FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 26. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Jovanka Broz pokopana je u subotu uz vojne počasti u Kući cvijeća u Beogradu, u nazočnosti srbijanskog državnog vrha, diplomatskog zbora, nekoliko desetina izaslanstava antifašističkih udruga i suboraca iz cijele bivše Jugoslavije, te više tisuća građana koji mimohodom odaju počast udovici nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Poštujući njezinu želju, vlada Srbije donijela je odluku da Jovanka Broz bude pokopana uz supruga u Kući cvijeća, mauzolejskom kompleksu Muzeja povijesti Jugoslavije, gdje Tito počiva od 1980. godine. Pokopana je uz tri počasna plotuna Garde Vojske Srbije i uz zvuke melodije "Bella ciao". "Vrijeme je da priznamo da smo počinili grijeh - i prema Jovanki Broz i prema vlastitoj povjesti. Nepravda se počela ispravljati tek na kraju njezina života", istaknuo je premijer Srbije Ivica Dačić nad odrom udovice nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije.

ZAGREB - Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović boravit će od nedjelje do utorka u prvom službenom posjetu Srbiji, prilikom kojeg će se susresti sa srbijanskim ministrom obrane Nebojšom Rodićem, najavljeno je u subotu ih MORH-a. U okviru predviđenih susreta razgovarat će se o unapređenju vojno-tehničke suradnje, obuke i obrazovanja te o ostalim pitanjima koja su od zajedničkog interesa obaju ministarstava. Bilateralni sastanak izaslanstava hrvatskog i srbijanskog ministarstva obrane održat će se u ponedjeljak, 28. listopada, dodaje se u priopćenju.

OTOČAC - Kineski veleposlanik u Hrvatskoj kritizirao je u subotu Japan koji, po njegovim riječima, tijekom prošlih 60 godina nije pokazao nikakvu spremnost na priznavanje svoje krivnje u povijesti kao ni kajanje za nesreću drugih azijskih i svjetskih naroda. Kineski veleposlanik Shen Zhifei obratio se nazočnima na skupu u Otočcu kojim je obilježena 70. obljetnica 1. zasjedanja ZAVNOH-a. "Kina je.. dala velik doprinos u osvajanju pobjede svjetskog antifašističkog rata na Dalekom istoku i na Pacifičkom bojištu. Međutim tijekom prošlih 60 godina Japan kao pokretač rata nije pokazao nikakvu spremnost za priznanje svoje krivnje u povijesti ni kajanje za katastrofu i nesreću azijskih i drugih svjetskih naroda, čak sve to i poriče te iskrivljuje povijesne činjenice agresije", rekao je kineski veleposlanik.

BERLIN - Izaslanstvo visokih dužnosnika njemačkih tajnih službi otputovat će sljedeći tjedan u SAD kako bi s američkim dužnosnicima razgovaralo o najnovijem skandalu s američkim prisluškivanjem europskih dužnosnika, objavili su njemački mediji. Slanje tog izaslanstva najavljeno je u četvrtak, nakon razgovora njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea i američkog veleposlanika u Berlinu, sazvana nakon što je njemačko ministarstvo vanjskih poslova iznijelo sumnje u moguće prisluškivanje mobitela njemačke kancelarke Angele Merkel. "Predstavici visoke razine vlade hitno odlaze u SAD radi napretka rasprava s Bijelom kućom i NSA-om o nedavno iznijetim optužbama", izjavio je pomoćnik glasnogovornika kancelarke Georg Streiter.

PARIZ - Talijanski premijer Enrico Letta pozvao je u subotu u Parizu Europljane da se posvete velikoj političkoj i kulturnoj borbi protiv populizma, šest mjeseci prije europskih izbora. "Zamjećujem da su pristalice populističke Europe nemilosrdni te da nastavljaju borbu", rekao je Letta u govoru održanom na pariškoj Sorbonni u prisutnosti francuskoga ministra gospodarstva Pierrea Moscovicija, europskog povjerenika za unutarnju trgovinu Michela Barniera i latvijskog premijera Valdisa Dombrovskisa. "A mi smo zapravo bojažljivi, a znamo da je nemoguće na takav način krenuti u veliku europsku i kulturološku borbu", rekao je Letta.

PARIZ - Aktivist Greenpeacea visio je u subotu dva sata s Eiffelova tornja, želeći na taj način skrenuti pozornost i pozvati na puštanje na slobodu 30 ljudi koji su već više od mjesec dana u ruskom zatvoru jer su prosvjedovali protiv bušenja nafte na Arktiku. Nakon što se popeo i objesio s druge platforme jedne od glavnih pariških znamenitosti, aktivist je razmotao veliki žuti transparent na kojemu je pisalo "Oslobodite arktičku tridesetoricu". Nakon dva sata su ga, bez incidenata, na tlo spustili vatrogasci. Dvadeset i osam članova Greenpeace i dvojica novinara uhićeni su prošli mjeseci nakon pokušaja uspinjanja na naftnu platformu u ruskim vodama Arktika. Platforma u Barentsovu moru u vlasništvu je državne tvrtke Gazprom.

PEKING - Visoki kineski dužnosnik obećao je dosad "neviđene" gospodarske i društvene reforme, na dugo očekivanom sastanku vodećeg tijela Komunističke partije (KP) idućega mjeseca, objavili su u subotu državni mediji. Yu Zhengsheng, četvrti u hijerarhiji elitnog Stalnog odbora politbiroa KP-a, rekao je da će se na tom zatvorenom sastanku "razmotriti pitanje dubokih i sveobuhvatnih reformi". "Reforme će ovoga puta biti široke, vrlo snažne i bit će kao nijedne dosad", rekao je on, prenosi novinska agencija Xinhua.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙