FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 14. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ŽENEVA - Amerikanci i Rusi nastavit će u subotu u Ženevi pregovore o sirijskom kemijskom oružju koji su ušli u "odlučujuću fazu", dok je UN u petak optužio režim u Damasku za brojne "zločine protiv čovječnosti". U petak tijekom dana, američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov pokušali su postići sporazum o sirijskom kemijskom arsenalu. "Došli smo do odlučujućeg trenutka", kazao je u Ženevi jedan američki dužnosnik. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da će izvješće stručnjaka vjerojatno potvrditi korištenje kemijskog oružja u Siriji, ali ono neće staviti odgovornost na sirijski režim. "Vjerujem da će izvješće reći da je uporabljeno kemijsko oružje iako to ne mogu reći u ovom trenutku prije no što dobijem izvješće", rekao je Ban na sjednici UN-a u petak.

ZAGREB - U ponedjeljak ujutro počinje operacija uspravljanja olupine kruzera Costa Concordije iz mora na jugu Italije, što je dosad nezabilježena operacija koja će stajati više od 600 milijuna dolara. Akcija će početi u šest sati ujutro dopuste li to vremenske prilike, rekao je Franco Gabrielli, zapovjednik civilne zaštite koja nadzire operaciju. Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru oko otočića Giglia otkako se u siječnju 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika. U nesreći koja se dogodila pod okriljem noći poginule su 32 osobe.

VARŠAVA - Više desetaka tisuća sindikalista očekuje se u subotu u Varšavi na prosvjedima protiv liberalne vlade Donalda Tuska kojoj popularnost u anketama pada i ima tek krhku većinu u parlamentu, dok poljsko gospodarstvo stagnira. Organizatori - glavne sindikalne središnjice u Poljskoj, među kojima i Solidarnost - nadaju se da će okupiti od 60.000 do 100.000 ljudi tijekom dana koji bi trebao označiti vrhunac četverodnevnih prosvjeda protiv više mjera koje im, po njihovu mišljenju, donose pad životnog standarda. Sindikati traže smanjenje dobi za odlazak u mirovinu koju je Tuskova vlada produljila na 67 godina i povećanje minimalne plaće. Upozoravaju na nesigurnost na poslu i na nedavno donesen zakon koji omogućuje produljenje radnog vremena te optužuju premijera koji je na vlasti od 2007. da se oglušuje o njihove zahtjeve.

CIUDAD DE MEXICO - Specijalna policija u petak navečer intervenirala je na glavnom trgu u Ciudad de Mexicu kako bi s njega rastjerala preostale prosvjetne radnike koji su ga bili zauzeli, te oslobodila trg za održavanje proslave Dana neovisnosti u nedjelju i u ponedjeljak. U sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno je barem 40 osoba, po različitim izvorima. Više stotina pripadnika savezne policije interveniralo je nakon ultimatuma koji su vlasti uputile prosvjetnim djelatnicima ali su ga odbacili čelnici Nacionalne koordinacije prosvjetnih djelatnika (CNTE), najradikalnijeg ogranka nacionalnog sindikata (SNTE). Policija je privela 31 osobu, ali među njima nije bilo prosvjetara, istaknulo je Nacionalno povjerenstvo za sigurnost koje izvještava i o 11 ozlijeđenih policajaca.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙