FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar poručio je danas kako upozorenje Ustavnog suda prema kojem će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative "U ime obitelji" imati trenutačni pravni učinak, treba smatrati vrlo ozbiljnim, a laburist Dragutin Lesar mišljenja je kako je Ustavni sud prevenirao ustavnu krizu. "Odluke se ne mogu ignorirati i ne trebaju se komentirati, nego se trebaju primijeniti", rekao je Kregar novinarima u Saboru ocjenivši kako autoritet i vjerodostojnost Ustavnog suda zavisi od toga s koliko će se ozbiljnosti razumjeti cijeli problem. Upozorenje, naglasio je, upućuje na to da problem nije puke tehničke naravi, da se ne radi o glasovanju ni tko će biti jači, nego se radi o tome da se obrane same osnove našeg ustavnog sustava. "Odluka Ustavnog suda pokazuje da je spreman zauzeti aktivnu ulogu u obrani onoga što su ideje i napisani tekst Ustava", zaključio je Kregar. Laburist Dragutin Lesar ocijenio je kako je je takvom intervencijom Ustavni sud spriječio da Hrvatska uđe u ustavnu krizu. "Ovo je prvi put da je Ustavni sud reagirao prije konačnog donošenja pravnog akta u parlamentu i upozorio parlament da se mora držati Ustava", kazao je Lesar.

ZAGREB - Oporbeni saborski zastupnici poručili su danas u raspravi o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kako ne treba dovoditi u pitanje tužbu za genocid protiv Srbije. Izvješće je jedan od argumenata u prilog onima koji govore da ne treba povući tužbu protiv Srbije, istaknula je nezavisna Jadranka Kosor koja upozorava da je ključ za pronalazak konačne istine o nestalima u Beogradu, u arhivima Jugoslavenske armije. I HDDSB-ov zastupnik Dražen Đurović poručuje da zbog nestalih, zatočenih, invalida, ni ova, ni neka druga Vlada neće imati pravo povući tu tužbu. Ne treba dovoditi u pitanje tužbu za genocid, suglasan je i Frano Matušić (HDZ) koji kaže da se Hrvatska treba ugledati na Izrael koji godinama progoni i pronalazi zločince koji su naštetili njegovom narodu. U raspravi o izvješću za 2012. godinu, HDZ-ovac Josip Đakić upozorio je na sporo stambeno zbrinjavanje branitelja i na njihovu visoku smrtnost, posebno od kancerogenih i bolesti krvožilnog sustava. Prošle je godine, stoji u Izvješću, umrlo 2312 branitelja.

ZAGREB - Zbog štrajka bolničkih liječnika, koji traje 42 dana, liste čekanja u hrvatskim bolnicama prosječno su povećane 22 posto, dok u šest bolnica, u kojima postoje "uska grla", to povećanje iznosi oko 30 posto, potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić. U pojedinim bolnicama utvrđena su "uska grla", a nakon završetka štrajka, pristupit će se akcijskom planu smanjivanja listi čekanja što bi moglo potrajati između šest i devet mjeseci, izjavio je Ostojić novinarima upitan za situaciju u hrvatskim bolnicama u kojima se štrajk nastavlja do potpisivanja novog kolektivnog ugovora u zdravstvu. Ostojić je uvjeren da će kolektivni pregovori Ministarstva sa zdravstvenim sindikatima završiti ovoga tjedna, nakon čega bi novi kolektivni ugovor trebao biti potpisan i štrajk završiti.

ZAGREB - U Klinici za traumatologiju KB Sestre milosrdnice predstavljen je danas veliki uspjeh hrvatske medicine - uspješna operacija ugradnje implantata zdjelice, napravljenog po mjeri 67-godišnje pacijentice oboljele od tumora. To je prvi slučaj da je takva operacija obavljena u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a obavljena je pod vodstvom Roberta Kolundžića koji ju je nazvao "velikim događajem u hrvatskoj medicini". Operativnim zahvatom ugrađen je tzv. personalizirani implantat jer odstranjeni dio zdjelice nije bilo moguće nadomjestiti standardnim rekonstruktivnim implantatima. Ugradnjom implantata po mjeri, nadomješten je odstranjeni dio kosti, što bolesnici omogućava veću pokretljivost i bolju kvalitetu života. Pacijenticu, koja se nakon zahvata odlično osjeća, danas je u Klinici za traumatologiju obišao ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je tom prigodom istaknuo da je obavljeni zahvat u potpunosti "proizvod hrvatske pameti".

ZAGREB - Sindikalne središnjice u današnjem su priopćenju oštro osudile grubo kršenje prava radnika Brodosplita, kojima je poslodavac bez zakonskog uporišta i kršeći predviđenu proceduru izrekao suspenzije te im onemogućio pristup radnom mjestu. Predsjednici pet središnjica u priopćenju posebice kritiziraju "ovlaštenu osobu poslodavca", tj. vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka, jer je radnike nazivao teroristima i alkoholičarima, što sindikalce "podsjeća na vremena za koja su mislili da su odavno za nama". Sindikalni čelnici apeliraju na odgovorne državne institucije da zaštite radnike Brodosplita od "krajnje ponižavajućih i protuzakonitih postupaka poslodavca".

ZAGREB - Održivi razvoj Hrvatske - ORaH, nova je politička stranka osnovana danas u Zagrebu a vodit će ju Mirela Holy, saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode koja je rekla kako će ORaH biti drugačiji te mu je cilj postati treća politička stranka u Hrvatskoj. Podsjetivši kako je ORaH 142. ili 143. politička stranka u Hrvatskoj, Mirela Holy je rekla da Hrvatskoj ne treba toliki broj političkih stranaka, ali je ORaH potreban Hrvatskoj. "Smatramo da je ORaH drugačija politička stranka jer ćemo mi biti drugačiji političari i političarke nego političari i poličarke koji danas imaju prilike govoriti u parlamentu ili u izvršnoj vlasti. Zbog toga što je ORaH-u politika posao u javnom interesu i zbog toga što je ORaH izabrao održivost, a bez održivosti nema uspješnog društva. ORaH nudi zdravu politiku", poručila je Holy. Istaknula je da su ono čime će privući birače toj stranci prije svega vjerodostojnost i politički integritet.

VUKOVAR - Dopredsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Enver Arnautović potvrdio je danas novinarima da je poštom primio optužni prijedlog vukovarskoga Općinskog suda zbog sudjelovanja u prosvjedu u Vukovaru 2. rujna, kada su razbijene dvojezične ploče postavljene na neke državne institucije, a u naguravanju s policijom ozlijeđeno je i nekoliko policajaca. "Ovakve optužnice ja zovem 'hr hitro' jer je odvjetništvo tako brzo reagiralo, a optužnice za zločine počinjene u Domovinskom ratu nad silovanim ženama i ubijenim braniteljima još stoje u nečijim ladicama", rekao je Arnautović priznavši da je 2. rujna "uzeo čekić i došao pred Poreznu upravu" te razbio ploče. Pošto je uhićen, priznao je što je učinio, rekao je, dodajući kako je spreman ići i u zatvor i platiti razbijene ploče. Govoreći o razlozima zbog kojih je razbio ploče, naveo je mnogobrojna zlodjela koja su 1991. godine počinjena nad Vukovarom, a hrvatskome premijeru Zoranu Milanoviću zamjera što, kako je rekao, nije svjestan koliko je stratišta te godine bilo u Vukovaru, a neka od njih bila su i u zgradama na koje se stavljaju dvojezične ploče.

ZADAR - Branitelji Vinka Mladina i Mihe Zrnića Marinovića najavili su danas da će podnijeti odgovor na optužnicu kojom Uskok njihove branjenike tereti da su s još četiri osobe fiktivnim otkupom PET ambalaže iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvukli najmanje 130 milijuna kuna. Treća optužnica koja je podignuta protiv bivšeg direktora tog Fonda Mladinea, po mišljenju njegova branitelja Milenka Umićevića je neosnovana pa će na nju, nakon što je zaprimi, uložiti odgovor. "Naš stav je da je optužnica neosnovana i to će biti izraženo u našem odgovoru", rekao je Hini Umićević. Odvjetnik Andrej Korljan, koji brani vlasnika zadarske tvrtke Odlagalište sirovina Zrnića Marinovića, prozvanog "dalmatinskim kraljem otpada" najavio je također da će kad dobije optužnicu podnijeti odgovor. Da je protiv njegova branjenika podignuta optužnica Korljan je doznao iz medija jer je ni on još nije dobio.

ZAGREB - Roditelji djevojčice Nore Šitum, Ivica i Đana, danas su izvijestili javnost kako već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušavaju dobiti konkretan odgovor od udruge "Hrabro dijete", putem koje se sakupljao novac za Norino liječenje u SAD-u, o tome koliko je novca skupljeno u humanitarnoj akciji za njihovu kćer i gdje je taj novac sada. Na konferenciji za novinare u Zagrebu optužili su predsjednicu udruge "Hrabro dijete" Jasminku Žužić da proteklih mjeseci skriva bankovne izvode i izvod donacijskog telefona u humanitarnoj akciji za Noru Šitum. Na taj je način, smatraju, bačena ljaga na sve dobro što je učinjeno u toj humanitarnoj akciji. Iz udruge "Hrabro dijete" reagirali su nakon konferencije za novinare i na svojoj facebook stranici objavili nekoliko izvoda iz Zagrebačke banke, na kojim se nalazi novac u raznim valutama, a na jednom računu je iznos od 3,6 milijuna kuna. "Evo, ovo je taj 'nestali novac'! Niti je nestao, a niti zamračen", poručili su iz udruge te ocijenili "jadnim i tužnim" optužbe, a da se ne čuje i pita druga strana.

ZAGREB - Kolegij u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja i 70. godišnjice smrti pjesnika, pripovjedača, esejista i kritičara Ivana Gorana Kovačića održan je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. Književnik Milan Mirić upitao se zašto su Kovačić i Vladimir Nazor 1942. otišli u partizane još dok je Krleža tjerao sa svoga praga sve koji su mu donosili takve pozive te ustvrdio kako je bila riječ o hrabrom i antifašističkom činu dvojice ljudi, od kojih je politički jedan pripadao lijevom krilu HSS-a, a drugi bio liberalno-građanski usmjeren. Ocijenio je kako su taj hrabri čin boljševici zlorabili. Mirić je ocijenio kako su Nazor i Goran tvorci hrvatske partizanske lirike, među kojom se posebnom vrijednošću ističu Goranova poema "Jama" te Nazorov "Titov naprijed". Predsjednik DHK Božidar Petrač rekao je da djela Ivana Gorana Kovačića bjelodano svjedoče kako je on bio sljedbenik hrvatske državnopravne ideje Ante Starčevića, Radićeve čovječanske i Mačekove pragmatične politike te jednoga dijela iskrene politike hrvatske ljevice.

ZAGREB - Jedinstven primjer inovativnoga pristupa rješavanju problema nezaposlenosti u Hrvatskoj jest projekt "E-kemija" Hrvatskoga kemijskog društva (HKD), istaknuo je glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Pavao Rudan na simpoziju održanom danas tim povodom u palači Akademije. Prvi korak u tome projektu je e-simpozij "Mogućnosti i karijere u kemiji" koji je danas u HAZU-u okupio znanstvenike i predstavnike hrvatskih tvrtki kojima kemija ili kemijska tehnologija čini dio procesnih ili poslovnih aktivnosti. Svrha i cilj projekta su da se šira stručna i znanstvena javnost upoznaju sa statusom kemičara, da se podigne njihov ugled u društvenoj zajednici te istakne uloga kemijske struke u Hrvatskoj, objasnio je voditelj projekta akademik Vitomir Šunjić.

KOPRIVNICA - Hrvatska i mađarska granična policija krenule su jutros u prvu zajedničku ophodnju granice na području koprivničko–križevačke Policijske uprave. Ophodnje su pokrenute na temelju sporazuma o suradnji u borbi protiv prekograničnoga kriminala između hrvatske i mađarske vlade, a svrha ima je što učinkovitija zaštita zajedničke državne granice, borba protiv prekograničnoga kriminala, održavanje sigurnosti na državnoj granici te razmjena informacija i iskustava o stanju sigurnosti na hrvatsko-mađarskoj graničnoj crti. "Kontroliramo granično područje do deset kilometara u teritoriju Hrvatske i Mađarske od same crte razgraničenja", rekla je policijska službenica zadužena za suradnju s novinarima Dijana Žagar.

ZAGREB - Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za troškove konzultantskih usluga pri izradi projekata za fondove EU (IPA, IPARD, IEE i dr.), a natječaj je otvoren do 20. studenog 2013. godine, priopćeno je iz Županije. Korisnici potpore mogu biti mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge. Bespovratne potpore dodjeljuju se za pokriće dijela troškova konzultantskih usluga nastalih u 2013. Županija će po pojedinom projektu sufinancirati najviše do 50 posto ukupnih troškova, maksimalno do 25.000 kuna.

ZAGREB - Svećenik Marko Đurin imenovan je vicerektorom Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima u Rimu, izvijestio je danas Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije. Đurin će službu zavodskog vicerektora preuzet na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga 2013. Na tu funkciju imenovao ga je predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski Zavod sv. Jeronima u akademskoj godini 2013./2014., šibenski biskup mons. Ante Ivas.

SPLIT - Dva muškaraca teško su i za život opasno ozlijeđena kad ih je udarilo teretno vozilo kod benzinske postaje u blizini Dugopolja, javila je splitska policija. Prometna nesreća dogodila se u 13,10 sati na državnoj cesti D1 kod benzinske postaje u blizini Dugopolja kada je teretno vozilo udarilo dva muškarca, koja su pritom teško ozlijeđena i život im je ugrožen te su vozilom hitne medicinske pomoći prevezeni u splitski KBC. Neslužbeno se doznaje da su muškarci prije nego što su nastradali na cesti točili gorivo u svoj osobni automobil. Zbog očevida, promet se preusmjerava na okolne ceste.

ZAGREB - Nepoznati lopov jučer je oko tri sata opljačkao bankomat Raiffeisen banke na Trešnjevci i pobjegao s oko 250.000 kuna, a policija je tek pet sati kasnije dobila dojavu o tom događaju. Bankomat u Kučerinoj ulici provalio je oko tri sata nepoznati počinitelj, koji je banku oštetio za nekoliko stotina tisuća kuna, izvijestila je danas zagrebačka policija. Zasad se nije moglo doznati zbog čega je policija o tom slučaju obaviještena tek oko osam sati ujutro, a mediji navode da se nije oglasio alarm na bankomatu.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙