FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 14. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ŽENEVA - SAD i Rusija postigle su u subotu u Ženevi dogovor o kontroli sirijskog kemijskog oružja, izjavio je američki državni tajnik John Kerry nakon razgovora sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim. Kerry je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je postignut dogovor o metodologiji uklanjanja i uništavanja tog oružja, te da su se SAD i Rusija dogovorili o broju i tipu oružja čiji popis Sirija mora predati u roku od tjedan dana. Američki je državni tajnik kazao da su se SAD i Rusija dogovorile da Sirija mora dopustiti UN-u da prekontrolira sva mjesta, a da napori prema uklanjanju oružja te pripreme za konferenciju Ženeva 2 trebaju biti povezani i paralelni. Lavrov je naglasio da je dogovor utemeljen na konsenzusu i kompromisu, te da su dvije strane postigle cilj.

RIM - Gotovo petsto imigranata, uglavnom sirijskog podrijetla, među kojima su bile brojne žene i djeca, spašeno je i iskrcano na talijansku obalu u posljednja 24 sata, objavili su u subotu talijanski službeni izvori. Prva skupina od 170 osoba koje su tvrdile da dolaze iz Sirije spašena je u petak navečer kada se njihovo plovilo počelo puniti vodom, pedesetak kilometara daleko od Kalabrije, na jugu Italije. Imigranti su prebačeni brodom talijanske pomorske straže i odvedeni u Roccellu Ionicu. Druga skupina od oko 320 imigranata, uglavnom Sirijaca ali i nekoliko Egipćana, spašena je tijekom noći, oko 120 kilometara od sicilijske obale.

TIRANA - Albanski parlament okupio se u subotu kako bi potvrdio novu socijalističku vladu premijera Edija Rame, više od dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora. Nova koalicijska vlada ima dvadeset ministara, među kojima je šest žena. Rama (49) je u srijedu predstavio program svoje vlade o kojemu će zastupnici glasovati u subotu, prije glasovanja o cjelokupnoj novoj vladi. Glasovanje bi se ipak moglo održati tek u nedjelju, budući da je popis govornika podugačak. Po tom programu, glavne zadaće nove vlade su ubrzavanje približavanja Albanije Europskoj uniji i oporavak posrnulog gospodarstva.

KANDAHAR - U eksploziji autobombe u subotu na jugu Afganistana poginulo je troje civila, pošto se bomba najvjerojatnije namijenjena vojnom konvoju prerano aktivirala, doznaje se od službenog izvora. Samoubojica je aktivirao bombu koja je raznijela njegov automobil prije nego se uspio približiti konvoju međunarodnih snaga (ISAF) koji je bio u ophodnji u okrugu Damanu, u pokrajini Kandaharu. "Meta je bio vojni konvoj, ali je bomba prerano eksplodirala. Poginule su tri osobe, žena i dvoje djece, a sedam osoba je ranjeno", rekao je za AFP glasnogovornik pokrajinske vlade Džaved Faisal.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙