FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

VUKOVAR - Svečanu proslavu 22. obljetnice osnutka legendarne 204. vukovarske brigade, koja je danas održana u Vukovaru, obilježili su, nakon više od deset godina, nazočnost sva tri zapovjednika obrane grada Tomislava Merčepa, Mile Dedakovića-Jastreba i Branka Borkovića-Mladog Jastreba, ali je službeni protokol bojkotirao dio članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, misom za poginule u Crkvi sv. Filipa i Jakova te nastavljeno svečanom akademijom u „Hrvatskom domu“ na kojoj je, čestitajući obljetnicu osnutka brigade kao Vukovarac, pripadnik brigade i ministar branitelja Predrag Matić izrazio žaljenje zbog poluprazne dvorane. Istaknuo je da se s ponosom obilježava obljetnica 204. vukovarske brigade koja možda nije bila najbrojnija, najsnažnija i najopremljenija u Hrvatskoj vojsci, ali je „najpoznatija i najčasnija“. Izrazio je zadovoljstvom što su na proslavi sva tri zapovjednika obrane grada čime Vukovarci ponovno pokazuju da ne zaboravljaju što se događalo 1991. godine. Pozvavši da jedinstvo, Matić je pozvao i tri zapovjednika da djeluju na suborce i okupe ih u zajedništvu i jedinstvu. Izrazio je žaljenje zbog „događaja u Vukovaru u posljednjih dvadesetak dana“ te naglasio da se nalazi „između čekića i nakovnja, između srca i zakona“. „Traže moju ostavku no to smatram dijelom političkog folklora, jer kada bi moja ostavka pridonijela rješavanju situacije u Vukovaru, ja bih odmah otišao“, rekao je ministar Matić dodavši da će po rješavanju stanja u Vukovaru biti i razvidno tko je i koliko tome doprinio. U telefonskoj izjavi Hini član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić potvrdio je da je, prema ranijoj i u javnosti objavljenoj odluci, dio članova Stožera bojkotirao službeni (državni) protokol obilježavanja 22. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade te dodao da će Stožer polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata 24. rujna obilježiti obljetnicu osnutka brigade“. Zapovjed za osnivanje 204. brigade izdana je 25. rujna 1991., a početkom listopada formirana je od 1.800 pripadnika. Tijekom rata, po podatcima Udruge vukovarskih branitelja „Vukovar 91“, kroz nju je prošlo 5.493 pripadnika. Poginulo je i ubijeno 923 pripadnika brigade, ranjeno 760, a u logore odvedeno oko 1.700 pripadnika brigade.

ZAGREB - U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je danas vijenac na zagrebačkome Općinskom građanskom sudu na kojemu su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, poručivši tom prigodom da se o obiteljskom nasilju ne smije šutjeti. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke u brakorazvodnoj parnici Gordane Oraškić, čiji je suprug Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu prije 14 godina ubio sutkinju, odvjetnicu i svoju suprugu, a sudsku službenicu teško je ranio. Minutom šutnje odana je počast ubijenima i zapaljene su svijeće ispred sudnice gdje se tada dogodio zločin, a koja je danas pretvorena u spomen-sobu. Iako statistike govore o smanjenju broja obiteljskog nasilja, Opačić upozorava da još postoje žene i djeca koji trpe nasilje u svojim domovima. Cilj joj je, kaže, pokrenuti zakonske mehanizme kako bi se udaljilo zlostavljača, umjesto sadašnje prakse da se žene i djecu smješta u skloništa. "Oko sedam milijuna kuna koje sada trošimo na skloništa za žene i djecu, za koju godinu mogli bismo utrošiti u psiho-socijalni tretman zlostavljača kojega bi udaljili iz obitelji, a žene i djecu ostavili u njihovom domu", rekla je ministrica. Istaknula je i važnost uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, posebno njegova modula o nenasilnom rješavanju sukoba kako bi se djecu od najranije dobi učilo da probleme "ne rješavaju šakama, već razgovorom". Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin također je istaknuo važnost nulte tolerancije prema nasilju.

ZAGREB - Za pokušaj ubojstva zagrebačka policija osumnjičila je 40-godišnjakinju koja je nakon svađe nožem lakše ozlijedila 39-godišnjaka u stanu na Medveščaku, izvijestila je danas zagrebačka Policijska uprava. Osumnjičena se jučer oko 2,30 sati, prvo verbalno, a potom i fizički sukobila s 39-godišnjakom kojega je ozlijedila nožem. Liječnička pomoć pružena mu je u stanu, u kojemu se i dogodio sukob, a utvrđene su samo lakše ozljede. Nakon kriminalističkog istraživanja 40-godišnjakinja je predana pritvorskom nadzorniku, dok je nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena kaznena prijava, navodi policija.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙