FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović sutra će pred Hrvatskim saborom podnijeti godišnje izvješće Vlade, koje je novina u odnosima Sabora i Vlade, a premijer bi zastupnike trebao usmeno izvijestiti o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu te o aktivnostima Vlade. Njegov govor ne bi trebao biti duži od sat vremena, a o izvješću će raspravljati samo klubovi zastupnika, odnosno njihovi predstavnici čije rasprave moraju "stati" u 20 minuta. Replike na premijerov govor nisu dopuštene. Nakon što se zaključi rasprava, premijer će imati pravo i na završno izlaganje koje će moći trajati najdulje 20 minuta. Izvješće i rasprava Saboru mogu biti podloga za donošenje akata kojima će obvezati Vladu na poduzimanje određenih radnji.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 18,4 posto, što je blago smanjenje, za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, za koji je ta stopa iznosila 18,5 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Kolovoz je tako šesti mjesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja u zapošljavanju. No, na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, stopa registrirane nezaposlenosti za isti ovogodišnji mjesec viša je za 0,7 postotnih bodova. Krajem kolovoza ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 313.675 nezaposlenih osoba. Trenutni broj nezaposlenih, po dnevnim podacima koje objavljuje HZZ na svojim mrežnim stranicama, iznosi nešto više od 318 tisuća.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj je iznosila 5.504 kune, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na mjesec prije to je povećanje prosječne neto plaće za 18 kuna ili nominalno za 0,3 posto. Na godišnjoj razini pak prosječna je neto plaća za srpanj bila za veća za 80 kuna ili nominalno za 1,5 posto u odnosu zna isti mjesec prošle godine.

ZAGREB - U požeškom prigradskom naselju Novom Selu noćas je hicima iz vatrenog oružja teško ranjen 32-godišnji nogometaš NK Požega Dario Darmopil koji je operiran u požeškoj bolnici i u stabilnom je stanju. Požeška policija osim godina muškarca "s područja Požege" ne navodi druge pojedinosti teškog ranjavanja do kojeg je došlo noćas nešto poslije 2 sata, jer je očevid u tijeku. Tajnik NK Požega Jurica Bešlić potvrdio je Hini da je ranjen njihov nogometaš i oružar Dario Darmopil, a pojedini mediji navode da ga je ranio otac njegovog prijatelja, kod kojeg su došli nakon slavlja. U požeškoj bolnici doznaje se da je ranjeni nogometaš smješten u jedinici intenzivnog liječenja. "Radi se o teškim tjelesnim ozljedama i muškarac se liječi u intenzivnoj. Stanje mu je stabilno, a ozljede su vrlo ozbiljne i zahtijevaju liječenje", rekao je Hini liječnik Dario Švajda s jedinice intenzivnog liječenja.

ZAGREB - Financijski vještaci Mirta Tomljanović i Zrinko Ručević danas su ispitani kao posljednji svjedoci na suđenju bivšem predsjedniku vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci u slučaju Fimi media, a idući tjedan optuženici bi trebali početi iznositi svoje obrane. Sutkinja Ivana Čalić izvijestila je da će se obrane iznositi od ponedjeljka, a prvi na redu je Sanader, nepravomoćni osuđenik za ratno profiterstvo, kojega tužiteljstvo tereti u više korupcijskih afera. Na današnjoj raspravi sutkinja je odbila prijedloge odvjetnika HDZ-a da se provedu dodatna knjigovodstveno-financijska vještačenja, ali i Sanaderove obrane da se ispitaju svjedoci koji bi nanovo procijenili njegove zaplijenjene umjetnine. Obrana tvrdi da ne stoji procjena povjesničara umjetnosti Igora Zidića kako umjetnine imaju univerzalnu vrijednost. "Nemoguće je da neka slika jednako vrijedi danas kao i osamdesetih kada je kupljena", kazao je Sanader, no sutkinja Čalić odbila je njegov zahtjev da se to unese u sudski zapisnik.

ZAGREB - Nakon duge borbe s Alzheimerovom bolesti i teškom upalom pluća, koja mu je dodatno zakomplicirala zdravstveno stanje, noćas je u zagrebačkoj bolnici Rebbro u 76. godini umro proslavljeni hrvatski nogometaš, trener i bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković. Nogometnu karijeru počeo je u Iskri u rodnom Bugojnu, a igrao je za Čelik iz Zenice, zagrebački Dinamo i bečki klub Wiener Sport Club. Za reprezentaciju Jugoslavije kao nogometaš Dinama odigrao je 16 utakmica, a na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1962. u Čileu bio je izabran u najbolju momčad. Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu. Bio je trener nogometaša Dinama, Zagreba i Hajduka te bečkog Rapida, belgijskog Standarda iz Liegea i francuske OGC Nice. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije bio je od 1993. do 1994. Kao sportski djelatnik u HNS-u dosegao je najviše. Najprije je 1994. godine izabran za potpredsjednika HNS-a sa zadaćom nadzora tehničkog razvoja, a zatim 1996. za člana Komisije UEFE za tehnički razvoj. Godine 1998. dolazi na čelo HNS-a i tu je dužnost obnašao do srpnja 2012. Za svoj rad u nogometu dobio je brojne nagrade i priznanja. Datum posljednjeg ispraćaja Vlatka Markovića bit će naknadno objavljen.

ZAGREB - Film "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića, snažna priča o svakodnevnom životu u slomljenom društvu u Mostaru i "svijetu u kojem koegzistiraju paranoja, komedija i drama", premijerno će se prikazati večeras i pred zagrebačkom publikom, u Cinestaru Branimir Centra. Priča je to o katoliku Slavku, glumi ga jedan od vodećih glumaca regije Bogdan Diklić, kojemu umire stari prijatelj musliman i osjeća se dužnim otići na sprovod, no u podijeljenom gradu to mu može uzrokovati mnoge probleme, sa susjedima ili čak mjesnim političkim moćnicima. Ako ne ode, supruga, koju glumi prvakinja sarajevske Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Nada Đurevska, smatrat će ga kukavicom, ožalošćena obitelj nikad mu neće oprostiti, a on neće moći oprostiti sam sebi. Film u Zagreb dolazi nakon svjetske premijere u veljači ove godine na filmskom festivalu u Berlinu, osvojenih sedam Zlatnih Arena u Puli, Oktavijana Hrvatskog društva filmskih kritičara, nagrade Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA, nagrade Bauer za nabolji film u regiji Motovun Film Festivala te Srca Sarajeva za najbolju mušku ulogu i Specijalne nagrade žirija na Sarajevskom film festivalu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙