FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je jučer kako nema nikakvih promjena u odnosu na dosadašnje stavove vezane uz Zakon o pravosudnoj suradnji o kaznenim stvarima s članicama Europske unije (EU). "Sve što smo govorili do sada stoji i dalje i nema nikakva promjena u odnosu na naše dosadašnje stavove" rekao je Miljenić u Hrvatskom saboru upitan za komentar vijesti da Europska komisija pokreće mjere pojačanog nadzora i zamrzavanja novca zbog nepoštivanja propisa o europskome uhidbenom nalogu. Ustvrdio je i kako nikakve sankcije još nisu došle. "Pokrenut je mehanizam sukladno članku 39. i on će trajat barem do 4. listopada", rekao je Miljenić.

ZAGREB - Prva Učionica budućnosti, otvorena sinoć u IX. gimnaziji u Zagrebu, prva je takva učionica u nekoj srednjoj školi u Hrvatskoj, i druga u hrvatskome školskom sustavu, budući da je prvoga dana ove školske godine u Osnovnoj školi Kamešnica u Otoku otvorena prva takva učionica u Hrvatskoj, koja je video linkom sudjelovala i u večerašnjoj svečanosti. Da Učionice budućnosti doista ne poznaju granice pokazala je profesorica u IX. gimnaziji Arjana Blažić, inicijatorica Učionice budućnosti, i pomoću moderne tehnologije razmijenila iskustva s kolegicama u Južnoafričkoj Republici, Portugalu i Italiji, a pokušala je to učiniti i s kolegicom iz Brazila. U tome joj je asistirala i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić. Ravnateljicu IX. gimnazije Sveu Bielen raduje što je baš njihova gimnazija prva u hrvatskome srednjoškolskom sustavu koja ima Učionicu budućnosti. Za to je zahvalila nastavnicima koji su, istaknula je, predani tome poslu i uporni u stjecanju za to potrebnih znanja. Profesorica matematike i informatike Sonja Lušić Radošević i nekoliko učenika pokazali su kako u praksi funkcionira Učionica budućnosti opremljena nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom. Pedagoški savjetnik projekta Učionice budućnosti iz Europske komisije Bart Verswijvel istaknuo je kako je teško u vrijeme ekonomske krize otvoriti tako lijepu učionicu u kojoj će, uvjeren je, na najbolji način surađivati moderna tehnologija i kreativnost onih koji ju koriste. Verswijvel se nada da će u Hrvatskoj biti otvoreno još puno takvih učionica.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sinoć je na središnjem skupu "Zajedno smo Zagreb" u hotelu International istaknuo da mu je srce puno što su ga došli podržati brojni stranački kolege te poručio da ne sumnja u pobjedu 20. listopada i novi, jači i bolji zagrebački SDP. Poručio je da će nakon što ujedini SDP i on bude jedinstven, voditi ga u pobjedu za gradonačelničke izbore 2017. godine. Maras je kazao kako neće biti predsjednik dijela zagrebačke organizacije ili samo nekim članovima, nego predsjednik koji će povezivati i jačati cijelu gradsku organizaciju. Istaknuo je da je u okviru svoga programa izabrao pet stvari koje su mu bitne i koje simboliziraju SNAGU, a to su Socijaldemokracija, Napredak, Antifašizam, Grad Zagreb i Aktivnost. "Moramo napraviti nešto u ovom gradu jer smo vidjeli da dosada nije išlo dobro. Ali ne želim da umjesto mene priču vode neki drugi. Meni ne mora nitko govoriti da sam najbolji, najljepši i najspremniji kandidat, pogotovo to ne moraju raditi kolege ministri koji su me došli ovdje podržati", istaknuo je Maras okupljenima stranačkim kolegama među kojima su bili i ministar uprave Arsen Bauk, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te nestranački ministar branitelja Predrag Matić za kojega je Maras rekao da će ga, kad pobijedi na izborima za predsjednika zagrebačkog SDP-a, upisati u stranku.

ZAGREB - Zagrebačka policija je nakon gotovo tri godine razriješila pljačku banke u naselju Dubrava u kojoj je u prosincu 2010. ubijen zaštitar Damir Klepšec. Rezultate kriminalističkog istraživanja policija će objaviti na konferenciji za novinare danas u 10 sati, no prema pisanju medija zbog ubojstva zaštitara uhićen je 32-godišnji muškarac. Jutarnji list navodi da je riječ o Aleksandru T., uhićenom nedaleko mjesta zločina, nakon što se oko njega policijski obruč počeo stezati prije nekoliko tjedana. Krvava pljačka Volksbanke u Aveniji Dubrava 159 dogodila se 22. prosinca 2010. oko 8,20 sati kada je u poslovnicu upao naoružan muškarac i djelatnicima zaprijetio pištoljem. U pljački ga je pokušao spriječiti 49-godišnji zaštitar, no razbojnik ga je usmrtio s tri hica i pobjegao s plijenom od oko 200 tisuća kuna.

KARLOVAC - U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu sinoć je otvorena izložba slika „6. Hrvatskog triennala akvarela“, na kojem je od dvije stotine na natječaj pristiglih radova odabrano 69 slika isto toliko autora, a najboljim je proglašen akvarel „Mapa Eshilove maglice s detaljima aglomeracija Alfa, Gama, Kapa i Tau“ slikara Siniše Reberskog. Isti postav 69 slika bio je ovog ljeta izložen u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda, a karlovačka će publika moći vidjeti izložbu do 18. studenoga, jer su organizatori triennala zajednički već 15 godina Galerija Umjetnina iz Slavonskog Broda i karlovački Gradski muzej. Likovni kritičar Nikola Albaneže je kazao da na ovom triennalu ima vrlo kvalitetnih radova, koji mogu konkurirati i na međunarodnim natječajima akvarelistike.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙