FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 18. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europska unija i Kanada zaključile su u petak nakon četiri godine pregovore o sporazumu o slobodnoij trgovini, objavila je Europska komisija. "Uspješnim završetkom pregovora o Sveohvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu (CETA) napravili smo ključan iskorak prema jačanju odnosa između EU-a i Kanade", kaže se u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sasanka predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i kanadskog premijera Stephena Harpera.

MOSTAR - Čelnici HDZ-a i HSS-a u Republici Hrvatskoj načelno su se dogovorili sa sestrinskim strankama u BiH da će zajedno nastupiti na izborima za Europski parlament 2014., a što im omogućuje zakon, objavili su u petak mediji u Mostaru. Predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko, HDZ-a BiH Dragan Čović, HSS-a u Republici Hrvatskoj Danijel Hrg te HSS-a BiH Mario Karamatić razgovarali su u srijedu u središnjici HDZ-a u Zagrebu o stranačkoj suradnji u više područja, priopćio je HSS BiH.

BEOGRAD - Srbijansko pravosuđe držat će se načela najboljeg interesa djeteta koje je u nekim slučajevima i važnije od zakona kako bi zaštitilo djevojčicu oko čijeg se skrbništva u brakorazvodnoj parnici spore njezin otac iz Hrvatske i majka iz Srbije, rekao je u petak ministar pravosuđa Nikola Selaković. Slučaj Roberta Matijevića iz Zagreba i Nataše Matijević iz Ljiga u središnjoj Srbiji privukao je medijsku pozornost pošto su mještani Ljiga prosvjedima onemogućili ovrhu odluke suda u Valjevu da otac preuzme djevojčicu. Sud u Valjevu je, prema odredbama Haaške konvencije o otmici djeteta, presudio u očevu korist pošto je otac za otmicu optužio suprugu Natašu. "Uvjeren sam da nakon pravomoćne presude još nije sve završeno i da, bez bilo kakve primisli da možemo dirati u presudu koju je donio neovisni sudac, možemo učiniti još dosta toga da Rea ostane na sigurnom", rekao je Selaković.

RIM - Više tisuća ljudi izašlo je na ulice Rima u petak prosvjedovati protiv mjera štednje talijanske vlade, što je unijelo kaos u gradski prijevoz, promet vlakova i zrakoplova. Italija nakon dvije godine pokušava izaći iz recesije koja je dovela do porasta nezaposlenosti, posebice mladih. Talijanski je parlament počeo razmatrati proračun za slijedeću godinu, koji donosi nove socijalne rezove.

STRASBOURG - Sveučilište u Strasbourgu osnovalo je europski koledž za obrazovanje policijskih i pravosudnih dužnosnika iz Europske unije za financijske istrage, u sklopu borbe protiv organiziranog kriminala u Europi. Europski koledž za financijske istrage i analize financijskih kaznenih djela (CEIFAC) u Strasbourgu namijenjen je policijskim i pravosudnim vlastima iz cijele Europske unije, zemalja kandidata za članstvo i Švicarske.

ZAGREB - Europska komisija objavila je u četvrtak da je postigla načelni dogovor u antimonopolističkoj istrazi protiv Samsunga, koji bi trebao smiriti patentne ratove između najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona zbog kojih su neki modeli mogli nestati iz trgovina, prenose europski mediji. Načelni dogovor s najvećim svjetskim proizvođačem pametnih telefona predviđa da tvrtka prepusti neovisnom arbitru posljednju riječ o cijeni koju ona traži za neke patente za pametne telefone.

SARAJEVO - Naser Keljmendi, vođa jedne od najopasnijih kriminalnih skupina na Balkanu povezane s teškim ubojstvim i krijumčarenjem heroina, donirao je veliku svotu za gradnju džamije u BiH, a donacijama su se istaknuli i drugi osuđeni kriminalci, objavio je u petak Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Istražujući povezanost poznatih kriminalaca s vjerskim zajednicama, CIN je dobio potvrdu da je Keljmendi, koji je trenutačno u zatvoru u Prištini, donirao 100 tisuća konvertibilnih maraka (50 tisuća eura) za gradnju džamije okolici Sarajeva.

PARIZ - Francuska desničarska Nacionalna fronta suspendirala je u petak svoju kandidatkinju na lokalnim izborima u Francuskoj, koja je crnu ministricu pravosuđa na Facebook profilu usporedila s majmunom. Incident je bio veliki udarac nastojanjima te protuimigrantske stranke da se riješi optužbi za rasizam. Pokret koji vodi Marine Le Pen počeo je rasti u anketama uoči lokalnih i europskih izbora iduće godine, a u nedjelju je osvojila lokalne izbore u gradu Brignoles na jugu zemlje.

ZAGREB - U zgradi u kojoj žive ruski diplomati u Den Haagu provaljeno je u četvrtak kasno navečer, javljaju u petak nizozemski i ruski mediji, što je već treći zaredom diplomatski incident koji je opteretio odnose dviju zemalja. Po riječima očevidaca, ispred zgrade koja se nalazi pored ruskog veleposlanstva ali nema diplomatski status iako u njoj žive djelatnici diplomatske misije, došlo je pet policijskih automobila koji su se tamo zadržali oko dva sata. Policija je prikupila dokaze ali nije rekla je li šta ukradeno.

JERUZALEM - Izraelska vojska ubila je u četvrtak Palestinca koji je traktorom ušao u izraelsku bazu na Zapadnoj obali, objavili su izraelski vojni izvori u petak, dodajući kako je to izolirani slučaj koji nije povezan s terorizmom. Tridesetogodišnjeg Palestinca u četvrtak navečer ubili su izraelski vojnici nakon što je na silu ušao u jednu izraelsku vojnu bazu u Al-Ram, na Zapadnoj Obali.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙