FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabo: neodgovorno je pozivati na bojkot

Autor: zdra
VUKOVAR, 24. listopada 2013. (Hina) - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pručio je večeras da je "potpuno neodgovorno i neprimjereno" pozivati na bojkot stradanja žrtava Vukovara u Domovinskom ratu u organizaciji Grada i gradske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sabo je večerašnjim priopćenjem reagirao na najavu iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako će, ne bude li u ponedjeljak postignut dogovor s premijerom Zoranom Milanovićem oko dvojezičnih ploča u Vukovaru, bojkotirati gradski protokol obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i taj spomendan obilježiti po svom protokolu.

Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić danas je kazao Hini kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u potpunosti odbacuje program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine čiji je prijedlog jučer odaslan medijima iz ureda vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. Rekao je i kako će Stožer tražiti od sudionika sastanka kod gradonačelnika na kojem se razgovaralo o obilježavanu 22. godišnjice vukovarske tragedije da se ograde od zaključaka toga sastanka.

"Kakav će u konačnici biti naš program i u kojem obimu će se dogoditi, ovisi ponajprije o rezultatima razgovora koji imamo s premijerom Zoranom Milanovićem u ponedjeljak, 28. listopada. Ako se raziđemo bez dogovora o bitnim pitanjima, Vukovar će, kako što smo i najavljivali, 18. studenoga biti negostoljubiv grad za predstavnike vlasti", poručio je Gavrić rekavši kako će u tom slučaju Stožer pozvati sve braniteljske i stradalničke udruge na bojkot obilježavanja Dana sjećanja u organizaciji gradskih i državnih vlasti.

"Tko sebi može dati za pravo proglašavati nepoželjnima 18. studenoga u Vukovaru bilo koga, pa tako i predstavnike najviših državnih institucija u Republici Hrvatskoj, legalno izabranih na demokratskim izborima", postavlja pitanje gradonačelnik Željko Sabo u priopćenju. Podsjeća kako Grad Vukovar od 1997. organizira obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kao i većine važnih datuma vezanih za bitku za Vukovar u suradnji s pojedinim udrugama ili vukovarskom Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Zajednički smo upravo temeljem takvog opredjeljenja iznjedrili Kolonu sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja kao simboličan čin stradanja i konačne pobjede. Upravo zbog takvog pristupa i Kolona sjećanja postajala je iz godine u godinu sve mnogoljudnija, navodi Sabo.

Ističe kako su gradske vlasti početkom mjeseca listopada uvijek javno pozivale sve koji su imali prigodne programe kao svoj prilog obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., što je bio slučaj i ove godine, te kako su se tom pozivu odazvale brojne udruge i svi su ti programi uvršteni u program i za 2013. godinu.

Tkođer navodi kako nikome nije „ukrao“ geslo „Vukovar-mjesto posebnog pijeteta“ niti ima "svoj" program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. istioče da je Vukovar svih proteklih godina činio sve da se odluka Hrvatskog sabora o proglašavanju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. provede dostojanstveno i na primjeren način zbog svih onih koji su najzaslužniji za priznanje i slobodu države Hrvatske.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙