FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 28. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LONDON - Britanski meteorolozi upozorili su da će vjetrovi uraganske snage prekinuti cestovni, željeznički i zračni promet u ponedjeljak kada jedna od najsnažnjih oluja posljednjih desetljeća zahvati južnu polovicu Britanije, a za dolazak oluje pripremaju se i sjeverni dijelovi Francuske. Britanski su mediji oluju nazvali "Sveti Juda", po svecu zaštitniku kojemu se vjernici obraćaju u izgubljenim slučajevima i teškim situacijama a kojega se tradicionalno slavi 28. listopada, i usporedili je s onom iz 1987. godine u kojoj je poginulo 18 osoba i oboreno oko 15 milijuna stabala. Zbog približavanja oluje u 12 francuskih regija objavljen je narančasti stupanj pripravnosti za nepogode.

AMAN - Glavne sirijske pobunjeničke oružane skupine objavile su da se protive međunarodnoj mirovnoj konferenciji ako ona ne dovede do uklanjanja Bašara al-Asada s vlasti čime su pojačale pritisak na sirijsku političku oporbu da ne sudjeluje na konferenciji. Deklaraciju su potpisale 22 uglavnom islamističke brigade. Nekoliko dužnosnika, među kojima i čelnik Arapske lige Nabil Elarabi, reklo je da očekuju da se konferencija održi 23. studenog u Ženevi, no SAD, Rusija i UN su rekli da još nije određen datum održavanja. Po izvorima iz sirjske oporbe sirijska oporbena koalicija bi se trebala sastati 9. studenoga kako bi raspravila o sudjelovanju na konferenciji.

BOGOTA - Gerilci iz kolumbijskog FARC-a oslobodili su bivšeg marinca koji je otet u lipnju dok je išao džunglom koju nadziru gerilci, objavili su Međunarodni odbor Crvenog križa i vlada SAD-a. Kevin Scott Sutay, veteran rata u Afganistanu, putovao je središnjom i južnom Amerikom dok ga nije oteo FARC. On je zanemario upozorenja policije da se ne kreće opasnim područjem u jugoistočnoj kolumbijskoj pokrajini Guaviare. Sutay je predan izaslanicima kolumbijske, kubanske i norveške vlade i djelatnicima Crvenog križa u Guaviareu a potom je prebačen u zračnu luku u Bogoti gdje su ga dočekali dužnosnici veleposlanstva SAD-a.

TRIPOLI - Manjinski Berberi prosvjedovali su u libijskom naftnom terminalu kojim zajednički upavljaju libijska vlada i talijanka naftna kompanija ENI, zaprijetivši blokadom izvoza nafte ako se ne usvoje njihovi zahtjevi za većim ustavnim pravima, objavio je dužnosnik kompanije. Prosvjednici su čamcima stigli u kompleks Mellitah, zajednički projekt ENI-a i libijske Nacionalne naftne korporacije. Prosvjednici i radnici u štrajku, koji traže politička prava, veće plaće ili veći udio u prihodima od izvoza nafte, ranije su zatvorili većinu luka na istoku Libije, dok je vlada u rujnu uspjela deblokirati luke na zapadu zemlje.

PEKING - Kineski aktivisti koji su tražili da dužnosnici moraju objaviti svoju imovinu bit će u ponedjeljak izvedeni pred sud, što je prvi takav slučaj koji pokazuje da vlada neće toleritati dovođenje u pitanje svoga autoriteta. Unatoč javno proklamiranoj borbi protiv korupcije, Kina je posljednih nekoliko mjeseci uhitila najmanje 15 aktivista, sudionika kampanje kojom se tražilo uvođenje obveze da dužnosnici javno objave svoje bogatstvo. Organizacije za zaštitu ljudskih prava opisuju njihovo uhićenje kako prvi veliki obračun nove vlade s aktivistima. Liu Ping, Li Sihua i Wei Zhongping uhićeni su krajem travnja u Xinyu, u siromašnoj južnoj provinciji Jiangxi i optuženi za nezakonito okupljanje. Budu li osuđeni, prijeti im kazna do pet godina zatvora.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙