FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 108 dolara, u fokusu Iran i SAD

Autor: mkuz
LONDON, 30. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod utjecajem ublaženih napetosti u vezi Irana i moguće blokade financiranja savezne američke vlade koji pomućuju izglede za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 83 centa, na 107,8 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 1,09 dolara i barelom se trgovalo po 101,78 dolara.

"Zbog političke nesigurnosti u SAD-u i Italiji, te očitog približavanja SAD-a i Irana prijeti opasnost daljnjeg pada cijena nafte u sljedećim danima, prema 105 dolara u Londonu i prema 100 dolara na američkom tržuštu," naveli su analitičari frankfurstkog Commerzbanka.

Američki predsjednik Barack Obama i novi iranski predsjednik Hasan Rohani razgovarali su u petak telefonom, što je najviša razina kontakta između dvije zemlje u posljednja tri desetljeća a uspostavljena je u sklopu pokušaja dvije zemlje da postignu dogovor oko iranskog nuklearnog programa.

"Obama i Rohani razgovarali su telefonom u petak navečer pa će njihov razgovor tek biti uračunat u cijene a nadovezuje se na trend poboljšanja raspoloženja u pogledu Irana", kazao je Olivier Jakob iz Petromatrix.

Izvoz iz Irana, jednog od najvećih proizvođača sirove nafte, više je nego prepolovljen u posljednjih nekoliko godina zbog uvođenja sankcija i u 2012. iznosio je oko milijun barela dnevno.

Kina, Indija, Japan i Južna Koreja uvozili su najviše iranske nafte a u prvih osam mjeseci ove godine smanjili su uvoz za čak 16 posto.

Svjetske sile trebale bi održati novi krug razgovora o iranskom nuklearnom programu sredinom listopada u Ženevi.

Odvojeno su pregovori američkih republikanaca i demokrata o proračunu ponovo zapeli u slijepoj ulici pa bi savezna uprava u ponoć, nakon 17 godina, ponovo mogla biti suočena s blokadom financiranja. Prošli je puta financiranje ograničeno samo na vojsku, policiju, sudstvo, minimalnu razinu zdravstvene zaštite i temeljni sustav mirovinske štednje 1996. godine.

Italiju pak potresa kriza vlade nakon što je čelnik desnog centra Silvio Berlusconi proteklog vikenda odlučio povući iz vlade 'svojih' pet ministara. Parlament bi u srijedu trebao glasati o povjerenju vladi Enrica Lette.

U takvom su okruženju tržišta roba i dionica oslabjela a ulagači se okreću imovini koju smatraju sigurnom, poput japanskog jena i švicarskog franka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 106,47 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjenom u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙