FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 22. obljetnica ustroja 130. brigade Hrvatske vojske

Autor: vsik
OSIJEK, 25. listopada 2013. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode u Osijeku, obilježena je 22. obljetnica ustroja 130. brigade Hrvatske vojske.

Obilježavanje, kao i prethodnih godina, organizira Građanska udruga "Volim Osijek". U ime Odbora za obilježavanje predsjednik Zlatko Dernaj je rekao kako se iduće godine planira tiskati monografija i završetak dokumentarnog filma o toj brigadi, koja je između ostalog branila prve crte bojišnice grada Osijeka. Pripadnici 130. brigade poznati su i po tome što su 1992. razminirali 10.000 hektara poljoprivrednih površina. Kroz brigadu je prošlo 3700 boraca, od kojih je 63 poginulo, 22 se i dalje vode kao nestali, a 370 pripadnika 130. brigade je ranjeno.

Vijenci su položeni i u ime Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća održana je misa zadušnica u osječkoj konkatedrali Svetih Petra i Pavla, a tijekom dana održat će se druženje branitelja.

(Hina) xvs yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙