FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Kina je zadovoljna dogovorom o sirijskom kemijskom oružju koji su postigle Sjedinjene Države i Rusija, rekao je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u prigodi susreta s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom u Pekingu. "Kina je zadovoljna okvirnim dogovorom SAD-a i Rusije", rekao je kineski ministar vanjskih poslova, dodavši da će taj dogovor "smanjiti napetosti u Siriji". Taj dogovor "omogućuje da se stvore mogućnosti za rješavanje sirijskog pitanja mirnim putem", dodao je. Po dogovoru Rusije i SAD-a Damask ima tjedan dana da preda popis kemijskog oružja koji režim posjeduje. Cilj dogovora je da se to oružje ukloni do sredine 2014. Dogovor predviđa i donošenje UN-ove rezolucije koja će otvoriti put primjeni sankcija ne bude li sirijski režim poštovao svoje obveze. No "Francuska će prije donošenja stajališta (o dogovoru) uzeti u obzir izvješće UN-ovih inspektora o pokolju u Damasku objavljeno u ponedjeljak", istaknuo je francuski ministar.

BERLIN - Tjedan dana uoči izbora na saveznoj razini u Bavarskoj su u nedjelju otvorena birališta na koja je oko 9,5 milijuna građana pozvano na izbor novog parlamenta u ovoj njemačkoj saveznoj državi. Posljednja ispitivanja javnog mišljenja predviđaju uvjerljivu pobjedu Kršćansko-socijalne unije (CSU) a ishod izbora u Bavarskoj slovi i kao važan pokazatelj za izbore za Bundestag 22. rujna. Kršćansko-socijalna unija na čelu s predsjednikom Horstom Seehoferom bi, prema posljednjim anketama, mogla osvojiti između 47 i 48 posto glasova što bi joj bilo dovoljno za apsolutnu većinu u bavarskom parlamentu. Glavni suparnik CSU-u, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) bi mogla osvojiti između 18 i 21 posto glasova a stranka Zeleni od 10 do 13 posto glasova. Savez Slobodni birači bi mogli osvojiti između 7 i 8 posto glasova. Birališta su otvorena u osam sati a zatvaraju se u 18 sati kada se očekuju i prvi pouzdani rezultati izlaznih anketa vodećih njemačkih TV postaja.

KABUL - Najmanje 27 osoba poginulo je u urušavanju rudnika ugljena u pokrajini Samanganu, na sjeveru Afganistana , izvijestili su u nedjelju mjesni čelnici dok spasilačke službe pokušavaju pronaći dvanaestoricu rudara ostalih pod zemljom. "Dvadeset sedmorica rudara su izgubila život dok su radila u rudniku ugljena (...) u okrugu Ruyi Doab", rekao je za AFP glasnogovornik pokrajinske vlade Mohamad Sedik Azizi, dodajući da je u nesreći koja se dogodila u subotu 20 osoba ozlijeđeno. "Dio rudnika se urušio", kazao je. Dvanaestorica rudara su ostala pod zemljom, rekao je pak Mosadikulah Muzafari, zamjenik načelnika mjesne policije. Tijekom potrage za rudarima zarobljenim pod zemljom "četiri člana spasilačke ekipe su teško ozlijeđena", rekao je.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙