FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

CETINJE - Hrvatske zakone i ustav treba primjenjivati, a drukčije mišljenje valja artikulirati kroz sustav, a ne kroz nasilje, komentirao je u utorak na Cetinju hrvatski predsjednik Ivo Josipović najnovije izgrede povezane s postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovaru. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem Josipović je primijetio kako "pitanje jezika ni u Crnoj Gori nije sasvim jednostavno", ali "kod nas je pitanje jezika riješeno, kroz ustav i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina". "Sve je poznato. Zakone i ustav treba primjenjivati, a oni koji misle da nešto treba mijenjati, neka artikuliraju svoja stajališta kroz redoviti sustav, a ne kroz nasilje", rekao je. Građani imaju pravo mirno prosvjedovati, dodao je i pozvao "na mir, na red".

ZAGREB - Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić koji je jučer priveden na policiju zbog izazivanja nereda tijekom prosvjeda protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru i zatim pušten na slobodu danas je, prema riječima njegova odvjetnika, "iz formalnih razloga" morao doći u Državno odvjetništvo jer ga je policajac koji je za to imao nalog ranije propustio tamo dovesti. Odvjetnik Zvonimir Hodak izjavio je Hini da je policajac koji je Josića danas prijepodne pustio na slobodu imao nalog da ga odvede u Državno odvjetništvo kako bi tamo potpisao "neke papire vezane uz postupak". No, policajac ga je umjesto toga pustio kući pa ga je druga službena osoba danas ponovno došla zatražiti da ode u Državno odvjetništvo, kazao je Hodak. Josić je priveden jučer s još pet osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela izazivanja nereda, napada na službenu osobu i oštećenja tuđe stvari. Svi privedeni su pušteni, no kasnije je član Stožera Drago Adžaga objavio da su dobili informaciju kako je Josić ponovo priveden u Državno odvjetništvo. Hodak tvrdi da se njegova branjenika tereti zbog izazivanja nereda po prekršajnom, a ne kaznenom zakonu.

VUKOVAR - Sociolog Dražen Živić iz vukovarskog ureda Instituta društvenih znanosti Ive Pilara ocijenio je kako se uzrok prosvjeda i nemira koji od jučer traju u Vukovaru zbog postavljanja tabli s dvojezičnim natpisima na javnim ustanovama krije u činjenici da Vukovarci koji su stradali u agresiji na Vukovar 1991., još uvijek nisu doživjeli pravdu niti zadovoljštinu za ono kroz što su prošli. Prema njegovim riječima, vukovarski prosvjedi i nemiri zbog pokušaja uvođenja ćirilice samo su dio puno dubljeg nemira koji godinama vlada među Vukovarcima zbog činjenice da njihova žrtva nije doživjela nužnu zadovoljštinu već je sve ostalo na simboličnim gestama mira i tolerancije, a da pravda, sa stajališta žrtava, nije zadovoljena. "Proces mirne reintegracije nije dovršen, i to je, čini mi se ključni problem. Uvijek smo se zadovoljavali terminima 'mir' i 'toleranacija' bez da se ikada pokušalo dublje prodrijeti u međuljudske i međunacionalne odnose u Vukovaru. Sve je nažalost u Vukovaru stalo 15. siječnja 1998., kada je označen završetak procesa mirne reintegracije i s tim datum kao da su zacementirani svi odnosi među Vukovarcima iako je posla za završiti bilo još puno", rekao je za Hinu Žigić. Kazao je kako su se i nakon završetka procesa mirne reintegracije mogle i dalje provoditi istrage o ratnim zločinima, kažnjavati zločince, raditi na otkrivanju istine, ali je očito nekome bilo u interesu da se s tim procesima zastane ili se bitno uspore i razvodne. Ocijenio je kako se ni u jučerašnjem priopćenju Vlade ne vidi prijeko potrebno razumjevanje za probleme Vukovaraca.

VUKOVAR - Voditelj pravnih poslova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vladimir Iljkić izjavio je danas za beogradsku televiziju B92 da izravni stradalnici Domovinskoga rata, s osobnim iskustvom stradanja, postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru doživljavaju jako frustrirajuće i smatraju da je to preuranjeno. S druge strane, na osnovu navodno potpuno različita jezika i pisma, političke vođe srpske etničke zajednice dobile su odvojene škole u kojima su nacionalisti dobili djecu u ruke prenoseći im svoje poglede na svijet, pa danas mladi ljudi izlaze iz škola sa strašnim nacionalnim nabojem koji često prelazi u ekstremizam, rekao je Iljkić. On smatra kako ima puno mjesta u Hrvatskoj gdje su se manjinske zajednice, pa i srpska, uspješno integrirale u hrvatsko društvo bez asimilacije, no u Vukovaru se to ne događa ili se događa jako, jako sporo. Izrazio je uvjerenje da za to glavna prepreka nije srpska etnička zajednica već isključivo političke vođe Srba u Hrvatskoj.

ZADAR - Na dva mjesta u Zadru osvanuli su danas plakati s porukama mržnje vezanim uz postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru. U Tuđmanovoj ulici, na ogradi zadarske Tvornice kruha, nedaleko postaje Prometne policije, tijekom noći obješen je transparent s porukom mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini. Poruka je glasila: "Evo Vam ćirilice (napisano na latinici) – Ubi Srbina! (napisano na ćirilici)". U zadarskoj policiji su potvrdili da je plakat brzo uklonjen. Kako se neslužbeno doznaje plakat sa sličnim porukama mržnje jutros je osvanuo i na zadarskom bedemu, u parku Vladimira Nazora, no do dolaska policije već je bio uklonjen.

SPLIT - Inicijativu hrvatske vlade da se Pelješki most gradi sredstvima iz fondova Europske unije podržali su na današnjem sastanku u Splitu župani sedam jadranskih županija, koje čine statističku regiju Jadranska Hrvatska. „Svih sedam jadranskih župana daje podršku tom važnom nacionalnom projektu“, istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. Taj je zaključak usvojen na prijedlog dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića koji je istaknuo kako će o današnjem zaključku na sastanku održanom u Splitu, biti informirana i Vlada RH i Europska komisija. „Naša vlada ima volju financirati gradnju Pelješkog mosta, ali nema sredstava“, rekao je Dobroslavić obrazlažući prijedlog da se podupre zamisao o gradnji tog mosta sredstvima iz EU fondova. Na sastanku koordinacije sedam jadranskih županija nazočili su župani ili predstavnici županija: Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske. Dogovoreno je kako ubuduće treba pojačati suradnju tih sedam županija koje su naslonjene na Jadransko more radi kandidiranja zajedničkih projekata koji bi se financirali sredstvima EU.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će 10. rujna biti zaključen natječaj za imenovanje direktora podružnica Zagrebačkog holdinga, te je poručio da je "letvica postavljena visoko", a žene imaju prednost. Na pitanje novinara kako teče natječaj za direktore podružnica Zagrebačkog holdinga i što od njih očekuje, Bandić je odgovorio da će moći nešto više reći nakon što 10. rujna završi natječaj. Bandić je rekao kako je letvica postavljena u Gradskoj skupštini, a na tom tragu je i natječaj za direktore podružnica. "Nitko neće ispod te letve proći, moraju svi preskočiti 208 (centimetara). Raspisivat ćemo natječaje dok ne nađemo one koji mogu preskočiti 208", izjavio je Bandić novinarima u Heinzelovoj 78A, gdje je otvorio hostel Party.

ZADAR - Tužiteljstvo je na zadarskom Županijskom sudu danas zatražilo "odgovarajuću" zatvorsku kaznu za bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu kojega smatra odgovornim za smrt dvanaestorice vatrogasaca u Kornatskoj tragediji 30. kolovoza 2007. te teško stradavanje jedinoga preživjeloga Frane Lučića. "Optuženi Dražen Slavica izravno je kriv za smrt dvanaestorice vatrogasaca na otoku Kornatu te teško stradavanje jedinoga preživjeloga Frane Lučića, pa zbog toga tražim da ga ovo sudsko vijeće proglasi krivim te mu izrekne odgovarajuću kaznu zatvora", rekao je u nastavku iznošenja završnih riječi tužitelj Zvonko Ivić. Ustvrdio je da bi vatrogasci bili živi i da se tragedija ne bi dogodila, da kritičnoga dana optuženi Slavica nije prekršio čak 13 propisa. Dok je od suda tražio da Slavicu proglasi krivim, obitelji stradalih njegov su završni govor pozdravili pljeskom. S tužiteljem se složio i zastupnik obitelji stradalih vatrogasaca Maro Mihočević koji je upozorio da javnost niti šest godina nakon tragedije ne zna uzroke stradavanja vatrogasaca. Završni govor sutra bi trebao održati Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović, a presuda bi mogla biti izrečena početkom idućeg tjedna. Ako ga sudsko vijeće proglasi krivim, Slavici prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas su potpisana 34 ugovora za projekte udruga koje pomažu uključivanju 150 učenika s teškoćama u odgoju i obrazovanju, a do kraja godine za tu je namjenu preko javnog poziva odobreno blizu dva milijuna kuna. Uručujući ugovore, ministar Željko Jovanović je istaknuo kako je to korak ka cilju da se svi učenici mogu obrazovati u skladu sa svojom željama i sposobnostima, zaposliti se i živjeti od svojega rada. Na natječaj se javilo ukupno 49 udruga koje pružaju pomoć za 202 učenika, a one koje nisu zadovoljile uvjete natječaja bit će upućene kako se uspješno prijaviti na natječaj koji će biti raspisan do kraja godine, kazao je Jovanović. U Hrvatskoj je prošle godine nastavu polazilo 18.816 učenika s teškoćama, za čije je obrazovanje izdvojeno 21 milijun kuna, rečeno je. Ukupno 500 učenika imalo je posebnu pomoć preko raznih projekata.

SLAVONSKI BROD - Policija je pozvala građane na oprez zbog razminiranja korita rijeke Save kod Novog Grada s hrvatske strane odnosno kod Odždaka u Bosni i Hercegovini. Poslovi razminiranja obavljat će se u dvije faze. Prva je započela 1. rujna i trajat će do 14. rujna, a druga će početi 23. rujna u 8,00 sati i trajati do 5. listopada ove godine. "Radi sigurnosti građana ovim putem želimo upoznati javnost, a posebno građane Brodsko-posavske županije koji žive uz rijeku Savu ili su na bilo koji način povezani s aktivnostima na rijeci Savi (boravak, ribolov, plovidba i sl.) da u razdoblju obavljanja radova deminiranja korita rijeke Save odustanu od bilo kakvih aktivnosti u blizini mjesta deminiranja", kazao je glasnogovornik brodsko-posavske policije Antun Jakobović.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙