FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Parlamenti imaju posebnu odgovornost u rješavanju problema koji zadiru u pitanja temeljne sigurnosti pojedinca i društva, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Sabora Josip Leko na okruglom stolu o parlamentarizmu i sigurnosti. "Posebnu odgovornost koju parlamenti imaju u rješavanju problema koja zadiru u pitanja temeljne sigurnosti svakog pojedinca i cijelog društva", rekao je i podsjetio da parlament ima jedinstvenu ustavnu ulogu odobravanja i preispitivanja izdataka za obranu i sigurnost te ključnu ulogu u proglašavanju i ukidanju izvanrednog i ratnog stanja. Naglasivši da je sigurno životno okruženje jedan od preduvjeta za gospodarski napredak, Leko je podsjetio da je Hrvatska posljednjih godina u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u učinila goleme korake u prilagođavanju demokratskim standardima.

MOSTAR - Vodstva HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) usuglasila su se u četvrtak da se članovi Predsjedništva BiH biraju na izravnim izborima te da se unutar Federacije BiH uspostave dva izborna područja čime su se približili rješavanju presude u slučaju Sejdić-Finci koja je uvjet da bi ta država podnijela prijavu za otvaranje pregovora s Europskom unijom. Nakon višesatnog sastanka održanog u Sarajevu, na konferenciji za novinare zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuli su kako je došlo do približavanja stajališta oko provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim bi se otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina, ali i onemogućilo da prije svega Hrvatima mnogobrojniji Bošnjaci biraju članove državnog Predsjedništva. Razgovori o presudi Sejdić-Finci intenzivirani su uoči sastanka sedmorice političkih čelnika iz BiH najavljenog za 1. listopada s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom

NEW YORK - Sjedinjene Države i Kina slažu se oko potrebe da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda brzo donese obvezujuću rezoluciju o uništavanju sirijskog arsenala kemijskog oružja, rekao je u četvrtak jedan visoki američki dužnosnik. Američki državni tajnik John Kerry sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem i s njim razgovarao tijekom okupljanja svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima. Izaslanici SAD-a, Rusije, Francuske, Kine i Britanije složili su se o osnovi rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se želi uništiti sirijsko kemijsko oružje, rekla su u srijedu trojica zapadnih diplomata, ali Rusija to opovrgava i kaže kako još nema dogovora, a razgovori "još traju".

BEOGRAD - Pripadnici pravosudne misije Europske unije na Kosovu (EULEX) zatražili su pomoć građana kako bi prikupili informacije u istrazi nedavnog ubojstva njihova pripadnika kod mjesta Zvečan na sjeveru Kosova, izvijestila je u četvrtak Radio televizija Srbije (RTS). Litavski pripadnik EULEX-a ubijen je 19. rujna kad je iz zasjede otvorena paljba na dva vozila misije uz kojima je bilo šest osoba, tijekom redovite smjene dužnosnika EULEX-a na graničnom prijelazu. Napad su najstrože osudili najviši državni dužnosnici Srbije i Kosova, a Beograd je ponudio pomoć u istrazi.

STOCKHOLM - Opasnost globalnog zagrijavanja danas je možda veća nego 2007., kada su klimatološki stručnjaci i bivši američki potpredsjednik podijelili Nobelovu nagradu za mir, no njihova je zvijezda izblijedila, a medijsku pozornost zarobio je gospodarski rast, piše Reuters u četvrtak uoči objave novog izvješća o klimi. Međuvladina skupina o promjenama klime (IPCC), koja je 2007. Nobelovu nagradu podijelila s Aleom Goreom, autorom filma "Neugodna istina", u petak će u Stockholmu objaviti prvi od pet dijelova novog izvješća o globalnom zatopljenju za koje je odgovoran čovjek.

DEN HAAG - Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor, kojemu je Posebni sud za Sierra Leone potvrdio u četvrtak u žalbenom postupku prvostupanjsku presudu od 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, prvi je šef države od Drugog svjetskog rata kojeg je osudio međunarodni sud za ratne zločine, ističu u četvrtak svjetski mediji. 65-godišnji Taylor u travnju 2012. proglašen je krivim za poticanje i pomaganje ratnih zločina za vrijeme građanskoga rata o čemu je presudu donio UN-ov sud za ratne zločine, gotovo pet godina nakon što je Tayloru počelo suđenje u Nizozemskoj. Afrički diktator optužen je po 11 točaka optužnice - za ubojstva, silovanja, novačenje djece u vojsku i stavljanje žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu devedesetih godina u kojima je ubijeno 250.000 ljudi.

RIM - Ronioci su u četvrtak pronašli dva tijela za koja vjeruju da se radi o posljednjih dvoje nestalih putnika s kruzera Coste Concordije koji se prošle godine nasukao pred talijanskim otokom Giglio. Putnički brod prevozio je više od 4000 putnika i članove posade kad se 13. siječnja 2012. nasukao na hrid pred otokom Giglio, pri čemu je smrtno stradalo 32 ljudi. Voditelj Agencije za civilnu zaštitu Franco Gabrielli novinarima je rekao da pronađena tijela upućuju na to da je riječ o nestalim putnicima, indijskome državljaninu i jednoj Talijanki. No njihov identitet bit će sa sigurnošću utvrđen tek nakon DNK analize, kazao je Gabrielli.

NAIROBI/MOMBASA - Policija je u četvrtak ušla u trag četvorici militanata oko obalnog grada Mombase, šireći istragu o napadu na trgovački centar u Nairobiju u kojem su ovoga vikenda ubijene najmanje 72 osobe. Stručnjaci američkih, britanskih i izraelskih službi priključili su se u Nairobiju kenijskim kolegama u pregledavanju trgovačkog centra Westgate gdje su militanti islamističke skupine al-Shabab povezane s al Qaedom izveli u subotu dobro isplanirani napad. Napad je ukazao na mogućnost djelovanja al-Shababa izvan granica Somalije gdje kenijski vojnici, u sklopu višenacionalnih afričkih snaga, tjeraju pobunjenike iz glavnih gradova, iako al-Shabab kontrolira ruralna područja.

VATIKAN - Kardinal Peter Turkson, predsjednik Papinskog vijeća "Pravda i mir", predložio je u četvrtak da UN donese "zakon protiv vjerskog progona, poglavito protiv progona kršćana". Prelat iz Gane je na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu, predstavljajući inicijative za obilježavanje pete obljetnice enciklike pape Ivana XXIII. "Pacem in terris" ("Mir na Zemlji"), osudio porast nasilja nad kršćanima koji su žrtve krvavih sukoba i islamista. Pošto su neke muslimanske zemlje predložile UN-u da donese "zakon protiv vrijeđanja religija", Sveta Stolica bi mogla pak "zatražiti donošenje zakona protiv progona manjina, napose kršćanske", rekao je mons. Turkson. Papa Franjo je u srijedu na tjednoj audijenciji na Trgu svetog Petra zatražio od prisutnih vjernika da mole za tisuće progonjenih kršćana.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙