FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 20. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Udovica bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ Jovanka Broz preminula je u nedjelju u 11,45 sati u Beogradu u 89. godini, uslijed zastoja u radu srčanog mišića, a bit će najvjerojatnije pokopana u Kući cvijeća. Jovanka Broz preminula je nakon dvomjesečnog liječenja u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije gdje je 23. kolovoza primljena u iznimno teškom stanju i podvrgnuta reanimaciji. O njezinoj teškoj bolesti tad je saznala i javnost, s obzirom da je dotad, po tvrdnjama srodnika, odbijala ići liječniku. Vrijeme pogreba bit ne naknadno objavljeno, a vlada Srbije nedavno je odlučila udovoljiti Jovankinoj želji da bude pokopana uz supruga u Kući cvijeća. Vlada Srbija najavila je da će u ponedjeljak formirati organizacijski odbor za ispraćaj Jovanke Broz, te da će se tada odrediti mjesto i datum pogreba. "Najverojatnije ćemo donijeti odluku da ona bude pokopana u Kući cvijeća, u susjednoj prostoriji pored središnje u kojoj je pokopan njezin suprug, nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito", rekao je Tanjugu potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, inače jedan od rijetkih dužnosnika koji je zadnjih nekoliko godina bio u izravnim kontaktima s Jovankom Broz.

PODGORICA - Sudionici Parade ponosa, koja je u nedjelju održana u Podgorici pod iznimnim mjerama osiguranja, evakuirani su policijskim vozilima iz središta grada jer im se na drugi način nije mogao osigurati izlaz iz područja gdje je održan prvi Gay Pride u glavnom gradu Crne Gore. Protivnici Parade ponosa bacali su po ulicama suzavac i razne eksplozivne naprave te su se sukobljavali s policijom. Sudionici pridea, njih ukupno stotinjak, u 11 sati započeli su šetnju središtem grada, te su se potom organizatori obratili okupljenima. Grupa protivnika Povorke ponosa pokušala je na više mjesta u gradu probiti policijski kordon, ali u tome su bili spriječeni. Više od 2.000 pripadnika policije je organiziralo pet sigurnosnih prstenova, a grad je nadlijetao i policijski helikopter.

DAMASK - Najmanje 31 osoba je poginula u samoubilačkom atentatu kamionom bombom na kontrolnoj točki u Hami u središtu Sirije, gradu koji kontroliraju vladine snage, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) baziran u Velikoj Britaniji. "Najmanje 31 osoba, među kojima vojnici, ubijeni su kada je bombaš samoubojica detonirao kamion pun eksploziva na cesti između Hame i Salamijeha", naveo je opservatorij i dodao da bi broj žrtava mogao porasti jer je više desetaka ljudi ozlijeđeno od kojih su neki u kritičnom stanju.

RIM - Dvjesto pedeset i četiri sirijska i egipatska imigranta, među kojima 94 maloljetnih, koji su se nalazili u pretrpanom brodu, spašeni su rano u nedjelju oko Sicilije nakon putovanja iz Egipta, javili su mediji. Imigranti su spašeni oko 150 milja jugoistočno od Sicilije i prebačeni su u tri broda obalne straže u Siracusu rano u nedjelju, navode talijanski mediji pozivajući se na obalnu stražu. Imigranti su putovali iz Egipta u pretrpanim ribarskim brodovima koje je zahvatilo nevrijeme i jaki vjetar.

VATIKAN - Vjernici katoličke crkve trčali su u nedjelju avenijom do Vatikana u sklopu inicijative pape Franje, koji želi pokazati da su vjernici "duhovni borci". Vatikan je organizirao taj događaj "100 metara utrke vjere kako bi naglasio odgojne, kulturne i duhovne vrijednosti bavljenja sportom". "Hvala. Vi podsjećate da su vjernici duhovni borci", rekao je nakon utrke papa Franjo s balkona tisućama okupljenih na Trgu Svetog Petra u sklopu nedjeljne mise. Blizu 5.000 trkača sudjelovalo je u utrci po Via della Conciliazione.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙