FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mukotrpna iranska diplomacija podigla cijena nafte iznad 109 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 25. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte prekoračile su u srijedu na londonskom tržištu razinu od 109 dolara zbog prigušenih očekivanja da bi pregovori o iranskom nuklearnom programu mogli u kratkom roku potaknuti zatopljenje odnosa sa Sjedinejnim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla više od jednog dolara, na 109,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 103,66 dolara.

Sukob Zapada i Irana oko iranskog nuklearnog programa podupirao je cijene nafte gotovo deset godina. Zbog sankcija je iranski izvoz nafte dramatično pao, za više od milijun barela dnevno.

Iran je pristao pregovarati o programu s najvišim diplomatima šest svjetskih sila u četvrtak, uključujući i američkog državnog tajnika Johna Kerryja, što je potpirilo nade u zatopljavanje odnosa Washingtona i Teherana.

Potom je propao pokušaj da se na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda organizira obično rukovanje američkog predsjednika Baracka Obame i iranskog predsjednika Hasana Rohanija, očitujući duboko ukorijenjeno nepovjerenje.

Rohani je za tv-postaju CNN rekao da se nije sastao s Obamom na Općoj skupštini UN-a jer dvije strane "nisu imale dovoljno vremena da stvarno koordiniraju sastanak".

Rast cijena nafte vjerojatno će ipak zakočiti povećana proizvodnja u Iraku i Libiji, te izjava saudijskog ministra nafte da je tržište dostatno opskrbljeno.

"Cijene su porasle vjerojatno zato što se razgovori s Iranom ne odvijaju baš dobro. No, kada smo nedavno dosegnuli razinu cijena od 109,50 dolara, tržište je posustalo jer iz Iraka i Libije sada dolazi više nafte a i Saudijci puno proizvode. Još nije poništen ni efekt značajnih špekulativnih kupovina", tumači Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,76 dolara, što znači da je bila 76 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙