FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES/LUXEMBOURG - Europska unija je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog nemogućnosti bosanskohercegovačkih čelnika da se dogovore oko provedbe odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci te najavila da će Vijeće EU-a o tome pitanju ponovno raspravljati u studenome. "Vijeće izražava ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da treći sastanak bosanskohercegovačkih čelnika nije donio očekivane rezultate, posebice u pogledu neuspjeha čelnika da dogovore provedbu presude Sejdić-Finci", kaže se u zaključcima koje su u ponedjeljak u Luxembourgu usvojili mininstri vanjskih poslova EU-a.

DOHA - Vrhovni sud u Dohi potvrdio je u ponedjeljak zatvorsku kaznu u trajanju 15 godina izrečenu uvjetno katarskom pjesniku za pjesmu za koju se smatra da kritizira režim u Kataru, rekao je odvjetnik obrane. "Osuđen je na Vrhovnom sudu na 15 godina zatvora", izjavio je odvjetnik Nedžib al-Naimi. Muhamed al-Ažmi, ili Iben al-Dhib, uhićen je u studenom 2011. zbog pjesničkog djela koje pozdravlja arapsko proljeće i izražava nadu da će se proširiti na monarhije u Zaljevu.

ZAGREB - Male zemlje poput Hrvatske mogu se ravnopravno natjecati s velikima u privlačenju ulaganja, ali Hrvatska za to mora stvoriti uvjete, poručio je na ručku Američke gospodarske komore (AmCham) održanom u ponedjeljak u Zagrebu američki tržišni strateg Joseph Quinlan. Quinlan, glavni direktor i glavni tržišni strateg Bank of America, predstavio je rezultate istraživanja na temu transatlantskih ekonomskih odnosa i ulaganja u Europu objavljene u studiji "Teze u prilog za ulaganju u Europu: zbog čega američke tvrtke trebaju ostati na tom putu".

SARAJEVO - Novoimenovani hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio predao je u ponedjeljak u Sarajevu vjerodajnice predsjedatelju Predsjedništva BiH Željku Komšiću najavivši tom prigodom dodatni rad na unapređenju ukupnih odnosa dviju država. Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, Komšić je novom hrvatskom veleposlaniku poželio uspješnu misiju i iskazao nadu da će se i dalje nastaviti dobra suradnja dviju prijateljskih i susjednih zemalja u obostranom interesu.

SARAJEVO - Policija u Bosni i Hercegovini privela je i ispitala pet osoba u okviru velike međunarodne operacije čiji je cilj presijecanje kanala krijumčarenja heroina, potvrdilo je u ponedjeljak državno odvjetništvo BiH. Kako je pojašnjeno, privođenja su provedena u okviru međunarodne akcije kodnog naziva "Elenika" koju predvodi protumafijaški odjel talijanskog državnog odvjetništva.

ZAGREB - Najmanje pet osoba je poginulo u ponedjeljak u eksploziji bombe u autobusu u Volgogradu na jugu Rusije, a dvadeset je ozlijeđeno, javljaju ruski mediji. "U autobusu javnog prijevoza u Volgogradu došlo je do eksplozije nepoznatog sredstva koja je prouzročila ljudske žrtve", priopćio je informacijski centar Nacionalnog protuterorističkog odbora (NAK).

VARŠAVA - Europski sud za ljudska prava (ECHR) proglasio se u ponedjeljak nenadležnim da presudi je li ruska istraga ubojstava Poljaka u Katynskoj šumi 1940. bila nedovoljna. Oko 22.000 poljskih časnika i intelektualaca ubijeno je u Katynskoj šumi na zapadu Rusije, a među njima mnogi su dovedeni iz logora, ubijeni u potiljak i bačeni u masovne grobnice.

SKOPJE - Makedonski sud osudio je u ponedjeljak novinara Tomislava Kezarovskog na četiri i pol godine zatvora jer je otkrio identitet zaštićenog svjedoka, rečeno je iz sudskog izvora. Kezarovski je osuđen jer je "protuzakonito otkrio ime zaštićenog svjedoka u aferi ubojstva" u članku koji je napisao 2008., izjavila je sutkinja Dijana Gruevska izričući presudu.

PEKING - Zagađenje koje je u ponedjeljak izmjereno na sjeveru Kine dovelo je do zatvaranja osnovnih i srednjih škola i nekih prometnica u gradu Harbinu te do prekida javnog gradskog prometa zbog niske vidljivosti uzrokovane smogom. Izmjerena koncentracija lebdećih čestica 40 puta je veća od one koju preporučuju međunarodni sigurnosni standardi. Koncentracija lebdećih čestica bila je iznad 600 mikrograma po kubičnom metru zraka a u nekoliko navrata izmjereno je i 1000 mikrograma u nekim dijelovima grada.

ATENA - Romski par koji tvrdi da su roditelji plavokose djevojčice koja je prošli tjedan pronađena u njihovu logoru pojavit će se danas pred istražnim sucem u Larisi kako bi odgovorili na otpužbe za otmicu i lažno predstavljanje, javila je agencija ANA. Plavokosa i plavooka djevojčica prozvana Maria pronađena je tijekom policijske racije u romskom logoru u Farsali u središnjoj Grčkoj, a njezina je priča privukla veliku pažnju međunarodne javnosti senzibilizirane na otmice djece.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙