FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobra opskrba pritisnula cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 17. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima budući da su najnoviji podaci pokazali dobru opskrbljenost američkog tržišta a ulagači krenuli u dobitonosne prodaje u očekivanju lavine podataka, čija objava kasni zbog blokade državnih službi u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 41 cent, na 110,18 dolara. U SAD-u barelom se trgovalo po 51 cent nižoj cijeni, od 101,78 dolara.

U Washingtonu je sinoć u posljednji tren postignut dogovor kojim je SAD-u omogućeno uredno servisiranje financijskih obveza a državnim službenicima povratak na posao. Očekuje se da državna uprava za energetiku danas još neće objaviti podatke o prošlotjednim zalihama i trgovci očekuju smjernice o datumu objave.

U međuvremenu je privatni Američki institut za naftu (API) objavio da su komercijalne zalihe sirove nafte u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu u prošlom tjednu porasle prvi put od početka srpnja, a porasla je i ukupna razina zaliha, za 5,9 milijuna barela, više nego dvostruko više no što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

"Iščekivanje sporazuma o američkom proračunu potaknulo je jučer izrazit rast cijena ali jutros ih je ponovo spustilo neočekivano snažno povećanje zaliha, prema podacima API-ja", tumači Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Ulagači sada očekuju čitav niz makrogospodarskih pokazatelja čija je objava odgođena zbog blokade državnih službi kako bi bolje procijenili izglede za američku potražnju.

"Jasan smjer za tržište iskristalizirat će se kada vidimo podatke čija je objava odgođena zbog blokade rada državnih službi u SAD-u", ističe Yusuke Sseta iz tokijskog Newedgea.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte jučer iznosila 107,19 dolara, što znači da je bila 45 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙