FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - U Ministarstvu zdravlja su nakon dva sata prekinuti kolektivni pregovori, kako bi se utvrdilo može li u pregovorima sudjelovati Hrvatski liječnički sindikat, koji je i dalje u štrajku, a nastavak pregovora zakazan je za srijedu, 2. listopada. Predsjednik sindikata liječnika Ivica Babić rekao je novinarima da je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek ultimativno zatražila isključenje njegova sindikata iz pregovora, nakon čega je ministar Rajko Ostojić odredio stanku do srijede u 10 sati. Ostojić je odredio stanku radi konzultacija, a Ministarstvu rada i mirovinskog sustava upućen je dopis sa zamolbom za razjašnjenje situacije, te se odgovor očekuje do srijede, kazao je Babić dodavši kako je ministar dobro postupio. Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je da su pregovori prekinuti prije nego što su zapravo počeli kako bi se od nadležnih institucija dobio odgovor može li Babić prisustvovati pregovorima dok je još u štrajku. Spomenka Avberšek opovrgnula je Babićevu tvrdnju da je osobno tražila njegovo isključenje iz pregovora, rekavši kako bi vrlo rado svo troje sindikalnih čelnika vidjela na pregovorima, a da bi Babić trebao "početi govoriti istinu". No, to što je Babić danas došao na pregovore, iako je još uvijek u štrajku, nazvala je dosad neviđenim presedanom na hrvatskoj sindikalnoj sceni, a presedani nisu dobri jer vode u kaos. Babić je poručio da se nada dogovoru ali štrajk neće biti gotov dok kolektivni ugovor u ime liječnika ne potpiše njihov sindikat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položili su danas na zagrebačkom groblju Mirogoj vijence i zapalili svijeće na grob pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, u povodu prve obljetnice njegove smrti. Vijence i svijeće zapalilo je i izaslanstvo SDP-a Grada Zagreba u kojem su bili Davor Bernardić, Mirando Mrsić te Gordan Maras, kao i članovi obitelji Šprem.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara uputio je Gradskom vijeću Vukovara, koje danas održava sjednicu, prijedlog za oduzimanje statusa počasne građanke Vukovara Jadranki Kosor jer je na prošloj sjednici Hrvatskog sabora odbila potpisati zahtjev za uvrštavanje točke "Vukovar mjesto posebnog pijeteta" u dnevni red saborskog zasjedanja. Stožer u prijedlogu optužuje Jadranku Kosor da je "dopustila nasilje vladajućih nad zakonom i žrtvom Vukovara, odbila sastanak svih počasnih građana kako bi pokrenuli dijalog, opstruirala sastanak Stožera sa saborskim klubom kojem pripada i odbila potpisati inicijativu za saborskom raspravom o toj tematici". U prijedlogu se također "nudi pojašnjenje" za Kosoričine grijehe, pa tako Stožer tvrdi da je ona potpredsjednica instituta IFIMES sa sjedištem u Ljubljani kojem je na čelu Budimir Lončar, počasni predsjednik je Stipe Mesić, a istaknuti član genaral JNA Blagoje Grahovac. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ Ivan Penava izjavio je Hini kako nije upoznat s tvrdnjama Stožera da je Jadranka Kosor odbila inicijativu o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta i razgovore sa Stožerom oko toga. "U to mi je teško povjerovati s obzirom na njenu povezanost s Vukovarom zbog koje je i dobila status počasne građanke Vukovara", rekao je Penava. No, ako se navodi Stožera pokažu istinitima, HDZ će podržati takav prijedlog i inicirati ga pred Gradskim vijećem, najavio je. U Pravnoj službi Gradskog vijeća doznaje se da gradskim Statutom nije predviđeno oduzimanje statusa počasnog građana, ali Gradsko vijeće može o svemu raspravljati i odlučivati, pa i o tome.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražio je danas ukidanje drugog mirovinskog stupa koji, po ocjeni sindikalaca, ruši ukupan mirovinski sustav te predstavlja težak teret za državni proračun. SUH zagovara hitno ukidanje postojećeg drugog stupa, povrat akumuliranih sredstava (54 milijarde kuna) u prvi javni mirovinski stup, te postupno uvođenje profesionalnog modela mirovinske štednje zajedničkim prinosima zaposlenih i poslodavaca, ističu u priopćenju. Kako bi se spriječio raspad ukupnog mirovinskog sustava, predsjedništvo SUH uputilo je poziv vladi na žurno ukidanje postojećeg drugog mirovinskog stupa obvezatne kapitalizirane štednje. Napominju kako je hrvatski model zapravo model Svjetske banke koji je, pod ucjenom ishođenja kredita i potpora međunarodnih financijskih institucija, prihvaćen samo u europskim bivšim socijalističkim zemljama i praktički je nepoznat Zapadnoj Europi.

ZAGREB - Izgredi koji su se dogodili za vrijeme i nakon utakmice Rijeke i Hajduka pokazuju da policija treba beskompromisno primijeniti silu protiv nogometnih huligana, poručio je danas Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a. Još je živo sjećanje na tragediju u kojoj je mladi policijski službenik ostao bez oka i oštećen mu je sluh, a sada je uz teže ozlijeđenog policijskog službenika stradalo i dijete. Zaista je teško gledati zaplašene roditelje i djecu kako razočarano napuštaju stadion, a samo su željeli bodriti svoj klub, stoji u priopćenju sindikata. Iako smo dosad zagovarali toleranciju, snošljivost i mir, očigledno takvo postupanje nije i neće donijeti željene rezultate, jer nasilje na stadionima i oko njih traži adekvatan odgovor. Policija mora primijeniti postojeće ovlasti beskompromisno i bez straha da će je se prozivati za brutalnost. Osobe koje rade nerede na stadionima jasno pokazuju koji jezik razumiju - jezik sile, i tako im treba uzvratiti, ističe sindikat.

SISAK - U vezi s ocjenom predsjednika županijskog SABA Milovana Bojčetića sa subotnje proslave 72. obljetnice prve partizanske zakletve na Čavić brdu, da je antifašizam u velikoj opasnosti od najezde desnice koju predvodi Crkva, a u tome prednjači sisački biskup Vlado Košić , reagirao je danas Biskupski ordinarijat Sisačke biskupije priopćenjem u kojem navodi da biskup u svojim istupima osuđuje sve totalitarizme i autoritativne režime. "Biskup Vlado Košić više je puta u svojim propovijedima i javnim nastupima osudio sve totalitarizme i autoritativne režime, tj. i fašizam, i nacizam i komunizam. Spomenuti citat da su partizani bili ubojice i činili zločine, sisački biskup Vlado Košić izgovorio je u Zrinu kojeg su 9. rujna 1943. uništili upravo partizani, navodi se u priopćenju. Ordinarijat s tim u vezi postavlja pitanje "kako dotični govornik nije ni spomenuo tu činjenicu, da je biskup to rekao u uništenom Zrinu, gdje su partizani ne samo srušili župnu crkva Našašća svetog Križa i sve društvene i obiteljske kuće, nego su pobili više od 200 ljudi, trećinu stanovnika Zrina." U priopćenju se navodi i to kako su partizani, pod vodstvom komunista, počinili i puno više zločina, o čemu "na žalost, govore još uvijek brojna neistražena skrivena grobišta. "Sada nam je nada EU, koja jednako tretira sve zločince pa će, premda kasno, ipak možda i komunistički zločinci morati polagati račune o svojim djelima, navodi Ordinarijat.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ustvrdio je danas na početku svoje obrane u slučaju Fimi media da je u tom "politički motiviranom postupku" prekršen niz njegovih prava te da se, da je poštivan zakon, trebao braniti sa slobode. "Da se poštivao zakon branio bih se sa slobode. Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu, a ako to već nije učinio Uskok, morao je sud jer je to po zakonu i predviđeno", kazao je Sanader. Pojasnio da je Uskok protiv njega istovremeno vodio niz istraga te da je optužnice podnosio svakih šest mjeseci do godinu dana, kako bi se stvorio dojam "velike količine kriminala". No, sutkinja Ivana Čalić prekinula je Sanadera ističući da se on nalazi u zatvoru upravo stoga jer se poštuje zakon, budući da je osuđen na 10 godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol. Sanader tvrdi da je onemogućeno pravo na slobodu kao temeljno ljudsko pravo, ali i pravo na obranu i pravično suđenje. Ponovio je da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom odvjetniku naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor, te da je sve provedeno uz pomoć medija koji su ga unaprijed osudili i pritiska na svjedoke. Kaže kako nije učinio to što mu se stavlja na teret, jer da u tom slučaju nikada ne bi podnio ostavku na najvišu političku dužnost. "Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio lagati niti bi se Bajić usudio podići šest optužnica protiv mene", kazao je Sanader ponavljajući da je iz politike otišao isključivo zbog ucjena oko granice sa Slovenijom.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙