FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 19. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Nijedna osoba ne bi smjela završiti u modernome roblju, rekli su sudionici subotnje manifestacije kojom je u Zagrebu obilježen europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Ako i samo jedna osoba završi kao žrtva trgovine ljudima, previše je, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milenka Opačić koja predsjeda nacionalnim odborom za suzbijanje trgovanja ljudima. Ministrica Opačić sudjelovala je, među ostalima, u programu koji su organizirali ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske vlade i organizacije civilnog društva koje se bave tim problemom.

PARIZ - Sporan izgon na Kosovo romske učenice Leonarde Dibrani i njezine obitelji "sukladan je propisima koji su na snazi" u Francuskoj, po istražnom izvješću koje je u subotu objavilo francusko ministarstvo unutarnjih poslova. No redarstvene snage "nisu pokazale potrebno razumijevanje" privodeći učenicu dok je bila na školskom izletu 9. listopada, ocijenjuje se u tom izvješću koje preporuča "zabranu" policijskih intervencija "u vrijeme škole". Više tisuća učenika srednjih škola prosvjedovalo je u petak tražeći da se Leonarda vrati u Francuskku.

KOSOVSKA MITROVICA - Leonarda Dibrani, romska djevojčica koja je s obitelji izgnana na Kosovo i kojoj je francuski predsjednik Francois Hollande u subotu ponudio da sama nastavi školovanje u Francuskoj, izjavila je u subotu da se ne želi vratiti u Francusku bez obitelji. "Neću sama ići u Francusku, neću ostaviti svoju obitelj. Moja braća i sestre također se moraju školovati", rekla je Leonarda, petnaestogodišnjakinja rođena u Italiji, za agenciju France Presse. Od njezinih petero braće i sestara, četvero je rođeno u Italiji a najmlađa sestra kojoj je 17 mjeseci, rođena je u Francuskoj. Njezin otac Resat (47), jedini u obitelji koji je rođen na Kosovu, razljutio se: "Ako (povratak) nije moguć milom, onda će se dogoditi silom." "Ako preda zahtjev, s obzirom na okolnosti, i ako želi nastaviti školovanje u Francuskoj, primit ćemo je", rekao je Hollande, naglasivši da to vrijedi "samo za nju".

PODGORICA - Sa sloganom “Crna Gora Ponosno”, uz zaštitni znak brkova, u nedjelju se u centru Podgorice održava Parada ponosa, uz prisustvo, kako je najavljeno, nekoliko stotina sudionika iz svih crnogorskih gradova, regije i inozemstva. Delegaciju Vlade će predvoditi ministar za zaštitu nacionalnih i manjinskih prava Suad Numanović i savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Jovan Kojičić, dok je i većina političkih stranaka najavila nazočnost svojih predstavnika. Organizatori, nevladina organizacija Queer Montenegro je najavila da će u povorci koja će prošetati centrom Podgorice biti i predstavnici civilnog sektora, veleposlanici država članica EU, kao i šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović je, otvarajući u subotu rekonstrirani Njegošev mauzolej na Lovćenu, rad slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, rekao da je to jedinstven spomenik crnogorske i europske kulturne baštine. On je u govoru na otvaranju naveo da Petar II. Petrović Njegoš, crnogorski državni poglavar, vladika i književnik, nije bio pjesnik genocida, niti inspirator zločina. „On nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu. A borba za slobodu nacije 19. stoljeća ne može biti isto što i nasilje nad nedužnim ljudima u stoljeću iza nas“, rekao je Đukanović govoreći o Njegoševoj borbi za slobodu od Turske.

BEJRUT - Najmanje šesnaestorica vojnika su poginula u subotu u eksploziji autobombe i u borbama režimskih snaga i islamističkih pobunjenika blizu Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Nakon bombaškog napada koji je izveo napadač samoubojica Fronte al-Nosre, džihadističke skupine povezane s Al Kaidom, uslijedila je žestoka borba na strateškoj točki između pobunjeničkog mjesta Mlehe i Jaramane, u kojemu žive kršćani i Druzi a smatra se prorežimskim uporištem, po SOHR-u.

ANKARA - Turska policija intervenirala je u noći s petka na subotu u Ankari kako bi rastjerala studente koji su se usprotivili početku radova na izgradnji ceste u njihovu sveučiličnom kampusu. Po naredbi gradske uprave Ankare, strojevi za ravnanje terena, pod zaštitom snaga reda, počeli su navečer čupati stabla radi gradnje ceste usred parka Tehničkog sveučilišta. Osporavani projekt uređenja kojim se predviđa rušenje oko 3000 stabala potresa Tehničko sveučilište u Ankari već nekoliko tjedana. Do polemike dolazi nakon protuvladinih prosvjeda koji su zahvatili Tursku u lipnju, a krenuli su od prosvjeda male skupine ekologa protiv najavljenog rušenja malenog javnog parka Gezi u Istanbulu, blizu Trga Taksim.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙