FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Moshe Yaalon izjavio je u ponedjeljak da rusko-američki dogovor o uništenju sirijskog kemijskog arsenala dokazuje da "vjerodostojna vojna prijetnja" može dovesti do diplomatskih rješenja. Taj dogovor "dokazuje zemljama slobodnog svijeta da jasna i vjerodostojna (...) prijetnja može odvratiti opasne lupeške režime i utrti put diplomatskom rješenju omogućujući da se tim zemljama oduzme njihov arsenal za masovno uništenje", rekao je pred osobljem svog ministarstva, po priopćenju njegova kabineta. "Tko god govori o miru mora se pripremati za rat", istaknuo je. Po odredbama dogovora koji su u subotu u Ženevi postigli američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, Damask ima tjedan dana da preda popis kemijskog oružja koje mu se mora oduzeti i uništiti do konca prvog polugodišta 2014.

ATENA - Grčka bi se za šest godina trebala vratiti na životni standard kakav je imala prije dužničke krize što je izbila 2010., ocijenio je u ponedjeljak u Ateni grčki premijer Antonis Samaras. "Još nismo izašli iz teškoća. Još postoje problemi koje moramo riješiti", rekao je Samaras na konferenciji o demokraciji koju je organizirao dnevni list International Herald Tribune. "Većina stručnjaka smatra da nisu potrebna desetljeća ni mnoge generacije, nego tek šest godina da se Grčka vrati na razinu BDP-a i na životni standard koji je imala prije krize", istaknuo je. Grčki premijer je izrazio zadovoljstvo reformama koje je vlada provela zadnjih mjeseci i činjenicom da se počeo provoditi plan sanacije gospodarstva koji su tražili vjerovnici njegove zemlje, Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

WASHINGTON - Najmanje 12 osoba ubijeno je u ponedjeljak u pucnjavi u američkoj mornaričkoj bazi u Washingtonu, među njima i jedan napadač, dok vlasti tragaju za još dvojicom napadača odjevenih u vojne uniforme, izvijestili su dužnosnici. Procjena broja mrtvih mijenjala se u satima nakon pucnjave koja se dogodila oko pet kilometara od Bijele kuće. "Motivi napada su nam zasad nepoznati", rekla je zapovjednica policije američkog glavnog grada Cathy Lanier. Policija je dvojicu osumnjičenih opisala kao bijelca i crnca, odjevene u vojne uniforme, iako ostale sigurnosne službe upozoravaju kako se ne zna je li bilo više od jednog napadača. "Suočeni smo s još jednim masovnim ubojstvom, a ovo današnje dogodilo se u još jednoj vojnoj bazi, u našem glavnom gradu", rekao je predsjednik Barack Obama koji se zauzima za strožu kontrolu oružja otkako je naoružani napadač u prosincu prošle godine ubio 20 školske djece i šestoro odraslih u osnovnoj školi u Connecticutu.

SKOPLJE - Makedonska policija je priopćila u ponedjeljak da je uhitila 17 osoba, među kojima i državne dužnosnike, optužene za "špijunažu i suradnju s inozemnim obavještajnim službama" koje nije imenovala. "Policijska akcija 'Špijun' provodila se u zadnje dvije godine a uhićene osobe se sumnjiči za špijunažu, ucjenu i iznudu", rekao je novinarima glasnogovornik policije Ivo Kotevski. Neki uhićenici su "surađivali s inozemnim obavještajnim službama kojima su otkrivali državne tajne i tajne informacije različite važnosti", dodao je Kotevski, ne želeći otkriti o kojim je zemljama riječ. Među uhićenima su i direktor ureda predsjednika parlamenta, bivši zapovjednik specijalne policijske jedinice, zaposlenici makedonske obavještajne službe te zaposlenici i bivši zaposlenici ministarstva unutarnjih poslova.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙