FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost zbog fiskalnih problema u SAD-u pritisnula cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 1. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižoj razini u sedam dana zbog zabrinutosti da će privremeno zatvaranje mnogih američkih državnih službi oštetiti potražnju za naftom dok je ublažavanje napetosti u američko-iranskim odnosima paralelno poboljšalo izglede za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 40 centi, na 107,97 dolara. Na američkom tržištu bila je neznatno niža i barelom se trgovalo po 102,17 dolara.

Američka vlada počela je danas zatvarati pojedine državne službe prvi puta u 17 godina, zbog čega bi se u konačnici na naplaćenom odmoru moglo naći do milijun državnih službenika.

Analitičari napominju ipak da će brzi dogovor ograničio pad cijena nafte.

"Tržišta zasada gotovo da i nisu reagirala na sinoćnji prekid pregovora o proračunu u Sjedinjenim Državama i posljedično privremeno zatvaranje pojedinih državnih službi", objavili su iz frankfurtskog Commerzbanka. "Očito se još uvijek očekuje da će problem biti riješen u kratkom roku, pa će utjecaj na potražnju u najvećem svjetskom potrošaču nafte biti ograničen", dodaju.

Dodatni je pritisak na cijene nafte u proteklih mjesec dana generirala poboljšana opskrba, s obzirom na povećani libijski izvor i smanjene tenzije oko Sirije i Irana.

Moguće poboljšanje opskrbe najavljuju i iransko-američki razgovori a posebno se izdvaja prošlotjedni telefonski razgovor američkog predsjednika Baracka Obame i novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, što je najviša razina kontakta između dvije zemlje u više od tri desetljeća. To je potaklo nadu da bi nesuglasice oko iranskog nuklearnog programa napokon mogle biti riješene.

Šest svjetskih sila sastat će se s iranskim dužnosnicima u Ženevi 15. i 16. listopada kako bi razgovarali o spornom iranskom programu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 105,61 dolar, što znači da je bila 86 centi niža nego zadnjeg dana trgovanja u prošlome tjednu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙