FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodstvo vojvođanskih Hrvata za dvojezične ploče u Vukovaru

Autor: jsta
SUBOTICA, 5. rujna 2013. (Hina) - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić podržao je stajalište hrvatske vlade po pitanju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, prenio je u četvrtak program na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

„Rješenje se može i mora naći, ali stav Hrvatske, kao što se i moglo čuti je jasan: propisi se moraju poštivati. Mogućnost da ovo što se dogodilo izazove nekakve reperkusije po hrvatsku zajednicu u Srbiji treba gledati kroz istu prizmu - propisi se moraju poštivati pa makar to državi katkada bilo i nelagodno", rekao je Kuntić.

On je dodao kako su „uostalom, u područjima gdje većinom živi srpska manjina, sve ploče dvojezične. Prije svega, u selima uz Dunav, Dalj, Borovo, Beli Manastir i tako dalje. Dakle, ćirilično pismo u Hrvatskoj ima svoje mjesto, ali je problem u Vukovaru, koji je veoma stradao u prošlom ratu".

"Mislim da je ovome slučaju dana prevelika dimenzija, a i prosvjed onih koji se protive ćirilici ne čine većinom Vukovarci, već su organizirano došli iz drugih mjesta“, smatra Kuntić.

U Vukovaru od ponedjeljka traju prosvjedi protivnika postavljanja ploča s ćiriličnim natpisom naziva državnih institucija.

(Hina) xjsta ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙