FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 16. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski bi sabor u današnjem nastavku zasjedanja trebao raspraviti pokretanje procedure ustavnih promjena, na prijedlog 46 zastupnika SDP-a, koji predlažu da se ustavom onemogući zastarjevanje politički motiviranih ubojstava. Taj je prijedlog SDP u saborsku proceduru uputio još prije ljeta, no s njime se nisu suglasile druge stranke vladajuće koalicije pa je Vlada prošlog tjedna izišla s novim usuglašenim prijedlogom po kojem bi se ukinula mogućnost zastare za sva teška ubojstva, a ne samo za politički motivirana. Budući da je HDZ najavio da u ovoj fazi neće podržati SDP-ov ni Vladin prijedlog, potrebnu dvotrećinsku većinu Vlada će morati potražiti među ostalim oporbenim klubovima. Da bi ustavne promjene na kraju bile donesene vladajući će morati dobiti i podršku zastupnika nacionalnih manjina, HDSSB-a, Hrvatskih laburista i dijela nezavisnih zastupnika.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović razgovarao je sinoć u Vladi s predsjednikom HDSSB-a Vladimirom Šišljagićem o Vladinu prijedlogu da se Ustavom ukine mogućnost zastare za kaznena djela teškog ubojstva, a Šišljagić je nakon sastanka Hini kazao kako nije donesen nikakav konkretan zaključak. "Nikakav zaključak nije donesen, a to nismo ni očekivali, s obzirom da je riječ o prvom sastanku u okviru konzultacija o ustavnim promjenama", rekao je Šišljagić. Od premijera je, kaže, zatražio da se Ustavom, uz pretvorbeni kriminal i teška ubojstva, zastara ukine i za kaznena djela ugroze ekonomske stabilnosti i financijskog položaja Republike Hrvatske. Milanoviću je predložio i da se Ustavom utvrdi regionalizacija Hrvatske, odnosno podjela u pet regija kao jedinica regionalne samouprave. Podsjetio je da je takva regionalizacija bila i sastavni dio Plana 21, izbornog programa Kukuriku koalicije. Šišljagić je Milanoviću sinoć ponovio i stav HDSSB-a o problemima oko uvođenja ćirilice u Vukovaru. Podsjetio je da je HDSSB predložio saborsku raspravu i odgađanje uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru.

ZAGREB - Malobrojni zastupnici, koji su sinoć bili u sabornici, u kratkoj su raspravi podržali prijedlog Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta, a iz redova oporbe upozoreno je na potrebu temeljitijeg nadzora nad prijevoznicima koji organizirano prevoze učenike autobusima. „Takvi autobusi često ne ispunjavaju uvjete koje moraju imati vozila kojima se prevoze djeca“, upozorio je laburist Nenad Pleše koji je ujedno kazao i kako bi pojačan nadzor trebao biti usmjeren i na zlouporabu radnog vremena te manipuliranje tahografima. Nejasna mu je bila i odredba o tome da je inspektor ovlašten tijekom inspekcijskog nadzora izvršiti pregled poslovnih i drugih prostorija. „Što to znači 'drugih', u slučaju kada se one nalaze u obiteljskoj kući“, zapitao se, no na to pitanje nije dobio odgovor zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenka Antešića, koji je predstavio zakon. Bez odgovora je ostao i HDSSB-ov Igor Češek koji je zapitao hoće li izbor inspektora biti transparentan.

ZAGREB - U povodu Kurban-bajrama Islamska zajednica Hrvatske priredila je sinoć u Islamskom centru u Zagrebu, prvi put, prijem, a nazočio mu je i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Predsjednik Mešihata islamske zajednice muftija Aziz Hasanović pozdravio je mnogobrojne uzvanike, izrazivši želju da prijem u povodu islamskog blagdana Kurban-bajrama postane tradicionalan. Predsjednik Sabora Josip Leko tradicionalnom je čestitkom "Bajram šerif mubarak olsun" čestitao vjernicima muslimanske vjeroispovjesti njihov blagdan i naglasio važnost dobrih odnosa hrvatske države i muslimanske vjerske zajednice. Vjernici muslimanske vjeroispovjesti uvijek su, i u najtežim vremenima Domovinskog rata i rata u susjednoj Bosni i Hercegovini, bili dobrodošli i cijenjeni sugrađani, kazao je. Uloga muslimanske zajednice u Hrvatskoj, rekao je, od neprocjenjivog je značaja za međuvjersku snošljivost u hrvatskom društvu. Muftija Hasanović je kazao da je Republika Hrvatska mlada demokracija, ali s visokim standardima i ocijenio dobrom suradnju Republike Hrvatske i muslimanske zajednice dodavši da je nazočnost predsjednika Sabora i drugih visokih dužnosnika govori tome u prilog.

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja je zbog opasnosti za zdravlje i sigurnost potrošača odbilo na granici uvoz ili je zatražilo povlačenje četiri igračke iz Kine i dva kozmetička proizvoda iz Srbije, priopćeno je sinoć iz Državnog inspektorata. Ministarstvo zdravlja odbilo je uvoz iz Kine igračke "Dinosaur set Toys4us" nepoznatog proizvođača i naredilo je uništenje toga proizvoda. Igračka ima intenzivan strani miris i povećanu količinu ftalata. Ministarstvo je odbilo uvoz, također iz Kine, i zatražilo uništenje lutki kineskog proizvođača "Cherubic crawling baby“ za koje je također utvrđeno da sadrže povećanu količinu ftalata. Zbog povećane količine ftalata zdravstveno neispravnim ocijenjene su i lutke "Wildnew fashion vogue girl“ kineske proizvodnje čiji je uvoz također zabranjen. Ministarstvo zdravlja s tržišta povlači i naredilo je uništenje dječje igračke plastičnog konja "MIBO JHD567" jer sadrži povećanu količinu nedozvoljenih ftalata te je zdravstveno neispravan. Zemlja podrijetla je Kina, a proivođač nepoznat. Odbijen je uvoz i dva kozmetička proizvoda iz Srbije: mlijeka za zaštitu od sunca "Goti sun milk Oil Jojoba & Vitamin E" SPF 40 i toga mlijeka za djecu jer nije sukladan odredbama Uredbe (EZ) br. 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima, Zakona o predmetima opće uporabe i Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje. Proizvodi su odbijeni i jer je obavijest sastojcima nepotpuna i neispravna i zato što je pH vrijednost veća od dozvoljene. Oba su mlijeka proizvedena u Srbiji.

ZAGREB - Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu u aferi Vrtovi sunca prema kojoj će bivši predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku Ivo Besjedica i dubrovački poduzetnik Pero Vićan 10 mjeseci zatvora odslužiti radom za opće dobro. Obrana optuženih Hini je potvrdila da je čula za pravomoćnu presudu, ali da s Vrhovnog suda još nisu dobili nikakav službeni dokument. Ipak, najavili su da će pravnu bitku nastaviti na Ustavnom sudu, kao i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Kao i u prvostupanjskoj presudi uz Besjedicu i Vićana, koji će kaznu zamijeniti radom za opće dobro, poduzetnici Antun i Antoan Kralj te sudac Pero Miloglav oslobođeni su optužbi. Prema ranijoj presudi Vićanova tvrtka “Dubrovačko primorje” državi će morati vratiti gotovo 64 milijuna kuna kao protuvrijednost zemljišta koje je Besjedica kao zemljišno-knjižni sudac u Dubrovniku na Vićanov nagovor ilegalno upisao u vlasništvo njegove tvrtke.

RIJEKA - Izložba fotografija Branka Janija Kukurina otvorena je sinoć u Muzeju grada Rijeke. Izložene su fotografije iz više ciklusa Kukurinova fotografskog stvaralaštva dugog 40-tak godina. Tu su fotografije iz ciklusa "Fotografije za čitanje, tekstovi za gledanje", ciklusa "Imago Carthusiensis", nastale u Žičkoj kartuziji u Sloveniji, fotografije njegova Kastva, fotografije političkog karaktera, one snimljene u kazalištima te krajolici.

ZAGREB - Izložba ilustracija švicarskog umjetnika Petera Knappa, nadahnutih proslavljenom knjigom "Pisanje ili život" francusko-španjolskog književnika Jorgea Sempruna, otvorena je sinoć u Medijateci Francuskog instituta. Moji su crteži vizualni prikaz onoga o čemu je Semprun pisao, a kako on nije u knjizi preveo njemačke izraze tipične za nacistički govor, one koji umanjuju strahote i nikada ne prikazuju pravu istinu i stvarno stanje stvari, ja sam ih nacrtao, rekao je Peter Knapp, opisujući svoje ilustracije. Riječ je o četrdesetak crteža i akvarela s prizorima ljudi, logoraša i strahota koje su doživljavali u konc-logoru Buchenwald, a o čemu je Semprun, i sam zarobljenik tog logora, pisao u pokušajima da prevlada sav užas i smrti kojima je kao mladi čovjek svjedočio.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙