FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 6. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Specijalne američke snage izvršile su dva napada, jedan u Somaliji, drugi u Libiji, usmjerena na dvojicu islamističkih vođa osumnjičenih za terorizam, od kojih je barem jedan zarobljen, rekli su dužnosnici u Washingtonu. Glasnogovornik Pentagona George Little potvrdio je u subotu navečer u Washingtonu da su specijalne američke snage zarobile u Libiji Abua Anasa al-Libija, jednog od navodnih čelnika Al-Kaide, kojega SAD traži zbog uloge u napadima iz 1998. na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji. Ranije iste večeri taj je glasnogovornik potvrdio drugi napad, ovaj put u Somaliji, usmjeren na drugog islamista koji pripada somalijskoj skupini Al-Šabab.

KABUL - Četiri vojnika pripadnika snaga koje predvodi NATO u Afganistanu ubili su pobunjenici tijekom operacija u nedjelju, dok je petoga, također na jugu zemlje, ubio stražar tijekom vikenda. Pobunjenici talibani sve više jačaju na jugu paralelno s ukidanjem baza u okviru plana povlačenja većine stranih vojnih snaga do kraja 2014.

BUKUREŠT - Potres jakosti 5,5 po Richteru, najjači unazad četiri godine, pogodio je u nedjelju ujutro istok Rumunjske pri čemu nije bilo žrtava ni materijalne štete, objavio je Nacionalni institut za fiziku tla. Epicentar potresa lokaliziran je u području Vrancee, 39 kilometara od grada Focsani. "To je najjači potres zabilježen unazad četiri godine", kazao je direktor Instituta za fiziku tla Mircea Radulian. Godine 1977. u potresu jačine 7,2 smrtno je stradalo 1574 osoba u Rumunjskoj.

PEKING - Kina je u nedjelju u maksimalnoj pripravnosti kako se bliži tajfun Fitow koji bi tijekom večeri trebao dosegnuti istočnu obalu odakle su evakuirani deseci tisuća osoba. Kineska meteorološka služba proglasila je u subotu crvenu uzbunu, najvišu razinu po njihovu mjerenju. Fitow, koji se približava brzinom od oko 15 km/h, trebao bi pogoditi kopno između pokrajina Zhejiang i Fujian, popraćen snažnim vjetrom.

BUENOS AIRES - Argentinskoj predsjednici Cristini Fernandez liječnici su rekli da uzme mjesec dana slobodno zbog zdravstvenih razloga, izjavio je u subotu njezin glasnogovornik. Kod Fernandez (60) je utvrđeno da ima podljev u membrani mozga kada je primljemna u bolnicu radi pretraga, rekao je glasnogovornik.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙