FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 9. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je danas da će većina u vukovarskome Gradskom vijeću idućih dana pokrenuti izmjene gradskog statuta kako bi se Vukovar proglasio mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata i stavio moratorij na uvođenje dvojezičnih natpisa u tom gradu. U emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija dodao je kako vjeruje da će se to dogoditi u sljedećih tjedan dana. Karamarko je odbacio tumačenja da je HDZ politički pokrovitelj Stožera za obranu Vukovara. "To je podcjenjivanje građana Vukovara, koji imaju svoj ponos, svoju glavu i svoju inicijativu", rekao je, ocijenivši kako je normalno da su Vukovarci osjetljivi na uvođenje dvojezičnih natpisa, jer je riječ o gradu koji je uz velike žrtve obranio Hrvatsku i ljudima među kojima su mnogi u ratu izgubili članove obitelji. Karamarko je odbacio i tvrdnje vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe da događanjem oko ćiriličnih natpisa HDZ želi isprovocirati nove izbore za gradonačelnika, poručivši kako će HDZ "doći na vlast na 10 drugih načina" te da mu "ne pada na pamet vlast osvajati na toj temi". Karamarko se još jednom zauzeo za izmjene Zakona o pravnoj suradnji s EU u kaznenim stvarima, kolokvijalno zvanog lex Perković i kao insinuacije odbacio izjave premijera Milanovića o sprezi HDZ-a, Europske pučke stranke i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding. "Naravno da po starom socijalističkom modelu uvijek postoji unutarnji i vanjski neprijatelj. Mi smo unutarnji, a gospođa Reding vanjski. Udružili su se unutarnji i vanjski neprijatelj protiv briljantne odluke Vlade, a ona glasi - nemojmo poštovati ono što smo potpisali prije nekoliko mjeseci", komentirao je Karamarko. Ustvrdio je da je riječ o pokušaju zaštite i skrivanja državnog terorizma u vrijeme socijalističke Jugoslavije.

GOSPIĆ - U povodu 20. obljetnice akcije "Medački džep" u kojoj su na današnji dan 1993. Hrvatska vojska i pripadnici MUP-a oslobodili okupirano područje s kojeg je svakodnevno granatiran Gospić, ministar branitelja Predrag Matić rekao je danas u tom gradu kako je akcija godinama bila neopravdano marginalizirana. "Akcija je bila potpuno legitimna u oslobađanju ovoga kraja po kojem su pripadnici neprijateljskih snaga mučki i podmuklo granatirali grad Gospić i okolna mjesta", rekao je i dodao da su Hrvatska vojska i policija bile prisiljene djelovati te da su briljantno izvele tu akciju. "Akcija 'Medački džep' potpuno je u istom rangu kao što su neke druge osloboditeljske akcije u RH, poput Plitvica, Miljevaca, Peruče i Maslenice. Međutim, znamo da su se ovdje dogodile i neke stvari koje su izvan, kako se kaže, ratnoga prava i običaja. Možemo reći da se dogodio i ratni zločin", rekao je novinarima nakon komemoracije u Gospiću ministar Matić Kako je istaknuo, ratni su zločin počinili neodgovorni pojedinci, a Hrvatska je pokazala svoju veličinu jer je to sankcionirala. Ministarstvo branitelja s predsjednikom Republike kreće u izmjene Zakona o odlikovanjima RH, kada se budu ustrojavale medalje za oslobodilačke akcije, uvrstit će i medalju 'Medački džep’, objasnio je. Na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata vijence su danas položili osobni izaslanici predsjednika Republike Vlado Marić, Hrvatskoga sabora Franko Vidović i ministra obrane Mate Ostović.

ZAGREB - Oko 870.000 osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji su do sada imali pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja koju plaća državni proračun, i dalje imaju pravo na besplatno osiguranje pod istim uvjetima kao i do sada, izvijestili su danas iz HZZO-a. Iz HZZO-a, koji je prošloga tjedna izvijestio da smanjuje cijenu svojih polica dopunskog osiguranja na 70 kuna mjesečno za sve kategorije građana koji su ugovorili policu, ističu da pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje zadržavaju svi koji su ga i dosad koristili. Ostalim osiguranicima koji su eventualno unaprijed platili premiju, obračunat će se preplaćeni dio te će dobiti obavijest koliko ona iznosi. Njima će se za toliko umanjiti buduća obveza plaćanja ili će im se vratiti novac, prema želji osiguranika. Oni pak koji su ugovorili trajni nalog u bankama ili na obračunu plaće trebaju sami dati nalog da im se izvrši korekcija mjesečnog obroka.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud sutra će razmatrati osnovanost još jedne optužnice protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zbog sumnje da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, u konačnici ipak vraćena HEP je u ovoj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito "uštedio" 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna. Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana, u svibnju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima. Optužnim vijećem koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti tužiteljstvu na doradu predsjedati će sudac Zdravko Majerović

ZAGREB - Ovogodišnji Dani europske baštine obilježavaju se od 20. rujna do 5. listopada diljem Hrvatske a bogat program događanja počet će u Sisku manifestacijom "Dani industrijske baštine grada Siska", izvijestila je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. U organizaciji Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine, Gradskog muzeja Sisak i Gradske galerije Striegl, "Dani industrijske baštine grada Siska" imaju za cilj građane toga grada upoznati s mogućnostima kvalitetnoga korištenja njegove industrijske baštine kao razvojnoga potencijala.

ZAGREB - Europska filmska akademija (EFA) odabrala je filmove "Svećenikova djeca" Vinka Brešana i "Krugovi" Srdana Golubovića među 46 najboljih ovogodišnjih europskih filmova, čime su ušli u predselekcijski proces za Europsku filmsku nagradu čija će se 26. dodjela održati 7. prosinca u Berlinu, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar. Brešanov film, nastao u produkciji Interfilma, najgledaniji je hrvatski film u 21. stoljeću, a svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. "Krugovi" su nastali u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i "Propeler filma" kao hrvatskog koproducenta. Međunarodna premijera tog filma bila je na Filmskom festivalu Sundance, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija, a uspješno je prikazan i na Berlinaleu te u Puli.

ZAGREB - Predstava "55+" hrvatske kazališne skupine Montažstroj, u režiji Boruta Šeparovića, prema ocjenama publike najbolja je predstava 20. međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti - Ex Ponto, koji se, na temu "Gdje je granica?", od 1. do 8. rujna održao u Ljubljani. Od desetak kazališnih produkcija s potpisom renomiranih europskih redatelja, publika 20. Ex Ponta dodijelila je najveću ocjenu predstavi "55+", jedinoj hrvatskoj predstavi u ovogodišnjoj festivalskoj selekciji, priopćeno je danas iz Montažstroja. "55+", u izvedbi 33 osobe starije od 55 godina, nudi presjek najvažnijih, najsretnijih i najbolnijih trenutaka u životima te često zanemarene generacije, ali i preispitivanje potencijala njihova društvenog i političkog angažmana u godinama koje su im preostale.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙