FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: dlug
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati:

TRIPOLI - Naoružana skupina muškaraca u ponedjeljak je napala kombi libijske središnje banke u Sirti i iz njega ukrala 55 milijuna dolara u u različitim valutama, javila je državna novinska agencija Lana. Deset naoružanih pljačkaša presrelo je kombi u Sirti, odnijevši pritom 53 milijuna libijskih dinara (oko 43,5 milijuna američkih dolara) i strane valute u vrijednosti od 12 milijuna američkih dolara, prenosi Lana. Kombi je vozio iz smjera zračne luke, u koju je novac dopremljen iz Tripolija i trebalo ga je sigurno prebaciti u podružnicu središnje banke u Sirti. "Ova oružana pljačka predstavlja katastrofu ne samo za Sirtu već i za cijelu Libiju", rekao je jedan od visokih gradskih dužnosnika za Reuters. Također je kazao da su mjesne vlasti već nekoliko puta zatražile bolje osiguranje kod prijevoza ovako vrijednih pošiljaka. Libijska vlada se od 2011., otkad je s vlasti svrgnut Moamer Gadafi, bori za uspostavu kontrole u zemlji prepunoj naoružanih bandi i radikalnih islamista.

BEJRUT - Međunarodni pregovarač Lahdar Brahimi u ponedjeljak je u Damasku izjavio kako bi Bašar al-Asad mogao korisno pridonijeti prijelaznom razdoblju prema novoj Siriji, ali ne i biti joj na čelu. "Mnogi koji ga okružuju smatraju da je Bašarova kandidatura za novi predsjednički mandat polovinom 2014. gotova činjenica. On smatra da je to njegovo apsolutno pravo te da će dovršiti mandat do kraja", kazao je u intervjuu koji je dao u Parizu, a objavljen je u ponedjeljak na internetskim stranicama Jeune Afrique (Mlada Afrika). No "kako nas povijest uči, nakon krize poput ove, nema povratka natrag. Predsjednik Asad morat će korisno pridonijeti tranziciji između prijašnje Sirije, zemlje njegova oca i njegove te one koju ja nazivam novom Republikom Sirijom", rekao je.

WASHINGTON - Povjerenje Europljana u njihove američke saveznike "narušeno" je nedavnim otkrićima o špijuniranju koje je vodila američka sigurnosna agencija NSA, kazali su u ponedjeljak europski zastupnici koji su posjetili američki Kongres. "Naše povjerenje je narušeno", rekao je Nijemac Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, nakon susreta s američkim zastupnicima. "Nije prihvatljivo, primjerice, da kancelarka (Angela) Merkel i drugi budu prisluškivani tijekom deset godina", nastavio je. Republikanski predsjednik Odbora za obavještajna pitanja američkog Predstavničkog doma Mike Rogers kazao je da će američki zastupnici vrlo skoro uzvratiti posjet europskim kolegama. Inzistirajući da se govori o činjenicama a ne o percepciji, Rogers je rekao da su dvije strane ostvarile napredak. "Mora se izgraditi povjerenje. Moramo shvatiti zbog čega je došlo do operacija nadzora toliko velikih razmjera", rekao je europski zastupnik Claude Moraes. Brok je također izrazio žaljenje što Washington nije rekao cijelu istinu kada su ga Europljani ovo ljeto pitali o aktivnostima NSA.

LONDON - Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je zaprijetio da će pokušati spriječiti objavu, kako je kazao, štetnih podataka koji dolaze od bivšega američkog zaposlenika tajne službe Edwarda Snowdena. "Ukoliko (mediji) ne pokažu određenu socijalnu odgovornost vladi će biti vrlo teško ne djelovati", rekao je Cameron pred članovima britanskog parlamenta. Britanski Guardian objavio je štetne informacije nakon što je prvobitno uredništvo pristalo uništiti ostale osjetljive podatke, rekao je. Britanski premijer u petak je optužio Snowdena i uredništvo novina koje nije imenovao kako pomažu britanskim neprijateljima da izbjegnu nadzor britanskih obavještajnih službi, dodavši da će zbog toga biti teže održati sigurnost u Britaniji. Objavljivanje informacija o aktivnostima britanske agencije i njezine suradnje s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnosti (NSA) dovelo je vladu u neugodnu situaciju te razljutilo mnoge zastupnike Konzervativne stranke koji su uvjereni da se na taj način naštetilo nacionalnoj sigurnosti. Otvoreno pokazavši kako je njegovo strpljenje pri kraju, Cameron je zastupnicima rekao da ne želi zaratiti s novinama koje objavljuju takve informacije te da se nada da će njihova uredništva ubuduće izmijeniti način razmišljanja, ponašanja i aktivnosti.

LONDON - U prvoj velikoj oluji ove sezone u sjevernoj Europi poginulo je najmanje osam ljudi, uglavnom zbog pada stabala, a više od 340.000 kućanstava ostalo je bez struje. Velika Britanija suočila se najžešćom olujom u posljednjih pet godina i smrću četiriju osoba, kaosom u prometu i nestankom električne energije. Dvije su osobe poginule u Njemačkoj te po jedna u Nizozemskoj i Francuskoj. Oluja koja je ujutro bjesnila nad Britanijom sredinom dana krenula je prema Nizozemskoj, Danskoj i sjeveru Njemačke.

WASHINGTON - Bijela kuća u ponedjeljak je priopćila da je američku špijunsku praksu potrebno obuzdati, nakon što su objavljeni neugodni podaci o golemim razmjerima američkog špijuniranja. Prije tjedan dana predsjednik Barack Obama žestoko je kritiziran zbog optužbi da je nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel te da je i u Francuskoj i Italiji špijuniranje bilo masovno. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da s novim kapacitetima prikupljanja informacija "mi priznajemo da je potrebna dodatna suzdržanost u načinu kako prikupljamo podatke".

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙