FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 108 dolara uoči pregovora s Iranom

Autor: mkuz
LONDON, 24. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u utorak na londonskom tržištu ispod razine od 108 dolara budući da geopolitičke napetosti popuštaju i pojavili su se novi dokazi o povećanoj opskrbi iz Libije i Iraka.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 33 centa, na 107,83 dolara, nakon što je u ponedjeljak završila trgovanje na najnižoj razini u prethodna četiri trgovinska dana. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 41 cent nižoj cijeni, od 103,18 dolara.

Znakovi mogućeg zatopljenja u odnosima Irana i Zapada prigušili su geopolitičku zabrinutost i otvorili mogućnost za pojačane isporuke iranske nafte koje su zbog sankcija smanjene za više od milijun barela dnevno.

Iran je pristao pregovarati s najvišim diplomatima šest svjetskih sila, uključujući i američkog državnog tajnika Johna Kerryja, o svom nuklearnom programu.

Američki dužnosnici također su objavili da je u ovom tjednu moguć sastanak američkog predsjednika Baracka Obame i iranskog novog predsjednika Hasana Ruhanija.

"Geopolitičke napetosti se smanjuju a proizvodnja nafte raste i ta dva čimbenika pritišću cijene nafte", rekao je analitičar IHS-a Victor Shum.

U međuvremenu je poboljšana i opskrba iz Iraka, iz naftnog polja Rumaila, nakon popravka ključnog naftovoda. Libija također postupno intenzivira proizvodnju i najavljuje otvaranje važne luke Harige, nakon višetjednih prosvjeda i blokade.

"Cijene nafte i dalje su u silaznoj putanji. Smanjene premije na rizik i povećana proizvodnja navode na zaključak da će u predstojećem razdoblju kliznuti još i više", drži Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 106,52 dolara, što znači da je bila 80 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙