FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 14. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

SOFIJA - Hrvatska čvrsto stoji iza europske perspektive svih zemalja zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Makedoniju, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Bugarski nacionalni radio u ponedjeljak. "Politički odnosi Hrvatske i Bugarske odlični su", kazao je Josipović i dodao kako dvije zemlje, koje on smatra susjedskim iako ne dijele zajedničku granicu, moraju učiniti više na ekonomskoj i kulturnoj suradnji. "Moramo zajedno raditi kako bi se bolje upoznali, putem kulturne i umjetničke razmjene, kao i razvojem turizma. Sve to, da tako kažem, zbližava obične ljude", rekao je Josipović.

SUBOTICA - Radijski program na hrvatskom jeziku Radio Subotice bit će doveden u pitanje zbog nedavne odluke Ustavnog suda Srbije, koji je osporio prava lokalnim samoupravama da osnivaju javna glasila za emitiranje programa na jezicima nacionalnih manjina, ocjena je vodstva hrvatske zajednice koju su u ponedjeljak prenijeli mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini. "Program na hrvatskom jeziku sigurno će biti doveden u pitanje kada se promijeni vlasnik Radio Subotice", izjavio je ravnatelj Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatske riječ“, koji je objasnio da će se zbog odluke USS-a grad Subotica morati odreći osnivačkih prava nad tom postajom, koju onda čeka privatizacija.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izrazio je u ponedjeljak žaljenje što tijekom skorog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Beogradu neće biti postignut nijedan konkretan međudržavni sporazum. Skori susret dvojice predsjednika bio je i jedna od tema današnjeg razgovora predsjednika Nikolića i američkog veleposlanika Michaela Kirbyja, koji je taj susret ocijenio veoma pozitivnim, dok je Nikolić izrazio žaljenje što dvije države neće tijekom posjeta potpisati neki konkretan sporazum.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak sa čelnicima stranaka u Kongresu kako bi raspravili pitanje fiskalne blokade i povećanje granice zaduživanja SAD-a, čime bi se okončala i blokada rada vlade. Bijela kuća je priopćila da će na sastanku biti čelnik senatske većine Harry Reid, vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell, predsjednik Predstavničkog doma John Boehner, glavni republikanac u Washingtonu, i čelnica demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi.

BEOGRAD/LJIG - Nekoliko stotina mještana Ljiga, u središnjoj Srbiji, danas je blokiralo promet na Ibarskoj magistrali u znak potpore sugrađanki Nataši Matijević koja, po odluci lokalnog suda, treba vratiti kćer suprugu Robertu Matijeviću, hrvatskome državljaninu s kojim vodi brakorazvodni sudski spor. Prosvjed je počeo jutros ispred suda u Ljigu, nakon čega su prosvjednici zapriječili promet na raskrižju lokalne ulice u središtu grada i Ibarske magistrale, koja spaja Beograd sa središnjim i jugozapadnim dijelom Srbije.

DUBAI - Iranski ministar vanjskih poslova i glavni nuklearni pregovarač Mohamed Džavad Zarif izrazio je u ponedjeljak nadu da će Teheran i zapadne sile na pregovorima u Ženevi ovaj tjedan dogovoriti okvirni raspored rješavanja iranskog nuklearnog pitanja, ali je upozorio da taj proces neće biti jednostavan. Pregovori o iranskom nuklearnom programu, koji počinju u utorak u Ženevi, bit će prvi pregovori od izbora novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, umjerenog klerika koji se zauzima za poboljšanje odnosa sa Zapadom kako bi se ukinule sankcije Iranu.

LAGOS - Nigerija je u ponedjeljak optužila Liechtenstein da korištenjem pravnih sredstava odugovlači povrat 185 milijuna eura koje je ukrao vojni diktator Sani Abacha, javlja Reuters. Nigerija već 14 godina, od kada je Abacha preminuo, pokušava doći u posjed svoga novca, no tvrtke povezana s obitelji preminulog diktatora stalno podižu sudske tužbe kako bi spriječile povrat novca u zemlju, kazala je nigerijska ministrica financija Ngozi Okonjo-Iweala. Glasnogovornik vlade Liechtensteina kazao je da vlada pokušava vratiti novac Nigeriji, ali se još uvijek rješava žalba na Europskom sudu za ljudska prava koju su podnijele tvrtke.

JODHPUR - Trideset četvero francuskih turista ozlijeđeno je, među kojima petero teže, u sudaru njihova autobusa s kamionom u državi Rajasthanu, na sjeveru Indije, doznaje se od policije i veleposlanstva. Autobus u kojemu je bilo 38 ljudi prevrnuo se od siline udara, dodaje za AFP časnik mjesne policije Raju Ram.

BEOGRAD - Odvjetnik srbijanskog tajkuna i vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića predložio je u ponedjeljek nazočnost stranih promatrača na suđenju njegovu klijentu, kojemu je u Beogradu počelo pripremno ročište zbog optužbe za zloporabe u privatizacijama cestovnih poduzeća. Miroslav Mišković u ponedjeljak je po izlasku iz sudnice, nakon izajašnjavanja o krivnji za koju ga tereti optužnica, izbjegao novinare, a ni odvjetnici nisu željeli govoriti o detaljima iskaza svojih klijenata, izvješćuju sudski reporteri beogradskih meidjia.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙