FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Piloti Croatia Airlinesa Zvonko Šitum i Ivan Ivanković koji su zaslužni što je u petak navečer u zračnu luku Kloten u Zürichu sretno sletio zrakoplov Croatia Airlinesa kojemu su zakazali kotači te nitko od 60 putnika i 4 člana posade nije ozlijeđen, sinoć su pljeskom dočekani u Zračnoj luci Zagreb, a u izjavi novinarima istaknuli su da su učinili ono što rade svaki dan, odradili sve po proceduri. Pilot Zvonko Šitum istaknuo je kako su tijekom slijetanja imali indikaciju da im jedan od kotača nije izašao van i da se vrata nisu otvorila. "Odlučili smo prekinuti slijetanje iz sigurnosnih razloga, držali se procedure, kao što smo i obučeni za to. Ovaj dio kvarova koji se događaju, koji su uobičajeni odradili smo u simulatoru u travnju. Napravili smo ono što radimo svaki dan, napravili sve procedure uz pomoć kontrole leta", rekao je Šitum, dodavši kako još jednom zahvaljuje kontroli leta u Zürichu jer su odlično odradili svoj dio posla. Kopilot Ivan Ivanković, koji je prilikom nezgode razgovarao s kontrolom leta u Zürichu, rekao je kako mu je "sada malo teže govoriti nego onda". "Napravili smo ono zašto i jesmo ovdje, odradili sve procedure onako kako je trebalo, mislim da smo izvukli maksimum i da je sve završilo prilično dobro", rekao je kopilot Ivanković. Istaknuo je kako ga nije uhvatila panika, da su znali da će sletjeti, ali nisu znali kako će to izgledati. "Ne mogu reći da smo bili u panici, suradnja u kokpitu je bila na nivou", istaknuo je Ivanković. Pilot Zvonko Šitum i kopilot Ivan Ivanković pokazali su iznimnu pribranost i spretnost, što otkriva i tonski zapis kopilotova razgovora s kontrolom leta u Zürichu, a na dobro obavljenom poslu čestitala im je i tamošnja kontrola leta.

PULA - Istarski svećenik i mučenik Miroslav Bulešić jučer je proglašen blaženim na velikom euharistijskom slavlju beatifikacije sluge Božjega u pulskoj Areni, koje je predvodio Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato. Amato je tijekom svečanog čina pročitao apostolsko pismo pape Franje u kojem se kaže da Papa "posavjetovavši se sa Zborom za proglašenje svetih i apostolskom vlašću dopušta da se časni Sluga Božji Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik, revan pastir, vješt odgojitelj mladih i neustrašivi svjedok prvobitnosti Evanđelja, od sada naziva blaženikom te da se njegov blagdan slavi svake godine, 24. kolovoza kada se uzdigao na nebo". Nakon toga je otkrivena velika slika Miroslava Bulešića, postavljena pokraj oltarnog prostora, a potom su pred oltar donesene Bulešićeve relikvije te je uslijedilo njihovo kađenje. Govoreći o značaju beatifikacije, Amato je istaknuo kako je ona "svetkovina mira nad ratom, bratstva nad podjelama, oprosta nad mržnjom, te božanske ljubavi nad ljudskom zlobom". "Bulešić nosi poruku mira i bratstva kojom nam želi reći: 'Ja jesam ubijen, ali nemojte se više ubijati'. U tom smislu Bulešić je narodni heroj, a ne samo heroj Crkve, jer je doista pokazao kako treba živjeti dobrotu", zaključio je Amato. U Areni su se okupili svi hrvatski biskupi i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva, a doputovalo je i oko 17.000 hodočasnika.

ZAGREB - Hrvatski laburisti zasad ne podržavaju najavljene ustavne promjene, no konačnu odluku o tome tek će donijeti tijekom saborske rasprave, izjavio je jučer predsjednik stranke Dragutin Lesar. U vezi s najavljenim promjenama Ustava u dijelu nezastarijevanja teških ubojstava, Hrvatski laburisti suzdržani su iz straha da se opet ne onemogući izručivanje Josipa Perkovića Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga, rekao je Lesar gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. "Bojimo se manevra da vladajući ustavnim promjenama žele omogućiti da slučaj Perković ide pred hrvatsko pravosuđe te da se time, po zakonu, izbjegnu osnove za njegovo izručivanje Njemačkoj", izjavio je. "Postoji mogućnost da ustavne promjene budu nova zamka u koju se uvlači hrvatski parlament", upozorio je Lesar. Podsjeća i kako vladajući nisu imali sluha na inicijativu laburista da se ustavnim promjenama referendumska regulativa uskladi s Ustavom.

VARIVODE - U selima Varivode i Gošići u zaleđu Skradina jučer je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) obilježena 18. obljetnica stradanja 16 civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni neposredno nakon Domovinskog rata, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac upitao je kada će biti kažnjeni odgovorni za te zločine. Aktivisti civilnih organizacija, zajedno s obiteljima stradalih, u Varivodama su danas održali počast za pokojnike, a potom su posadili devet čempresa u spomen na devetoro ubijenih mještana. Počast za ubijene održana je potom i u selu Gošići, gdje je za sedmoricu ubijenih mještana otkriveno spomen-obilježje. Na komemoraciji u Gošićima istaknuto je kako je 27. kolovoza 1995., nekoliko tjedana nakon Oluje, ubijeno sedmero starijih osoba. Zločin u Varivodama dogodio se gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., kada je ubijeno devet seljana. Niti za jedan od ta dva slučaja do danas nitko nije odgovarao. Pupovac je zatražio da hrvatskih vlasti odgovore kada će biti kažnjeni krivci za zločine, kao i oni koji su ih poticali. Kada su u Haagu oslobođeni hrvatski generali, kazao je Pupovac, moglo se čuti da će počinitelji biti kažnjeni. No, kazna ne stiže.

ZAGREB - Maestralni "Ratni rekvijem" britanskog skladatelja Benjamina Brittena sinoć je na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u povodu 40. obljetnice te kuće po prvi put u modernoj povijesti ujedinio glazbene umjetnike Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, u potresnoj i prekrasnoj izvedbi Brittenove pacifističke poruke svijetu. Publiku je pozdravio ravnatelj Lisinskoga Dražen Siriščević, koji je glazbenicima zahvalio što su se ujedinili na pozornici "kuće koja već 40 godina gradi mostove i slavi ljubav". "Oni su se večeras, po prvi put na ovoj pozornici, okupili kako bi svi zajedno digli glas protiv nasilja i rata, u misi za mir", kazao je Siriščević. U Lisinskome je sinoć pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića zajedno nastupilo više od 300 ljudi. Zagrebačka filharmonija, Komorni orkestar Sarajevske filharmonije – kojim je dirigirala Samra Gulamović - te zborovi Radiotelevizije Srbije, Opere narodnog pozorišta u Sarajevu i Slovenski komorni zbor (pomiješani u jedan), u pratnji Djevojačkog zbora Zvjezdice i solista Anete Ilić (Srbija), Amira Saračevića (BiH) i Ljubomira Puškarića (Hrvatska), dupkom su ispunili pozornicu Velike dvorane Lisinskoga. Izvedbu zborova i orkestara publika je nagradila snažnim aplauzom, burno pozdravivši svaki od ansambala posebno.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙