FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačana opskrba i stišavanje napetosti oko Irana spustili cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 23. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 109 dolara, pritisnute pojačanom opskrbom iz Iraka i mogućim zatopljenjem iransko-američkih odnosa, koji su potisnuli u drugi plan ohrabrujuće ekonomske podatke iz Kine i Europe.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 60 centi, na 108,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 104,18 dolara.

Prošlog su tjedna cijene naglo pale nakon što je u Libiji djelomice obnovljena proizvodnja i stišao se strah od vojne intervencije zapadnih zemalja u Siriji. Danas je nastavljen njihov silazni trend nakon što je Irak objavio da je povećao proizvodnju na poljima na jugu zemlje, smanjenu zbog kvara na naftovodu.

Opskrbu naftnih tržišta dodatno su popunile i povećane isporuke iz Južnog Sudana.

"Cijene pritišće povratak na tržište libijske i nafte iz Južnog Sudana gdje se trnutno proivzodi 240 tisuća barela sirove nafte dnevno, najviše otkada je proizvodnja obustavljena u siječnju 2012.", tumači analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Dodatni je uteg cijenama bio i mogući sastanak čelnika Sjedinjenih Država i Irana na rubu ovotjedne skupštine Ujedinjenih naroda, koji bi mogao označiti novo razdoblje u američko-iranskim odnosima.

Iranski predsjednik Hasan Ruhani pokušava ublažiti napetosti uoči nastavka pregovora sa svjetskim silama o spornom nuklearnom programu, od kojih očekuje ublažavanje sankcija, tvrde diplomati i analitičari. Proteklih je godina izvoz nafte iz Irana zbog sankcija više nego prepolovljen, na tek nešto više od milijun barela dnevno u 2012.

"Moramo pratiti iranske poteze. Ruhanijev posjet New Yorku bit će u žarištu pozornosti, budući da on želi započeti razgovore o nuklearnim istraživanima na novim osnovama", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa. "Put do uklanjanja sankcija još je uvijek malo predaleko, ali barem se barem otklanja scenario napada na Iran", smatra Jakob.

Ti su faktori potisnuli u drugi plan ohrabrujuće ekonomske podatke iz Kine i Europe. Tako je indeks menadžera nabave koji izrađuje britanska banka HSBC pokazao da su aktivnosti u kineskoj industriji dosegnule u rujnu najvišu razinu u šest mjeseci.

Odvojeno je odgovarajući indeks za eurozonu koji izrađuje tvrtka Markit a obuhvaća proizvodni i uslužni sektor, poskočio u rujnu na 52,1 bod, s 51,5 bodova u prethodnom mjesecu, što je njegova najviša razina od lipnja 2011.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 107,34 dolara, što znači da je bila 1,6 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙