FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 26. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovao je danas na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" te poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj dio "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo bogatstvo. "Kad prošećete gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prolistate stranice povijesti, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspjehu", rekao je Josipović dodavši da je u povijesti tih odnosa bilo i neuspjeha, a najveći je bio rat. "I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno vidjeti koji su bili uzroci, posljedice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je. Josipović je izrazio uvjerenost u to da svatko od nas ima više identiteta, a mudrost zajednice je, istaknuo je, da prepozna da su različite identiteti nacionalnosti, vjeroispovijesti, bogatstvo društva. Pametno društvo i politika to će iskoristiti kao prednost, a uskogrudna, slijepa politika za konfrontacije, sukobe, stvaranje napetosti i tenzija koje društvu ne čine dobro, upozorio je. Smatra kako danas u hrvatskome društvo postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uvjeren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem" jer vjeruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuje jedni druge i znaju da trebaju surađivati. Položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj, Josipović vidi u formuli - integracija, ne asimilacija. Kao integraciju označava pravo zajednice da gradi svoje kulturne i znanstvene institucije te političke stranke, ali drži da se pripadnici manjinskih zajednica moraju aktivirati i u općim institucijama hrvatskog društva.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako skidanje ploča s dvojezičnim natpisima u hrvatskim gradovima, posljednje jučer u Osijeku, sigurno ne utječe dobro na međunacionalne odnose te ponovio kako taj problem rješava Vlada. "To sasvim sigurno ne utječe dobro na međunacionalne odnose, upozoravao sam na potrebu da se to riješi, i vidimo da vlada rješava stvari, pričekajmo da vidimo što će dogovoriti", rekao je Josipović koji je sudjelovao na obilježavanju 116 godina od osnivanja i 20 godina od obnove rada Srpskog privrednog društva "Privrednik" i kongresu Privrednikovih stipendista i srpske omladine s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom". "Vladu treba pustiti da radi kako misli da je najbolje", kazao je Josipović novinarima koje je zanimalo kako u kontekstu razgovora o položaju mladih srpske nacionalnosti u Hrvatskoj gleda na najnovije skidanje ploče u Osijeku. Nepoznati počinitelj u tom je gradu jučer skinuo i odnio ploču s dvojezičnim latiničnim i ćiriličnim natpisom sa zgrade u kojoj se nalazi Vijeće srpske nacionalne manjine grada Osijeka.

OTOČAC

Svečanom akademijom u Otočcu danas je obilježena 70. obljetnica prvog i drugog zasjedanja ZAVNOH-a, čije su odluke, kako je istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, bile ustavnopravni temelj suvremene Republike Hrvatske. Jednom izborena sloboda ne znači da je zauvijek ostvarena, već ju treba čuvati, zalijevati i hraniti, kazao je predsjednik Sabora i pokrovitelj obilježavanja Josip Leko na današnjoj svečanosti. Obilježavajući obljetnicu ZAVNOH-a, vijence su kod spomen ploče u zgradi u kojoj su pripremane njegove povijesne odluke, položili predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Mirando Mrsić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te Veleposlanstvo Kine u RH. "Republika Hrvatska u izvorišnim osnovama svog prvog ustava jasno je naznačila da svoju državnost u vremenu 2. svjetskog rata temelji na narodnooslobodilačkoj borbi i odlukama ZAVNOH-a. Te su odluke bile onaj presudni argument, onaj jezičac na vagi koji je kasnije tijekom obrane od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu Hrvatskoj donio dugo priželjkivanu punu samostalnost i neovisnost, ali i međunarodni ugled i međunarodno priznanje u njenim republičkim granicama", kazao je Leko na svečanoj akademiji i zahvalio svim sudionicima antifašističke borbe. Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Mirando Mrsić podsjetio je u svom govoru da se s vremena na vrijeme u Hrvatskoj čuju glasovi koji dovode u pitanje trajno antifašističko opredjeljenje naše zemlje. Radi se o "marginalnim skupinama koje u stvari predstavljaju kukolj u žitu" i njima treba bez zadrške odgovoriti da bez antifašističke borbe i ZAVNOH-a ne bi bilo Hrvatske u sadašnjim granicama, kazao je. "Zahvaljujući ZAVNOH-u s Vladimirom Nazorom na čelu usvojene su odluke o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i drugih tada okupiranih krajeva Hrvatske", rekao je Mrsić. Dodao je da je "u svijetlu nekih današnjih nemilih događaja" posebno zanimljiva 4. točka prvoga ZAVNOH-a da se "talijanskoj nacionalnoj manjini koja obitava u ovim krajevima jamči autonomija".

ZAGREB

U povodu službenog proglašenja Hrvatskog psihoanalitičkog društva od Međunarodnog udruženja psihoanalitičara (IPA) danas se u Zagrebu održava međunarodni stručno-znanstveni skup psihoanalitičara na kojem sudjeluje 150 stručnjaka iz Italije, Mađarske, Njemačke, Izraela, Nizozemske, Slovenije, Srbije i Hrvatske među kojima je i predsjednik međunarodnog udruženja Stefano Bolognini. "Proglašenje Hrvatskog psihoanalitičkog društva je veliko dostignuće", istaknuo je Bolognini. Rekao je kako osjeća bliskost s hrvatskim kolegama jer je tijekom godina pratio fascinantnu priču o putu Hrvatskog društva koje je pokazalo veliku volju da dođe do ovog cilja. "Prisjetio sam se jedne talijanske pjesme - da bi se napravilo dijete dovoljno je svega nekoliko minuta. Za 'stvoriti' psihoanalitičara potrebno je mnogo više vremena, no za stvaranje jednog udruženja potrebno je još više i truda i vremena, čak godina. Uzevši u obzir probleme, borbe i pregovore izražavam osobno zadovoljstvo na tom sjajnom postignuću", rekao je Bolognini. Predsjednik Hrvatskog psihoanalitičkog društva Eduard Klain podsjetio je da je 1. kolovoza u Pragu na skupštini Međunarodnog psihoanalitičkog udruženja potvrđeno Hrvatsko psihoanalitičko društvo. "Mi smo se 40-ak godina spremali za taj veliki dan. Ovo će jako pomoći razvoju psihoanalize u Hrvatskoj", istaknuo je Klain rekavši kako nažalost u Hrvatskoj do sada nije bila prihvaćena.

ZAGREB

Indijski film "Pogrešna dostava" Ritesha Batre najbolji je film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a žiri ga je nagradio kao "emotivan, vizualno zadivljujući, umjetnički film koji komunicira s publikom širom svijeta", objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Hvaljeni prvijenac indijskog redatelja, priča je mladoj domaćici i neznancu pred umirovljenjem koji se povežu kada mumbajska dostavljačka služba pogriješi u dostavi užine, a u dugometražnoj konkurenciji osvojio je Zlatna kolica i četiri tisuće eura. Posebno priznanje u toj konkurenciji dobio je "Vis-a-Vis" Nevija Marasovića za koji je žiri ocijenio da je "vrlo jednostavan, ali iskren film" i "novi glas hrvatskoga filma". Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i tisuću eura dobio je rumunjski film "U akvariju" Tudora Cristiana Jurgiua, priča o paru koji bezuspješno pokušava prekinuti, a koja je, smatra žiri, pokazao od koliko se borbe sastoji prava ljubav. Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji dobio je dansko-islandski film "Dolina kitova" Gudmundura Arnara Gudmundssona koji govori o zbližavanju dva brata u sumornom okolišu. Najbolji dokumentarni film je njemački "Kapetan i njegov gusar" Andyja Wolffa, koji podsjeća na slučaj iz 2009. kada su somalijski pirati oteli njemački brod. Nakon večerašnje dodjele premijerno će se prikazati film "Krugovi" Srdana Golubovića.

LONDON

U Londonu danas završava 13. britanski sajam inovacija (British Invention and Technology Show -BIS) na kojemu su se od 23. do 26. listopada uspješno predstavile i hrvatske tvrtke u "Inovacijskoj misiji" uz podršku Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj Hrvatske gospodarske komore (HGK). Svoje inovacije, spremne za komercijalizaciju na britanskom tržištu, predstavile su hrvatske tvrtke: Cor Brevis, Roto Kruna, Cosmel, Presencia i Telecor Zagreb, koje su sudjelovale u Inovacijskoj misiji temeljem javnog poziva. Tom su prigodom svim poduzetnicima organizirani pojedinačni razgovori s britanskim tvrtkama, a tvrtki Cosmel se otvorio prostor za izvoz kozmetičke linije na tržište Velike Britanije, u suradnji s britanskim partnerom koji je zainteresiran za liniju proizvoda Green tea i Meli cream. Najveći interes posjetitelja na sajmu izazvale su prezentacije Vilka Žiljka i demonstracija infra crvene zaštite na proizvodima, a direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK Tajana Kesić Šapić naglasila je kako je bilo lijepo vidjeti roto-rašpu hrvatske tvrtke Roto Kruna na policama britanskih trgovina alatima. "Cilj inovacijske misije je komercijalizacija inovacija koje se izlažu na sajmu", kazala je te izrazila nadu da će pojedinačni razgovori koje su organizirali za tvrtke uskoro dovesti do konkretnih poslovnih rezultata odnosno izvoza na tržište Britanije.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙