši ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića da neprimjereno komunicira sa Stožerom.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odlučio je večeras da će bojkotirati službeni protokol obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, već će taj spomendan obilježiti svojim, posebnim protokolom, te neće nastaviti razgovore s Vladom i svoje će zahtjeve pokušati ostvariti "drugim putem". Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić je nakon sjednice potvrdio novinarima da će 18. studenoga u Vukovaru biti dvije Kolone sjećanja, te da je Stožer odlučio da će Vukovar toga dana biti "negostoljubiv za vladajuće".

VUKOVAR - Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara na današnjem sastanku nije odlučila hoće li poduprijeti Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara koji je najavio da će, ako se s Vladom ne postigne dogovor o skidanju dvojezičnih ploča, organizirati zasebni protokol ovogodišnjeg obilježavnja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, potvrdio je predsjednik te koordinacije Zdravko Komšić. Iako je nakon sastanka koordinacije najavljena konferencija za novinare, nje nije bilo jer se predstavnici 14 udruga, članica toga tijela, nisu uspjeli dogovoriti o potpori stožeru.

VUKOVAR - Zbog skidanja dvojezične ploče sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru, vukovarsko-srijemska policija je Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kazneno prijavila 47-godišnjega Vukovarca, potvrdio je Hini policijski glasnogovornik Domagoj Džigumović. „Riječ o skidanju i otuđenju državne imovine pa kaznena prijava ide po službenoj dužnosti“, rekao je Džigumović.

ZAGREB - Ministarstvo financija priopćilo je danas kako do sad nije zaprimilo nikakve pismene podneske ni sumnje vezano uz eventualne nepravilnosti ili netransparentnost trošenja sredstava prikupljenih za liječenje u SAD-u djevojčice Nore Šitum, koja je prije nekoliko mjeseci izgubila bitku s leukemijom. "Do sada nisu stigli nikakvi pismeni podnesci niti sumnje koji bi ukazivali na nepravilnosti ili netransparentnost trošenja sredstava", stoji u izjavi pomoćnika ministra financija Branka Šegona koju je Vlada objavila na svojem službenom Twitter profilu.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio je danas da je nabava 35 novih ECMO uređaja, tzv. umjetnih pluća, bila prioritet jer je to najnovija tehnologija koja spašava živote, a opremanjem 22 hrvatske bolnice pružaju se jednake šanse pacijentima diljem Hrvatske. "Ako zakažu srce ili pluća zbog bilo koje indikacije, to je tehnologija koja spašava život. A indikacije su nevjerojatno široke - prvenstveno pedijatrija, infektologija, transplantacija te kardiologija i kardiokirurgija", rekao je ministar.

ZAGREB - Sindikalne središnjice objavile su danas da se njihovu predstavnici, na poziv Ministarstva rada i mirovinskog sustava, vraćaju u tripartitnu radnu grupu za izmjene Zakona o radu (ZOR). Sindikalni predstavnici napustili su prije par tjedana pregovore o izmjenama ZOR-a optužujući Ministarstvo rada da pokušava nametnuti neprihvatljivu fleksibilizaciju radnih odnosa. Postavili su četiri zahtjeva kao uvjet za povratak za pregovarački stol.

ZAGREB - Saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy istaknula je danas kako ju ne iznenađuje ali se čudi da je toliko vremena trebalo da se podigne optužnica protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea i još pet osoba koje Uskok tereti da su fiktivnim otkupom PET ambalaže iz Fonda izvukli najmanje 130 milijuna kuna. "Mene ovaj postupak ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da sam ja još kao saborska zastupnica od 2008. godine upozoravala na to da je taj sustav potpuno netransparentan i na kršenje zakona u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano upravo uz PET ambalažu", izjavila je Holy novinarima na osnivačkoj skupštini nove stranke ORaH za čiju je predsjednicu izabrana.

PULA - Jedini zastupnik iz Istarske županije u Europskom parlamentu Marino Baldini (SDP) danas je u Domu hrvatskih branitelja u Puli svečano otvorio svoj ured, ističući tom prigodom kako želi da to bude mjesto gdje će se građani informirati o mogućnostima u Europskoj uniji. Ustvrdivši kako je to nakon Strasbourga, Bruxellesa i Zagreba njegov četvrti ured, Baldini je istaknuo kako je ured otvoren za sve ljude koji "žele sudjelovati u toj velikoj distribuciji znanja iz jednog od najvećih centara svjetske ekonomije, vanjske politike, prava i kulture kao što su Europski parlament i Europska unija".

NOVSKA - Komemoracijom ispred spomen-obilježja na Trokutu, nedaleko od Novske, danas je odana počast hrvatskim braniteljima poginulima u oslobodilačkoj akciji "Orkan", na novljanskom području. Operacija "Orkan" prva je oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a njome je počelo oslobađanje zapadne Slavonije, koje je završeno akcijama "Otkos", "Papuk" i "Bljesak".

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sa suradnicima predstavio je najboljim znanstvenim novacima, maturantima i osvajačima medalja na olimpijadama znanja Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije RH i zamolio ih za svoje mišljenje o tom dokumentu. Naši dosadašnji sustavi su bili rađeni za prosječne, a sada želimo čuti od vas, najboljih od najboljih, što treba napraviti za izgradnju sustava izvrsnosti, kazao je Jovanović.

CRES - Na rivi Consu u luci Cresu izvedeni su radovi vrijedni 3,3 milijuna kuna, koji su obuhvatili uređenje spoja glavnog mula s obalnom šetnicom, a danas su rivu, na kojoj se obavljaju manji završni radovi, obišli predstavnici županijske uprave i Ministarstva pomorstva, prometa i veza, priopćila je županijska uprava.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je na današnjoj sjednici rebalans proračuna za 2013. godinu po kojem će proračun biti oko 821 milijun kuna umjesto prvobitno planiranoga oko 814 milijuna. Za izmjene splitskoga gradskog proračuna od 32 nazočna vijećnika glasovalo je njih 22, deset ih je bilo protiv, a troje vijećnika od njih 35 nije bilo nazono na sjednici.

RIJEKA - Proračun grada Rijeke za 2013. bit će manji za 32,9 milijuna kuna, to jest 3,9 posto u odnosu prema početnom proračunu, pa će za ovu godinu iznositi 801,6 milijuna kuna, odlučeno je danas na kolegiju riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela na kojem su prihvaćene prve izmjene i dopune ovogodišnjega gradskog proračuna. Kako je objašnjeno, zbog promjena koje su se dogodile od donošenja gradskog proračuna za 2013. godinu, nužno ga je bilo rebalansom ponovno uravnotežiti.

ZAGREB - Twinning projekt jačanje kapaciteta u provedbi aktivnosti Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i poboljšanja kapaciteta Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku, IPA 2009 svečano je danas zatvoren. Svrha tog projekta, s proračunom nešto manjim od milijun eura, bio je pružiti potporu hrvatskim zrakoplovnim vlastima u unaprijeđivanju sigurnosti civilnog zrakoplovstva u skladu s odredbama međunarodnih sporazuma.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Institut Ruđer Bošković potpisali su danas Ugovor o znanstvenoistraživačkoj suradnji, kojim se regulira djelovanje Centra za istraživanje mora u Rovinju, jedinice u sastavu Instituta koja djeluje u prostorima Akademije. Ugovorom se predviđa da će u obavljanju djelatnosti Centra sudjelovati i znanstvenici iz Akademijinih tijela iz područja razreda za prirodne znanosti, za matematičke te fizičke i kemijske znanosti, u skladu sa svojim znanstvenim interesima.

KARLOVAC - „Kuća Europe“ otvorila je danas u Karlovcu prvi od deset info-centara „Europe Direct“ u Hrvatskoj, a karlovački ured je 500. u mreži tih centara u Europskoj uniji. Sutra će se takav centar otvoriti u Slavonskome Brodu, a zatim u Novoj Gradiški i Dubrovniku.

RIJEKA - Sva riječka gradska komunalna i trgovačka društva, osim Trgovačkog društva za proizvodnju, distribuciju i opskrbu toplinskom energijom i plinom Energa, koje je imalo 9,8 milijuna kuna gubitka, ostvarila su 2012. godine dobit u poslovanju, podatci su iz izvješća o poslovanju komunalnih i trgovačkih društava grada Rijeke za ovu godinu koje je danas prihvaćeno na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je večeras prijedlog o imenovanju deseteroročlanog Stožera za zaštitu i spašavanje na području grada kojim će operativno djelovati u slučaju bilo kakve sigurnosne ugroze Splićana. Tim stožerom, stoji u obrazloženju, u skladu sa zakonom, zapovijeda gradonačelnik Splita.

SPLIT - Jedan od dvojice muškaraca koji su danas rano poslijepodne teško i za život opasno ozlijeđeni kada ih je u Dugopolju na cesti udario kamion umro je u splitskoj bolnici, potvrdila je policija. Nesretni muškarac je nešto poslije 13 sati kod benzinske crpke u Dugopolju s još jednim muškarcem točio benzin u osobni automobil kada ih je udario kamion.

ZAGREB - Iako su prvi neslužbeni policijski podaci govorili da je od pljačke bankomata Raiffeisen banke na Trešnjevci do trenutka kada je o tome obavještena policija prošlo nekoliko sati, na kraju se pokazalo da je o tom slučaju ipak obaviještena odmah nakon provale. Od zagrebačke policije doznaje da je ipak odmah obavještana o provali bankomata, iz kojeg je nepoznati lopov u ponedjeljak u noći ukrao više od 200.000 kuna, nakon čega je krenula u postupanje.

RIJEKA - U Domu Crvenoga križa na Pećinama u Rijeci danas je otvoren Centar za darivanje krvi, prvi takav u Hrvatskoj koji će omogućiti da darivanje krvi organizira Crveni križ u vlastitim prostorijama. Predsjednik Vijeća dobrovoljnih darivatelja krvi u Rijeci Ivo Vidotto rekao je tom prigodom da je centar ponajprije namijenjen mladim darivateljima krvi iz završnih razreda srednjih škola koji s navršenih 18 godina mogu početi darivati krv.

VUKOVAR - U sklopu projekta zagrebačke Nakladničke kuće "Mate" d.o.o. i Zagrebačke škole ekonomije i manadžmenta "Darujmo vukovarsku knjižnicu", prikupljeno je 210 stručnih knjiga koje su na prigodnoj svečanosti danas predane toj ustanovi. Po riječima koordinatorice prodaje u "Mate" d.o.o. Stele Ulovac, riječ je o stručnim djelima iz ekonomije, marketinga, financija, računovodstva, psihologije i sociologije, vrijednima oko 60.000 kuna, kupljenima zahvaljujući donacijama 13 hrvatskih kompanija.

ZAGREB - "Paralelni svjetovi" naziv je izložbe reljefa autora Hrvoja Ljubića koja je večeras otvorena u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu. Ljubić je izložio 30-ak reljefa, pretežno sakralne tematike. Ranih 70-ih godina Ljubić započinje s izvedbama sakralnih motiva za crkvu, a među najznačajnijima se smatra srebrni sarkofag Blaženoga Alojzija Stepinca u zagrebačkoj Katedrali izveden u razdoblju od 1995. do 1996. godine.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙