FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Novome Sadu održana prosvjedna "šetnja za Vojvodinu"

Autor: jsta
NOVI SAD, 5. listopada 2013. (Hina) - Oko 200 građana sudjelovalo je u subotu u Novome Sadu u prosvjednoj „šetnji za Vojvodinu“ u povodu 25 godina od „jogurt revolucije“, kojom su pristaše Slobodana Miloševića srušili institucije vojvođanske autonomije.

Antibirokratska ili “jogurt” revolucija je događaj kojom je 1988. srušeno rukovodstvo pokrajine Vojvodine, nakon masovnih srpskih nacionalističkih prosvjeda u Novom Sadu, poslije čega su na rukovodeća mjesta postavljeni kadrovi Slobodana Miloševića.

„Ovom šetnjom željeli smo obilježiti početak razdoblja koji traje već 25 godine, a koji je bio poguban za Vojvodinu“, kazali su predstavnici organizatora ove manifestacije, Vojvođanske partije, Vojvođanskog kluba, Saveza antifašista Vojvodine i Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji, prenijela je agencija Beta.

Građani su se okupili točno u podne na Trgu slobode, a potom su prošetali do sjedište pokrajinske vlast - Banovine, gdje su zapalili svijeće i ostavili nekoliko jogurta ispred zgrade vlade Vojvodine.

„Šutjeli smo prije četvrt stoljeća, kada su drugi odlučivali u naše ime. Zato danas ne smijemo šutjeti. Obveza naših generacija je da zaustavimo propadanje, pljačku, rasprodaju i ponižavanje Vojvodine, koja je danas predmet raznih manipulacija i trgovina“, istaknuli su organizatori.

Predstavnik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić kazao je da je „jogurt revolucija” Vojvodini donijela civilizacijsko i ekonomsko uništenje, jer je godinama iz nje pljačkan novac koji je korišten za financiranje ratova Slobodana Miloševića.

Dodao je da Vojvodina treba biti republika u sklopu federalne Srbije, što je prema njegovim riječima „najlakši put ka Europskoj uniji”.

Građani su nosili zastave Vojvodine, transparente „Vojvodina republika“, stranačka obilježja Vojvođanske partije i puhali su u pištaljke.

Skup je osiguravala policija, a incidenata nije bilo.

Pitanje autonomije nadležnosti i uopće statusa Vojvodine ponovno je otvoreno odlukom Ustavnog suda Srbije u srpnju 2012., koji je poslije dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu, osporio mnoge dotadašnje nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

Od tada traju napadi na autonomiju Vojvodine i polemike između republičke, koju vodi SNS, i pokrajinske vlasti, koju još uvijek drži Demokratska stranka (DS).

(Hina) xjsta ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙