FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 1. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog, doznaje se od Ravnateljstva policije. Službeni zahtjev u sjedište Interpola u Lyonu hrvatska policija uputila je danas, nakon što je jučer zaprimila zahtjev za raspisivanjem tjeralice protiv Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić popodne je odbacio prozivke saborske oporbe da će Hrvatska, unatoč ukidanju vremenskog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga, ponovno doći u sukob s Europskom komisijom, zbog činjenice da zastara umjesto fakultativnog postaje obligatornim razlogom za odbijanje izručenja. "Ništa drugo se od strane EK nije postavilo osim ovog datuma ograničenja. Nema niti jednog drugog uvjeta, ničeg drugog na stolu nije bilo. EK nikada nije postavila pitanje zastare", ustvrdio je Miljenić.

ZAGREB - Saborska oporba poručila je popodne kako ne vjeruje tvrdnjama Vlade da će ukidanje vremenskog ograničenja za primjenu europskog uhidbenog naloga dokinuti proceduru uvođenja sankcija Hrvatskoj koju je pokrenula Europska komisija. "Svaki zakon koji prati oznaka 'PZE' prati i izjava o usklađenosti, koju ste dali u lipnju za zakon koji danas mijenjate, a dajete je i sada", podsjetio je laburist Dragutin Lesar.

ZAGREB - Docentica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Anamarija Musa i HRT-ova novinarka Sandra Križanec u užem su izboru za prvu povjerenicu za informiranje, proizilazi iz mišljenja koje je danas utvrdio saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.O Musi je Odbor imao jednoglasan stav, za Križanec se izjasnilo sedam članova, suzdržani su bili HNS-ovi Boris Blažeković i Goran Beus Richemberg te SDP-ov Šime Lučin.

ZAGREB - Radna aktivnost starijeg stanovništva postat će sve važnija da bi se umirovljenicima u Hrvatskoj osigurao pristojan život s mirovinama u iznosu od 70 posto prosječne plaće, istaknuli su danas sudionici gerontološke tribine održane danas u Zagrebu povodom Međunarodnog dana starijih osoba. S prosječnom dobi od 41,5 godina, hrvatsko je stanovništvo jedno od najstarijih u svijetu, rađa nas se sve manje i živimo sve duže, što traži ozbiljne zaokrete na području radnoga zakonodavstva i tržišta rada, rekao je na tribini "Mirovinska reforma i zaštita zdravlja starijih osoba", ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

ZAGREB - Prijedlog obiteljskog zakona danas su na okruglom stolu u Hrvatskom saboru pravni stručnjaci, odvjetnici, predstavnici udruga i saborski zastupnici ocijenili preobilnim, konfuznim, nerazumljivim, da je pun fantastičnih ideja, ali se ne zna kako ih provesti. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je obrazlažući prijedlog istaknula je da je Obiteljski zakon velik i ozbiljan zakon koji uređuje specifično i osjetljivo područje - obitelji u kojemu nije lako donositi odluke.

ZAGREB - Nevladine udruge upozorile su danas u povodu Međunarodnog dana nenasilja na problem nasilja u hrvatskom društvu - od vršnjačkog i školskog preko nasilja na sportskim stadionima pa do onoga usmjerenoga prema manjinama. Individualnog, društvenog i strukturnog nasilja je bilo i još uvijek ga ima, no pitanje koje si i danas postavljamo je kako se kao društvo odnosimo prema nasilju. Koristimo li ponašanja i mehanizme koji umanjuju nasilje ili ga potpiruju i produbljuju, stoji u danas objavljenoj izjavi za javnost Centra za mirovne studije, MIRamiDA Centra, Regionalne razmjene mirovnih iskustava.

DUBROVNIK - U povodu desete obljetnice rada dubrovačkog Sveučilišta, koje pohađa 2300 studenata, na prigodnoj svečanosti rektorica Vesna Vrtiprah podsjetila je kako početak visokog obrazovanja u tom gradu počinje još za Dubrovačke Republike i vezan je uz isusovački crkveni red, a suvremeno dubrovačko obrazovanje počinje 1959. visokim obrazovanjem pomoraca. Dubrovačko Sveučilište danas proslavlja desetu obljetnicu rada pošto je Hrvatski sabor 1. listopada 2003. donio zakon o njegovu osnutku.

ZAGREB - Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja, "SVE za NJU!" danas je predstavila kampanju "SVE za NJU!, najbolju prijateljicu" u sklopu koje će biti održan niz humanitarno-edukativnih aktivnosti u listopadu, mjesecu u kojem se tradicionalno u svijetu obilježava borba protiv raka dojke. Cilj je ovogodišnje kampanje potaknuti žene da budu podrška svojim prijateljicama i da zajednički krenu na pregled, s naglaskom na žene mlađe od 50 godina koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom prevencije.

DUBROVNIK - U povodu 22. godišnjice obrane Dubrovnika od srpsko-crnogorske agresije, u samostanu svete Klare otvorena je danas izložba "Dubrovačke postrojbe u Domovinskom ratu" na kojoj se mogu vidjeti 264 ratne fotografije. Izložba je upriličena u organizaciji dubrovačkoga Centra za arhivsku građu iz Domovinskog rata i Dubrovačko-neretvanske županije, a 264 ratne fotografije izložene u 11 izložbenih paleta govore o ratnim događajima 1991. godine na dubrovačkom području.

BRELA - Pravu je sreću danas popodne imao 55-godišnji Omišanin koji je na jadranskoj magistrali u blizini Dubaca, prijevoja nedaleko od Brela, automobilom sletio u provaliju duboku 60 metara i preživio, iako ozlijeđen. U splitsko-dalmatinskoj policiji kažu da se nesreća dogodila oko 14,30 sati, kad je vozač izgubio nadzor nad opelom astrom dubrovačkih oznaka i sletio u provaliju.

DUBROVNIK - Grad Dubrovnik i Folklorni ansambl Linđo od sutra, 2. do 6. listopada, domaćin je proslave 10. obljetnice UNESCO-ove konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i Međunarodnoj mreži gradova čuvara nematerijalne baštine (ICCN) pa će se tim povodom u nedjelju na Stradunu plesati linđo koji bi trebao ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

ZAGREB - Kritičar, teatrolog, publicist i urednik Igor Mrduljaš umro je danas u Zagrebu u 68. godini nakon duge i teške bolesti. Teška bolest spriječila ga je da u lipnju ove godine i osobno primi Demetrovu nagradu za životno djelo koju mu je dodijelilo Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT).

KARLOVAC - Dva karlovačka filmska festivala mladih predstavila su ovih dana svoje pobjedničke filmove publici Međunarodnog festivala kratkog filma "Kratka forma" u Gornjem Milanovcu u Srbiji, a karlovački Kino klub pozvan je i na Međunarodni festival edukativnog filma - MICE u Valenciji, priopćio je danas Kino klub Karlovac.

KARLOVAC - Priručnik liječnice Branislave Belović iz Zavoda za javno zdravlje Murske Sobote „Što jesti kod visokog krvnog tlaka“, koji je autorica sa slovenskoga prevela na hrvatski jezik, predstavljen je danas u karlovačkoj Gradskoj knjižnici radi promicanja zdravijih životnih stilova. Karlovačka epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je predstavljajući autoricu priručnika da je primarijus Branislava Belović, rođena Međimurka, energična zagovarateljica djela dr. Andrije Štampara

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙