FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 28. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ustavni sud objavio je danas upozorenje po kojem će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative "U ime obitelji" imati trenutačni pravni učinak ako se narod većinski izjasni "za" predloženo pitanje, što je suprotno namjeri da Sabor naknadno odlučuje o dopuni Ustava. U svojem upozorenju Ustavni sud je naveo da odluka kojom potvrđuje da je referendum, na kojem se narod većinski izjasni "za" predloženo pitanje, proveden u skladu s Ustavom, ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma s trenutačnim pravnim učinkom.

ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Vladimir Šeks izjavio je kako očekuje da će parlamentarna većina, nakon današnjeg upozorenja Ustavnoga suda, odustati od tumačenja da građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav, a smatra da bi ignoriranje tog upozorenja značilo poticanje ustavne i državne krize. "Upozorenje Ustavnoga suda jasno je i precizno i bila bi ludost otvoreno davati krila ustavnoj i državnoj krizi", rekao je Šeks za Hinu.

ZAGREB - Državno odvjetništvo (DORH) opovrgnulo je danas medijske napise te poručilo da nije pokrenulo "proces" niti vodi "predistragu" ili "predistražni postupak" protiv bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, čije izručenje traži Njemačka zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj. "Povodom napisa u medijima i brojnih upita o tome je li točno kako je pokrenut 'proces' odnosno 'predistraga' protiv Josipa Perkovića, radi objektivnog informiranja javnosti odgovaramo da ovi napisi nisu točni jer u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon", izvijestio je DORH.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas u vezi informacije da je Državno odvjetništvo (DORH) pokrenulo predistragu kojom se želi utvrditi je li Josip Perković kao šef UDBE bio odgovoran za ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj, da je to "točka na i" plana kako zaštititi Perkovića od izručenja Njemačkoj. "Ako je istina da je DORH pokrenuo predistragu, iako to još nije potvrđeno, to znači da je to 'točka na i' plana kako zaštititi Josipa Perkovića da ne bude izručen Njemačkoj, da se europski uhidbeni nalog na neki način derogira te da se Perkovića procesuira u Hrvatskoj", izjavio je Karamarko u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) odbio je danas tumačenja HDZ-a da vladajući rade sve kako bi izigrali europski uhidbeni nalog kojim Njemačka traži Josipa Perkovića. "Mi doista činimo sve, ali sve na tome da za Državno odvjetništvo stvorimo zakonodavni okvir u kojem će moći nesmetano raditi svoj posao, a to je proganjanje onih koji su činili kaznena djela na području RH, protiv RH i njezinih građana. To je ono što činimo", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić ustvrdio je kako su Vlada i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nakon današnjih dvoipolsatnih razgovora ipak bliži u stavovima nego što su bili ranije, dok je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ocijenio je kako je za Vukovarce najprihvatljivije kompromisno rješenje. "Malo smo se ipak primaknuli i sigurno smo bliže nego smo bili na početku razgovora", izjavio je Matić novinarima, komentirajući stavove predstavnika Stožera kako pomaka nije bilo.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) osiguralo je organizacijske, tehničke, proceduralne i metodičke preduvjete za provođenje Zdravstvenog odgoja, poštujući pritom u cijelosti odluku Ustavnoga suda, istaknuo je danas MZOS odgovarajući na najavu GROZD-a da će ponovno podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti zdravstvenog odgoja. "Svi koji poštuju pravni poredak Republike Hrvatske poštuju odluku Ministarstva, a svi koji se tome protive rade protiv hrvatskog društva i protiv svega što donosi boljitak Hrvatske u budućnosti", ističe Ministarstvo.

ZAGREB - Saborski klubovi podržali su danas izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), no dio zastupnika Akademiji je spočitnuo da ne reagira na društvene procese koji društvu donose dugoročnu i nepopravljivu štetu. "O gospodarskoj krizi HAZU ne govori ništa, osim u dijelu izviješća koji govori o financiranju akademije iz državnog proračuna", rekao je Frano Matušić (HDZ), koji od HAZU-a očekuje i da se očituje o događanjima oko građanske referendumske inicijative 'U ime obitelji'.

ZAGREB - Hrvatski sabor u sutrašnjem će nastavku zasjedanja razmotriti izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja u 2012. godini.

Na kraju prošle godine imovina Fonda iznosila je nešto više od 1,23 milijarde kuna, za 300 milijuna kuna manje nego u 2011, dok dobit za raspodjelu iznosi 128,7 milijuna kuna, pet milijuna manje nego godinu ranije. Smanjen je i broj otkupljenih udjela u Fondu, koji je lani iznosio nešto više od 166 tisuća kuna.

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava priopćenjem je večeras ponovo pozvalo sindikate da nastave razgovore o Zakona o radu jer su, kako kažu, razgovori i pregovori jedina mogućnost da se radnicima zajamči sigurnost, a poslodavcima omogući prilagođavanje koje diktira tržište. Ministarstvo apelira na sindikalne središnjice da isključivanjem iz rada tripartitne radne skupine ne ugroze zajedničke višemjesečne napore na postizanju konsenzusa o ključnim pitanjima kojima je cilj očuvanje radnih mjesta i očuvanje prava na rad.

PULA - HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković danas se u Puli susreo s istarskim županom Valterom Flegom te izrazio spremnost da kao europski zastupnik pomogne interesima Istarske županije u Bruxellesu, pogotovo kada je riječ o korištenju sredstava iz EU fondova. "Nedvojbeno je da je Istra bila prilično aktivna i u korištenju pretpristupnih fondova. Stoga smo danas između ostalog razgovarali i o aspektima prekogranične suradnje sa Slovenijom, Italijom te o prometnoj povezanosti Istre s Hrvatskom kao jedan od političkih prioriteta", kazao je Plenković novinarima.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je večeras kako očekuje da bi kolektivni pregovori zdravstvenih sindikata i predstavnika Ministarstva zdravlja mogli završiti ovoga tjedna, prije izvanredne skupštine HLS-a koja bi u ponedjeljak, 4. studenoga, trebala odlučiti prihvaća li dogovoreno ili se štrajk bolničkih liječnika nastavlja. Babić je nakon pregovora rekao novinarima da su danas, 41. dan štrajka, pregovarački timovi sindikata i Ministarstva treći put čitali tekst budućeg kolektivnog ugovora, ali dogovor nije postignut, a pregovori se nastavljaju sutra.

ZAGREB - Policija je danas, nešto prije 14 sati, zaprimila anonimnu dojavu o postavljenoj bombi u Saboru, no nakon protueksplozivnog pregleda utvrđeno je da je riječ o lažnoj dojavi, potvrdila je zagrebačka policija. Po sigurnosnoj procjeni policije, evakuacija nije bila potrebna pa je Sabor najnormalnije zasjedao dok su pripadnici policijske protueksplozivne jedinice, u pratnji policijskog psa Bena, pregledavali saborske prostorije.

ZADAR - Zadarski gradonačelnik Božidara Kalmeta - u vezi s kaznenom prijavom sindikalca u HAC-u Mijata Stanića - rekao je novinarima u gradskoj upravi da je to "običan spin", a susret s novinarima obilježila je nezgoda u kojoj se odlomio komad stropa i pao na stol ispred Kalmete. Kalmeta je to komentirao kroz smijeh riječima: "Sve ste vidjeli, moglo je biti i po glavi, Bože sačuvaj!"

ZAGREB - Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao još jednu optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, a optužnicom je obuvaćeno i četvero hrvatskih te jedan državljanin BiH i tri tvrtke, koje Uskok tereti da su fiktivnim otkupom PET ambalaže iz Fonda izvukli najmanje 130 milijuna kuna.

KARLOVAC - Počelo je podizanje skele za obnovu višekatnice u Ulici Stanka Vraza u Karlovcu u kojoj se u petak, po službenoj potvrdi policije, zbog istjecanja plina iz boce, dogodila eksplozija koja je potpuno uništila jedan stan i znatno oštetila još tri stana. Po procjeni zamjenika gradonačelnika Dubravka Delića, obnova znatno oštećene zgrade trajat će do Nove godine ako bude sreće s vremenom, a dok traju pripreme, bit će naručen i projekt.

ŠIBENIK - U Bilicama kod Šibenika popodne je poginuo 58-godišnji motociklist na kojega je, oduzevši mu prednost, automobilom "VW Lupo" naletio 24-godišnji Nijemac, protiv kojega šibenska policija najavljuje kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće s poginulom osobom.

ZAGREB - U naletu vlaka popodne je u Zagrebu poginula mlađa ženska osoba, u trenutku kada su branici na željezničko-cestovnom prijelazu na Zapadnom kolodvoru bili spušteni, priopćile su Hrvatske željeznice (HŽ). Nesreća se dogodila u 15,29 sati na željezničko-cestovnom prijelazu na križanju s Ulicom Republike Austrije, kada je vlak koji je prometovao na relaciji Glavni kolodvor-Kotoriba naletio na žensku osobu.

TROGIR - Trogirski pjevač Vinko Coce, koji je u nedjelju umro u 58. godini, pokopan je danas kasno poslijepodne na gradskome groblju u Trogiru u nazočnosti mnoštva prijatelja i poštovatelja koji su stigli iz Dalmacije i ostalih krajeva Hrvatske. Na lijesu Vinka Coce bio je istaknut Hajdukov šal s natpisom "Hajduk - volimo te za sva vrimena", a prije spuštanja lijesa u grobnicu članovi navijačke skupine Torcide zapalili su više baklji odajući tako počast Coci koji je uglazbio više pjesama o Hajduku i njegovim navijačima.

ZAGREB - U Zagrebu je jučer umro narodni heroj i prvoborac Milutin Baltić, jedan od organizatora Narodnooslobodilačke borbe Hrvatske, priopćio je danas Savez antifašističkih boraca i antifašista RH. Posljednji ispraćaj Milutina Baltića bit će u srijedu, 30. listopada u 15,50 sati, uz vojne počasti u Grobnici narodnih heroja na zagrebačkom Mirogoju. Prije sahrane održat će se komemoracija u velikoj dvorani Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

ZAGREB - Za zimsku službu u Zagrebačkoj županiji osigurano je 25 ekipa, tri tisuće tona soli i 3600 metara prostornih sipine, a njezini su planirani troškovi 16,7 milijuna kuna, priopćila je danas županija u kojoj je predstavljen operativni program održavanja cesta na njezinu području u zimskom razdoblju 2013./2014.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella kazališnu jesen nastavlja u petak, 8. studenoga premijerom predstave "Osmi povjerenik" prema istoimenu nagrađivanom romanu novinara i književnika Renata Baretića, a režiju prvog kazališnog uprizorenja poznate tragikomedije potpisuje redatelj Saša Anočić.

VARAŽDIN - Nakon Zagreba i Osijeka večeras je u Varaždinu nastavljeno obilježavanje 450. obljetnice tiskanja prvog glagoljskog Novog zavjeta na hrvatskom jeziku. Riječ je o prvom Novom zavjetu koji je prije 450 godina preveden na hrvatski jezik, tiskan na glagoljici i čirilici, a sada po prvi puta pripremljen i transliteriran na latinicu pod nazivom "Novi testament (I. dio)", u izdanju Adventističkog teološkog visokog učilišta, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Školske knjige.

ZAGREB - Za rasvjetno rješenje jedne porečke poliklinike, nadahnuto misterioznom pojavom 'krugova u žitu', dizajner rasvjete Dean Skira osvojio je prvu nagradu Codega koju dodjeljuje Illuminotronica, organizator nedavno održanog sajma elektronike i rasvjetne opreme u suradnji s europskim Udruženjem profesionalnih dizajnera rasvjete.

ZAGREB - Grafička mapa "Preko mora" inspirirana romanom Eugena Kumičića predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučulišnoj knjižnoici (NSK) u Zagrebu. Voditeljica Grafičke zbirke NSK Mikica Maštrović istaknula je da mapa djelo djelo pet grafičara istarsko-riječkoga kruga – Đanina Božića, Maje S. Franković, Melinde Kostelac, Zdravka Milića i Jasne Šikanja te da se sastoji od deset grafičkih listova tiskanih u tehnikama litografije na kamenu, sitotiskla, limnoreza, slijepogab tiska i dubokoga tiska u bojama.

ZAGREB - Dan nakon smrti Loua Reeda, brojni slavni glazbenici i glumci odali su mu počast na društvenim mrežama napisavši "počivao u miru" (R.I.P.), iako je taj legendarni američki glazbenik za života govorio da ga takvi izrazi posljednjeg pozdrava podsjećaju na "večeru podgrijanu u mikrovalnoj pećnici".

ZAGREB - ZET je priopćio da je u potpunosti spreman za izvanrednu organizaciju prijevoza vezano uz blagdan Svih svetih, što uključujuje uvođenje besplatnih izvanrednih linija i pojačanje redovitih linija koje prolaze uz veća gradska groblja. Posebna regulacija prijevoza bit će na snazi u četvrtak 31. listopada i petak 1. studenoga.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙