FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako nije sretan zbog svega što se događa u slučaju Ina-MOL te pozvao ministre da se suzdrže od komentara, jer je u tijeku postupak protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, na što Vlada ne može utjecati. "Sve što se događa u odnosima s MOL-om ne shvaćam kao ratno stanje. Tako nećemo komunicirati. Mađarsku vladu donekle mogu razumijeti, ali od sebe i vas svih tražim maksimalnu suzdržanost i bez komentara u javnosti. Ako itko to treba komentirati, onda smo to ja i šef pregovaračkog tima (Ivan) Vrdoljak", rekao je Milanović osvrćući se na početku sjednice Vlade na slučaj Ina-MOL. Komentara, kazao je, za sada neće biti "jer se radi o kaznenom postupku koji je začet i pokrenut puno prije dolaska ove Vlade u Banske dvore". "Ali i da nije, opet ne bismo mogli utjecati. Čak i da je star pola godine", rekao je Milanović, dodajući kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) neovisno po Ustavu i u stvarnosti. Naglasio je kako i MOL i Vlada imaju određene ugovorne obveze jedni prema drugima i zatražio da se zbog toga "važe svaka riječ". "Nadam se da je poruka jasna javnosti i mađarskoj vladi. Hrvatska Vlada s ovim nema ništa, a kako ćemo i pod kojim okolnostima nastaviti razgovore s MOL-om dogovorit ćemo se", kazao je. Na slučaj Ina-MOL Milanović se osvrnuo i u nastavku sjednice kazavši kako se u diplomaciji ne govori o prijateljima i neprijateljima, ali i da je "ako je netko bio istaknuti pomagatelj Hrvatskoj u zadnjih 20 godina, onda to bila Mađarska". Suradnja je s Mađarskom bila uvijek dobra, i vjerujem da se tu neće ništa promijeniti, rekao je Milanović.

TUHELJSKE TOPLICE - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas kako je, ako se mađarska vlada odluči na prodaju dionica Ine koje su u vlasništvu MOL-a, na Vladi RH da s novim partnerom uredi odnose na fer, pravedan i za državu dobar način. "Ukoliko se mađarska vlada odluči na prodaju dionica Ine, na našoj je vladi da s novim partnerom uredi odnose na jedan fer, pravedan, i za Hrvatsku dobar način", rekao je Josipović kojega su novinari u Tuheljskim Toplicama, gdje je otvorio konferenciju Croenergy 2013, upitali za najave mađarske vlade o mogućoj prodaji Ininih dionica te poziciju hrvatske strane. Predsjednik je istaknuo da ne stoje pojedini prigovori da hrvatska strana vrši pritisak na pravosuđe, naglašavajući da ni Vlada ni predsjednik, ali ni itko drugi, ne može i ne želi utjecati na pravosuđe koje je neovisno, koje svoj posao obavlja posve samostalno, onako kako misli da je najbolje. Josipović je mišljenja da je hrvatska vlada u dobroj vjeri započela pregovora s mađarskim partnerom i da ih je spremna u tom duhu i završiti.

ZAGREB - Nakon napisa da su bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić i bivši direktor 'Đure Đakovića' Bartol Jerković osumnjičeni za primanje mita od menadžera Patrie za svoj angažman u nabavi vojnih vozila 2007., hrvatsko tužiteljstvo izvijestilo je da je u tijeku donošenje "državnoodvjetničke odluke" prije koje "neće davati informacije o tijeku postupanja". "Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), a slijedom toga ni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kao nadležno državno odvjetništvo, neće davati informacije iz tijeka postupanja, sukladno odredbi o tajnosti iz ugovora o Zajedničkom istražnom timu. O državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena", objavilo je državno odvjetništvo na službenim internetskim stranicama. U DORH-u podsjećaju da su ugovor o zajedničkoj istrazi s tužiteljstvima Finske i Austrije potpisali još u lipnju 2010. Tjednik Globus koji je objavio da su Mesić i Jerković osumnjičeni u slučaju Patria prenio je i izjavu finskog državnog odvjetnika Juke Rappea da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, nego da je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva. Bivši predsjednik Mesić jučer je ocijenio kako su napisi da je osumnjičenik u aferi Patria u ulozi proizvodnje kaosa iza kojeg stoji obavještajno podzemlje.

ZAGREB - Prijedlogom zakona o udrugama, upućenim s današnje sjednice u saborsku proceduru, Vlada želi spriječiti moguće zloporabe, odnosno onemogućiti one koji udruge zloupotrebljavaju za svoje poslovne potrebe. Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako će primarni nadzor nad djelovanjem udruga imati njihovi članovi, odnosno tijela udruga, ali se uvodi nadležnost Ministarstva financija za financijsko poslovanje udruga. "To je područje dosad bilo nepokriveno", rekao je Bauk. Vlada je Saboru uputila i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojima želi onemogućiti pokušaje zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti. Dopunama se uspostavlja i učinkovitiji nadzor i kontrola korištenja prava iz mirovinskog osiguranja i na mirovinsko osiguranje, te isplate svih mirovinskih primanja. Saboru su upućene i izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima se predlaže da i obrtnici mogu primati novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, pod uvjetom da je do prestanka obavljanja te djelatnosti došlo zbog opravdanih razloga. Predlaže se i ukidanje obveznog javljanja nezaposlenih Hrvatskome zavodu za zapošljavanje te uvodi kategorija stalnog sezonca za zaposlene u turizmu, a koji su dosad, po završetku sezone, brisani iz radnog odnosa i prijavljivani na Zavod.

ZAGREB - Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je usvojila stajalište za Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA) koje će se održati 7. i 8. listopada 2013., priopćila je Vlada. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor. Također, prihvaćeno je Izvješće o prijedlogu stajališta za Vijeće za opće poslove (GAC).

ZAGREB - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš jutros je u Hrvatskom saboru predstavila novi zakon o gradnji i istaknula kako se želi postići da sve što se u prostoru gradi bude u skladu s prostornim planom te da i ono što u prostoru imamo, izgledom i kvalitetom budu sukladne EU propisima. Novim zakonom, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju, skratit će se postupak pribavljanja dokumentacije za gradnju, a dosadašnju lokacijsku i građevinsku dozvolu zamijenit će samo građevinska dozvola. Izdavat će se na temelju minimalne dokumentacije, vrijedit će tri godine u kojem će roku morati započeti gradnja. Vlasnicima novih objekata zakonom se nameće obveza uređenja fasade i okoliša u razdoblju od pet godina za obiteljske kuće, te do deset godina za velike zgrade, a prekorače li te rokove, prijeti im kazna od tri tisuće kuna za svaki mjesec prekoračenja.

PULA - Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas da će Istarska županija u samoupravnom djelokrugu nakon nove teritorijalne podjele Hrvatske ostati i imati veću autonomiju, ali da nikakva subregija ne dolazi u obzir. "Ruka se osušila onome koji bi glasao za ukidanje Istarske županije u svom samoupravnom djelokrugu", poručio je Kajin na konferenciji za novinare u Puli komentirajući zamisao o novoj regionalnoj podjeli države po kojoj bi se "Istra ujedinila s Kvarnerom i Likom". "Istarska županija će u samoupravnom djelokrugu ostati, i oko toga nema spora, te će imati čak i veću autonomiju i veće ovlasti no što ima danas. Nikakva subregija ne dolazi u obzir", rekao je Kajin dodavši kako u takvim okolnostima županijski i gradski proračuni "ne smiju biti stranačke samoposluge".

ZAGREB - Kandidat za predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predložio je danas svojim protukandidatima i stranci da se 20. listopada, usporedo s izborom za predsjednika zagrebačkog SDP-a, održi i referendum članstva o privatizaciji Čistoće. Ocijenio je da će nakon referenduma u zagrebačkom SDP-u građani Zagreba imati jasnu poruku skoro 7.000 SDP-ovih članova, a nakon toga bi zastupnici SDP-a u Gradskoj skupštini trebali zatražiti referendum svih Zagrepčana, slično kao u Beču, na kojem bi se građani izjašnjavali žele li privatizaciju Čistoće. Maras je na konferenciji za novinare na temu "Zagreb ne smije postati Napoli" ocijenio kako je počela "rasprodaja Zagreba kroz prodaju i privatizaciju gradskih komunalnih tvrtki", te poručio da SDP nije za to. Najavio je da će se, ako bude izabran za šefa zagrebačkog SDP-a, aktivno suprotstaviti politici koju promovira zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je dvojicu mladića koje sumnjiči da su u manje od godinu dana opljačkali sedam poslovnica za otkup plemenitih metala i jednu trgovinu te kriminalom "zaradili" 30-ak tisuća kuna. Od listopada prošle do rujna ove godine dvojica Zagrepčana starih 20 i 26 godina počinili su ukupno osam razbojništava na području zagrebačkih naselja Centar, Medveščak, Črnomerec i Trešnjevka, izvijestila je policija. U razbojničke akcije najčešće su išli maskirani kacigama, šalovima ili sunčanim naočalama. No, ponekad su i nemaskirani ulazili u poslovnice za otkup plemenitih metala gdje su uz prijetnju noža, plastičnog pištolja ili uz uporabu spreja suzavca od djelatnika uzimali novac i zlatni nakit..

SPLIT - U povodu 120. obljetnice postojanja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu održat će se Dani Ive Tijardovića koji počinju večeras izvedbom operete "Spli'ski akvarel". Uprizorenje ove Tijardovićeve operete na scenu splitskog HNK-a 2008. godine postavio je redatelj Krešimir Dolenčić, a večerašnjom izvedbom ravnat će maestro Domeniko Briški. U glavnim ulogama nastupit će Ratomir Kliškić, Tajana Jovanović, Božena Svalina i Vladimir Garić. U sklopu trodnevne manifestacije Dani Ive Tijardovića, kojima ujedno počinje i sezona splitskog HNK, u petak navečer bit će premijerno predstavljen dokumentarno-igrani serijal Hrvatske radiotelevizije "Tijardović" u režiji Željka Rogošića. Dani Ive Tijardovića završavaju u subotu predstavljanjem knjige "Nepoznati Tijardović" Duška Kečkemeta.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙