FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izabrano novo vodstvo Hrvatskog akademskog društva u Vojvodini

Autor: jsta
SUBOTICA, 15. rujna 2013. (Hina) - Članovi jedine udruge hrvatskih intelektualaca u Vojvodini i Srbiji, Hrvatskog akademskog društva (HAD) izabrali su u nedjelju novoga predsjednika Matu Groznicu jednog od najaktivnijih pripadnika vojvođanskih Hrvata.

"Zalagat ću se da HAD ostane intelektualno jezgro Hrvata u Vojvodini, zadržavanjem dosadašnjega članstva, ali prije svega privlačenjem novih, mladih, fakultetski obrazovanih pripadnka naše zajednice", poručio je u svojemu nastupnom govoru novi predsjednik Groznica, diplomirani inženjer prometa iz srijemskoga mjesta Golubinci.

Njegovu kandidaturu, na godišnjoj izbornoj skupštini HAD-a podržalo je 30-tak okupljenih na skupu u Subotici, koji su prije toga na dosadašnjem radu zahvalili prethodnom predsjedniku Slavenu Bačiću, aktualnom čelniku Hrvatskog nacionalnoga vijeća.

HAD je utemeljen 1998. kao udruga koja će okupljati zaslužne i fakultetski obrazovane pripadnike hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji, s ciljem da svojim znanjem i stručnošću pomognu očuvanje identiteta Hrvata u toj zemlji.

HAD je najpoznatji po svojim nakladničkim pothvatima, među kojima je najvrjedniji izdavanje Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca, svojevrsne enciklopedije vojvođanskih Hrvata.

Ova akademska udruga ima oko 90 aktivnih članova, od kojih su mnogi na rukovodećim pozicijama hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

(Hina) xjs ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙